Alper Gezeravcı Dünya'ya Döndü

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Axiom-3 kapsülü ile ayrılışından 48 saat aradan sonra Dünya'ya dönüşü gerçekleşti. Gezeravcı'nın içerisinde bulunduğu kapsül Florida Daytona'ya iniş yaptı.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu tamamlandı. Space X'in Axiom-3 kapsülü ile 18 Ocak 2024'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden ve 14 günlük misyonuna başlayan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Dünya'ya planlanan dönüş tarihinden bir hafta gecikme ile döndü.

28 Bin Km ile Atmosfere Giriş Yaptı

Alper Gezeravcı'nın içerisinde bulunduğu Axiom-3 kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldıktan (ISS) 48 saat sonra ABD'nin Florida eyaletinin açıklarına, Daytona'da okyanusa iniş yaptı. Atmosfere 28 bin kilometrelik bir hızla giriş yapan AX-3 paraşütleri ile iniş yaptı. Genel olarak uzay yolculukları sonrası astronotlar yaşanan vücut dengesi değişiminden dolayı kendi başlarına yürüyemeyecek durumda oluyorlar. Kapsülden kendi başlarına çıkmalarına izin vermiyorlar ve koluna girilerek yardımcı olunuyor. Doktorların yapacağı gözetimler sonrası, astronotların 1 hafta gözlem altında kalması bekleniyor.

Bakmadan Geçme