Feyzanur Şenel

Kayropraktik İşitme Kaybını Düzeltir Mi?

Feyzanur Şenel

Son zamanlarda sosyal medyada birçok video görüyorum. Kulak çınlaması yaşayan birçok hasta gördüğüm için bu videolar karşıma çıkıyor. Videoda fizyoterapist meslektaşlarım işitme kaybı olduğunu söyleyen hastalara kayropraktik uygulamalar yapıyor. Hastalar artık duyduğunu, çınlamanın geçtiğini söylüyor. Peki böyle bir şey mümkün mü?

Kulak çınlaması ve işitme birçok sebebi vardır. Sebebine göre tedavi seçenekleri farklıdır. Örneğin kulak kirinin çok olması sesi almanızı engeller, çınlama yapabilir ve işitme kaybınız var gibi sesleri duyamazsınız. Kir temizlendiğinde duymanız düzelir ancak çoğu işitme kaybının geri dönüşlü tedavisi yoktur, cihaz ve implant ile kayıp telafi edilir. Bu tarz hastalarda çınlama da işitme kaybından dolayı olduğundan tamamen geçmesi söz konusu değildir.

Kulak çınlamasının %5 lik bir kısmı boyun ve çene kaynaklı olabilir. Bu sorun boyun ve çeneye uygulanan fizik tedavi uygulamalarıyla geçebilir. Ancak hiçbir işitme kaybının fizik tedavi veya kayropraktik uygulamayla geçebilmesi söz konusu değildir. Boyun kaynaklı çınlamanın düzelmesi ile işitmenizde rahatlama hissetmeniz daha olasıdır.

Bilimden ayrılmadığımız bir hafta olsun!

Yazarın Diğer Yazıları