Ziraat Odası Başkanı Butur ÇKS'ye Dikkat Çekti

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuruların 2 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini belirterek, açıklamalarda bulundu.

Butur, 2024 üretim yılına ilişkin ÇKS başvurularının 1 Eylül’de başladığını hatırlatarak; “Vatandaşlar desteklerden yararlanmak istiyorsa doğrudan gelir dosyasını bizde yaptıracak, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine de bu dosyayı teslim edip ÇKS’ye girecek. ÇKS olmazsa devletin verdiği desteklerden yararlanılmıyor, bu konuda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kayıtlarını yaptırmasını istiyoruz. Ziraat Odası olarak geçen sene kayıt yaptırıp da bu sene yaptırmayanları sistemden takip ediyoruz. Muhtarlara ve vatandaşlara mesaj atıyoruz çünkü unutanlar oluyor. Bu konuda ÇKS’nin 2 Ocak’ta son bulduğunu tekrardan vatandaşlara hatırlatmak isterim. Yalnız son gün kayıt yaptırmamalarını da üreticilerimize tavsiye ederim çünkü son gün bir yığılma olabilir. Biz dışarıdan eleman da tutuyoruz vatandaşın işi hızlı halledebilmek amacıyla ama yine de temkinli olmakta fayda var” diye konuştu.

‘Bu Çok Önemli’

Yeni bir gelişmeden bahseden Butur; “Daha önce üzerine kayıtlı tarlası olan vatandaşın ölmesinin ardından o yerin intikali yapılmadan dosyası yapılamıyordu ama bu 10-15 gün önce başlayan sistemde vatandaş öldüyse onun yerini kim kullanıyorsa, intikali yapılmadan da o doğrudan gelir dosyalarını o tarlayı eken kişi yaptırabiliyor. Bu çok önemli” dedi.

‘Tarsim Sigortası Artık Kaçınılmaz Olmuştur’

Dünya genelinde küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğinin söz konusu olduğunun altını çizen Butur; “Artık iklim değişikliği, küresel ısınma var. Bunu bilim adamları da sık sık diyor. Son yıllarda Kastamonu’da da afetler yaşıyoruz. Bu da iklim değişikliğine bağlanıyor. Kuraklıkla ilgili de buğday ve diğer üretilen ürünler de TARSİM sigortası kapsamına girdi. Vatandaşımız malını üretiyor, malının tam hasadına yakın bir afet yaşıyor, malı heba oluyor. Bu hususta TARSİM sigortası artık kaçınılmaz olmuştur. Genel Başkanımız ‘Bizim fabrikalarımız açık alanda’ der, yani diğer fabrikalar gibi kapalı alanlarda değil. Bu yüzden TARSİM son derece önemli. Otomobilde nasıl sigorta mecbursa TARSİM de zorunlu olmalı. Artık afetler bizim normalimiz olmalı” diye konuştu.

‘Çiftçilerimizin Topraklarını Kesinlikle Tahlil Yaptırmalı’ 

Üretimin artması için üreticilerin topraklarını tahlil yaptırması gerektiğine dikkati çeken Butur; “Vatandaş ne ekecekse oranın tahlilini yaptırması gerek. İl Özel İdaresi bunu yapıyor. Hatta yakın parselleri toparlayıp da yapabilir. Çok da bir para değil, bunu yaptırırsa hangi gübreyi ne kadar kullanacağını öğrenebilirler. Bu çok katkı sağlar, belki de biz cebimizden fazlaca zararlı gübre atıyoruz, toprağın yapısını bozuyoruz. Çiftçilerimizin topraklarını kesinlikle tahlil yaptırması lazım ama maalesef bu noktada çok gerideyiz. Halbuki bu yaygınlaşsa verim de rekolte de yükselir. Emek veriliyor o kadar, haliyle bu emeğin karşılığını hepimiz almak isteriz. Yan yana olan tarlada bir çiftçimiz 300 kilo buğday alıyor, diğeri 600 kilo. Bunun nedeni diğer vatandaş toprak tahlilini yaptırıyor, gübresini ve ilaçlamasını ona göre yapıyor. İlaçlama da artık çok önemli. Mesela bu yıl baharda 1-2 ay sürekli bir yağış oldu. Mesela o buğdayda pas hastalığı yapıyor. Bunun ilaçlamaları çok önemli. Vatandaş çok sorgulamalı. Bizim tarım danışmanlarımız var Ziraat Odası’nda. Üreticilerimiz onlarla ve bizimle istişare edebilir. Biraz daha üretimimizi bilinçli yapmamız lazım” dedi.

Yeni yılın yaklaştığına işaret eden Butur; “Yeni yıla giriyoruz ve bu yılın üreticilerimiz açısından daha bereketli, daha kazançlı ve emeklerinin karşılığını alabildikleri bir yıl olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme