Abdurahmanpaşa Lisesi'nden Söyleşi ve İmza Günü

Abdurrahmanpaşa Lisesi 139'uncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Abdurrahmanpaşa Lisesi Tarihi Konulu Söyleşi ve İmza Günü etkinliği, Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlendi.

Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunları Kastamonu Üniversitesi’nden emekli Dr. Mustafa Eski ve Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bilim Uzmanı Ufuk Tidim konuşmacı olarak katıldı. Düzenlenen programa Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, Okul Müdür ve Öğretmenleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. 

Program sonunda konuşmacı Dr. Mustafa Eski ve Ufuk Tidim’e günün anısına Hüseyin Mısırlıoğlu plaket verdi.  Açılış konuşmasını başlatan Dr. Mustafa Eski, “Ben Abdurahmanpaşa Lisesi’nin 63 yılı mezunuyum. Sizler yeni mezun olacaksınız, okuyorsunuz. Lisenin kuruluş yıldönümü 20 Nisan diye geldiniz. Ancak bir yanlışı düzeltmek isterim. Çünkü bizim lisenin kuruluşu 20 Nisan değil. Bunu bir kere baştan söyleyeyim. 20 Nisan 1381 bizim Rumi takvime göre belirlenen bir tarihtir. Biz yakın zamanlara kadar yani 1926'lara kadar hem hicri takvimi kullandık, hem Rumi'yi kullandık, hem Miladi'yi kullandık. 20 Nisan 1301'in bugünkü karşılığı 2 Mayıs 1885'tir. Ben bunu 20 senedir söylüyorum, onu düzeltin diye. Bunları düzeltmek lazım. Mesela baronun kuruluşu 1929'du. Elimize bir belge geçti. 1921'e çektiler. Bizim Ticaret Odası’nın kuruluşu 1880'ye olarak geldi logolarında. Elimizde bir başka belge geçti, dedik ki bizim kuruluşumuz normal şartlarda 1882'de olması lazım. Onlar da 1882'ye çektiler. Ama bizim lise bunu çekmedi. Lisenin iki tane temel atma günü var, birisi hafriyatın başlaması 30 Mart'tır. Bugünkü lisenin temellerini kazmışlar. 2 Mayıs 1885'te de resmi bir törenle temel atma merasimi yapılmıştı. Dönemin valisi katılmıştı” ifadelerini kullandı. 

'Kitabın Tüm Materyalleri Gazetelerden Derlendi'

Konuşmanın devamında kitaptan söz eden Dr. Mustafa Eski; “Kitabın bütün materyalleri neredeyse yerel gazetelerden derlendi. Bizim burada hatırı sayılır bir şekilde buraya malzeme sağladığımız gazeteler, bunlardan bir tanesi Kastamonu Vilayet Gazetesi. 1872'den itibaren 1937'ye kadar çıkmış. Haftalık çıkıyor. Ve 1914'e kadar çok mükemmel bir gazete, geniş. Haberler, raporlar, makalesi, incelemesi, şunlar bunlar. 1914'ten itibaren gazetede bir zayıflaşma var. Özellikle savaş yıllarında acayip sansürü var. Yani 1918'den sonra da çok da verimli çıkmamış, açıkça söyleyeyim. Zaten onun yerini başka bir gazete almış. İkinci üzerine duracağımız gazete, kısaca Köroğlu Gazetesi. 1908-1918 yılları arasında İttihat Teraki'nin yayın organı olarak çıkmış bir gazete. Yani siyasal bir gazetedir. Kastamonu’daki iki siyasal gazete birisi odur, bir de diğer parçası Zafer Gazetesi. Üçüncüsü Açıksöz Gazetesi. Bu çok bilinen bir gazete. Kastamonu tarihi açısından olduğu kadar, inkılap tarihimiz açısından da son derece önemli bir gazetedir” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme