Coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ÇAKÜ'ye emanet

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Ilgaz'ın coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımını üstlenecek.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, bir ilki gerçekleştirerek Ilgaz'ın coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımında ve üretim-tüketiminin yaygınlaştırılmasında öncü rol üstlenecek.

Akademik danışmanlığını Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Sinem Kunt'un, yürütücülüğünü yüksek lisans öğrencisi Mustafa Genç ve proje ortaklığını yüksek lisans öğrencisi Gamzenur Atalar'ın yürüttüğü “TÜBİTAK 2209-A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” çerçevesinde, "Çankırı Coğrafi İşaretli Ürünlerinin Yerel Mutfaklarda Kullanım Düzeyinin Belirlenmesi: Ilgaz Yerel Yiyecek ve İçecek İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma" başlıklı projenin çıktılarını paylaşmak üzere, online bir sunum gerçekleştirildi.

Yüksekokul öğrencilerinin de katıldığı sunumda, projenin akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinem Kunt, toplantının düzenlenme amacına ilişkin kısa bir bilgi verdikten sonra bilimsel araştırmaların önemine değinerek bu konuda daha fazla projenin üretilmesi ve öğrencilerin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yaklaşık 6 aylık bir sürede tamamlanan projenin Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu için bir ilk olduğunu ifade eden Kunt, bu projelerin devamının geleceğine inandığını söyledi.

"TANITIM İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLADIK"

Coğrafi işaret tescili almış yiyecek ve içeceklerin, sürdürülebilirlik temelinde bölgesel kalkınmada önemli bir rol üstlendiğinin ifade edildiği toplantıda, projeyle ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Kunt, “Tamamlanan proje sonucunda Ilgaz'da faaliyet gösteren ve araştırmaya katılmayı kabul eden 6 adet yerel yiyecek ve içecek işletmesinin menüsünde coğrafi işaret adı altında herhangi bir ürüne rastlanılmadığı tespit ettik. Bu bulgu Ilgaz'da coğrafi işaretli ürünlere yönelik bir farkındalığın henüz oluşmadığını ve bu konuda gerekli çalışmaların başlatılmadığı kanısını güçlendirmektedir. Diğer taraftan yerel işletmelerdeki menülerin coğrafi işaretli ürünler ile zenginleştirilmesi ve bu ürünlere yönelik bilgilendirme ve tanıtım çalışmaların yürütülmesi gerektiğine inanmaktayız. Biz bu çerçevede Ilgaz için coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı için bir yol haritası hazırladık ve yakın zamanda uygulamaya başlayacağız” dedi.

Bakmadan Geçme