600 Yıllık Ata Sporu Gençleri Bekliyor

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Kızak-Geleneksel Kızak As Başkanı Günal Genç, geleneksel spor dalı olan kızak hakkında ve yakında yapılacak yarışlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

600 Yıllık Ata Sporu Gençleri BekliyorTürkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Günal Genç; “1988 yılında sporla tanıştım. 1988 yılında Kastamonu spor yönetime girmekle başladım. 1988’den beri spor camiasının içindeyim. Geçmişte de sporun içindeydim ama daha yakın tarih olarak 1988’den beri başladım diyebilirim. 1989 yılında belediye başkanlığı seçimlerinde belediyeyi almıştık. O dönem rahmetli Faruk Nuhoğlu Kastamonu spor bize kalmıştı. Her zaman Kastamonu spor belediyelere kalır. O gün bizde kalmıştı. Rahmetli belediye başkanımız kulüp başkanı olmuştu. Bizlerde katkı vermek için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Yönetimde bulunduk oradan başladık. Ondan sonra diğer sporlarda da ben 20 yıl görev yaptım. Bu dalda şu an 15’inci yılımı dolduruyorum. Geleneksel spor dalları federasyonu ile yollarımın kesişmesi ilimizde geleneksel kızak var. Ağlı ve Küre İlçelerimizde geleneksel kültürleri inceleyip gördüm ve bunu bir 600,700 yıllık bu sporu bir federasyon bünyesine taşımanın zamanı geldiğini düşündüm. Dönemin genç spor müdürü Kaya Akal onunla birlikte federasyon bünyesine konuyu açtık. 1995 yılında geleneksel spor dalları federasyon kuruldu. O günden sonra federasyon bünyesinde var oldu. Geleneksel spor dalları federasyonu, geleneksel kızak dalı olarak devam ediyor.biz o günlerde sadece kürede beleren diye yöresel bir kayak yerinde ve ağlı’ da kayak yapıyorlardı. Geçmişteki ata sporlarını devam ettiriyorlardı. Biz bu sporu ilçelerden aldık ve Ilgaz dağına çıkarttık. Ilgaz kayak merkezinde geleneksel kızak sporunu yaşatmaya çalıştık. Gençleri, çocukları, büyükleri bu sporla tanıştırdık. Kayseri, Erciyes, Erzurum Palandöken, Bursa hep bu illere götürerek sporla iç içe olmalarını sağladık. Bu geleneğin yaşatmak lazım dedik ve günümüze kadar getirdik. Bu sayede diğer illerde de yaygınlaşmasını sağladık. Bir başkan olarak yaymak benim görevimdi. Aşağı yukarı 20 ilde bu geleneksel spor yapılıyor. Kastamonu’da geleneksel kış sporları yaşatmamız lazım. Benim de uğraşım bu spor dalının devam ettirilmesi ve daha iyi yerlere gelmesi. Ancak bu geleneksel spor dalının iyi yerlere gelmesi için yerel yönetimlerinde katkı sağlaması gerekir. Geleneksel sporlar denince aklınıza sadece kızak gelmesin. Atlı sporlarda var bizim federasyona bağlı daha pek çok sporlarımız var. Rahvan yarışları yapılıyor ilimizde yine bu spor dalı milli bir ata sporumuzdur aslında. Devrekâni ilçemiz atların yetiştiği bir bölgemizdir. Fatih Sultan Mehmet Hanı'nın atları hep bu bölgemizde yetiştirilmiştir. Yayla bölgesi olduğu için atlar en çok orada yetiştiriliyor. At sevgisi Kastamonu'da günümüzde de devam etmekte” ifadelerini kullandı. 600 Yıllık Ata Sporu Gençleri Bekliyor

‘Gençler Spora Özendirilmeli ve Devam Ettirmeli’

Geleneksel sporların ata mirası olduğunu vurgulayan Günal Genç; “Gençler spora özendirilmeli ve devam etmeli. Kendilerini kahve köşelerinden, sosyal medyalarda zaman öldürmekten kaçındırmanın yolu yine spora yönelmeleri olacaktır. Bizlerde gençleri telefon ve kahve köşelerindeki bağımlılıklarından kurtarmak için uğraşıyoruz. Gençlerimizin geçmişin mirasını geleceğe taşımları lazım. Ata sporlarını yaşatmalarını tavsiye ederim gençlerimize. Ayrıca bu geleneksel sporu 8 yaşındaki çocukta, 50 yaşındaki bireyde yapabilir. Bizim için önemli olan bu spor sevgisini gençlere aşılamak. 600 yıl evvel atalarının yaptığı bu sporları yaşatmak birlik ve beraberlik sağlamak onların görevi. Artvin Atabarı Kayak Merkezinde orda Alanyalı bir çocuk yanıma geldi ve ömründe karı hiç görmediğini söyledi. O evladımızı götürüp kayak merkezlerinde karla tanışmasına vesile oldum. Beni o olay çok mutlu etmişti. İnsan böyle olayların ardından düşünüyor. Demek ki bizler güzel işler yapıp devam ettiriyoruz. Böylece hem spor dalımız yayılıyor, hem de gençler karla tanışıyor. Çarşamba günü Kayseri Erciyes’e gideceğim. Türkiye şampiyonamız var. Erzurum’da, Artvin'de yaptık kızak yarışı. 22, 23 Mart’ta Erciyes’te olacağız. Ve yarışımız olacak. Bu yarış Türkiye şampiyonası olacak. Şu ana kadar yaptığımız 2 yarışta puanlar aldı çocuklarımız. 1’inci gelen 5 puan alıyor, ‘inci gelen 1 puan alıyor, geriye doğru puan düşüyor. Puan alan kulüplerimizle müsabakalarda devam ediyor. 64 kulüp katıldı, 10 ilden. Kastamonu'da 23 kulüp katılacak hafta sonu şampiyonlarla 2024 yılı geleneksel kızak şampiyonları ödüllü bir yarış olacak. 1’inci gelen kulüpler 10 bin alacak. Geçen yıl rahvan yarışları yapılmamıştı deprem nedeniyle erteleme olmuştu. Ancak programı düzenledik bu yıl 25 Ağustos’ta Kastamonu'da rahvan yarışları yapılacak. Yerel yönetimler, belediye başkan adayları bizlere sahamızın bakımı onarımı ve çevresinin düzenlenmesi için desteklerini bekliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme