Ecevit Hanı - İstiklal Yolu

Bu kez yolum oraya düşmedi, ben istikametimi direkt oraya çevirdim. İSTİKAMET: ECEVİT HANI.

Tarihi dokusu olan her hangi bir yere gidersiniz ve bir anda o mekânın sizi tarih de geziye çıkarttığını hissedersiniz.

O yolda, sizin adım attığınız o toprakta, ŞERİFE BACI yürümüştü ve daha niceleri.

Sizin kaldığınız ECEVİT HANI'NDA, İstiklal Savaşı'nın Muzaffer Neferleri konaklamıştı.

Şu an çorba içtiğimiz bu yerde, dedelerimiz ve nenelerimizde savaşa cephane taşırken karnını doyurmuştu.

Küre Uzunöz Köyü'nde, Küre ilçemize 7 km, Kastamonu merkeze 55 km uzaklıkta bulunan ECEVİT HANI İŞTE TAM DA BÖYLE BİR YER.

Aslında daha basit tarif etmem gerekirse Kastamonu Merkezden-İnebolu istikametine doğru ana yoldan devam ederken, Küre İlçe merkezimize 5km kala ana yolun solunda kalıyor ECEVİT HANI.

Ecevit Hanı, İstiklal Mücadelesi yıllarında, İnebolu'dan gelen mermi ve mühimmatı cepheye taşıyan kağnı kollarının bir günlük yürüyüşünün ardından konaklama yeri olarak kullanılmış bir mekân.

Fakat tarih içinde, asıl konak iyi korunamamış ve yıkılmış ne yazık.

Şuan yüksek standartlarda konaklayabildiğimiz ve tarihin penceresinden İSTİKLAL YOLU'NA DOĞRU bakma fırsatı bulduğumuz ECEVİT HANI, eski konağın yerine inşa edilmiş yeni bir konak.

Şerife Bacı gibi nice anaları ve yiğitleri ile İstiklal Mücadelesinde en ön saflarda yer alan memleketim Kastamonu Halkı için İSTİKLAL YOLU'NUN DA, ECEVİT HANI'NIN DA KUTSANİYETİ ÇOK YÜKSEK.

Son zamanlarda (ben halen yeterli bulmasam da), turizm konusunda yapılan girişimler ile Kastamonu gerek doğal güzellikleri, gerekse tarihi mekânları ile turizm arenasında hak ettiği yere yavaş yavaş taşınıyor.

Çoğu tur şirketi ya da gezgin rotası artık Kastamonu'ya mutlaka uğruyor.

Kastamonu için size süper bir GEZİ HARİTASI çıkarabilirim. Bunun İçin benim bloğumda tanıttığım Kastamonu'nun cennet noktalarını incelemeniz de yeterli olacaktır.

ECEVİT HANI VE İSTİKLAL YOLU da kesinlikle bu cennet noktalardan biri ve gezi rotasının en başında yer alıyor.

Ecevit Hanı, Devletimizin Girişimi İle Turizme kazandırılmış bir konak. Valiliğimiz ve İl Özel İdaremiz tarafından orijinaline uygun inşa edilerek turizme kazandırılmış Ecevit hanı, yıllarca Küre Eski Belediye Başkanı Sayın Engin Ayrancı tarafından işletilmiş. Sayın Engin Ayrancı, tarihi mirasını Ecevit Hanı'nın konuklarına aktarmak üzere çok büyük uğraşlar vermiş.

Ecevit hanı yıllar sonra Küre'nin İleri gelenlerinden Ayrancı Ailesinin gayretleri neticesinde hayat bulmuş ve şimdi amca Engin Ayrancı, bayrağı yeğeni Sayın Taşkın Bumin Ayrancı'ya devretmiş.

Hanı İl Özel İdare İnşa etmiş olsa da, gerekli maddi manevi desteği verdiği kesinlikle tartışılır. Çünkü böyle yüce bir tarihi mirasa ev sahipliği yapan bu yer sadece ahşaptan ya da tuğladan ibaret değil. Buranın şanlı tarihin ışıkları altında, şanına ve geçmişine uygun sahnelenmesi gerekiyor.

Bunun içinde tabiî ki büyük bir maddi harcama gerektiriyor. Bu noktada gerekli desteği alamayan ve kuşaktan kuşağa hanı ayakta tutma gayretinde bulunan Sn. Taşkın Bumin Ayrancı bu amaç uğruna han için çok büyük bir yatırım yapmış durumda.

Böyle ulvi bir amaca hizmet eden girişim için Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz ve Devletimizin ilgili diğer birimlerinden de gerekli desteğin verilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Tabi konak AYNI ZAMANDA GURME LEZZETLERİN TADIM NOKTASI!

Daha önce Vedat Milör, Yunus Emre Akkor, Gezen Anne gibi gurmelerin ziyaret ettiği, kitaplarında ve yazılarında yer verdiği Ecevit Çorbası da, TARİHİN SOFRASINDA KARNINI DOYURMAK isteyen yeni misafirlerini bekliyor.

ECEVİT ÇORBASI…

Ecevit çorbası, hanın ziyaretçilerinin mutlaka tatması gereken bir lezzet. HANIN MÜKEMMEL BİR SERPME KAHVALTISI VE AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜ VAR.

Ama siz yinede kahvaltıda da olsa, akşam yemeğinde de olsa ECEVİT ÇORBASINI için derim.

1300'lü yıllardan beri yapıldığı bilinen Ecevit Çorbası, 1925 yılında Şapka ve Kıyafet İnkılâbı için Kastamonu'ya gelen Mustafa Kemal ATATÜRK'e Küre ve İnebolu'ya yaptığı ziyaret esnasında da ikram edilmiş…

Ecevit Hanında konaklarken,

Onlarca endemik bitkiye ev sahipliği yapan ormanların içinde ve eşsiz tabiata sahip bir Ecevit geçidi mevkide, oksijene doyacaksınız.

Gecesinde kamelyalarında yakılan ateşlerin başında hoş sohbetler edecek, gündüzünde her 200 metrede bir İSTİKLAL SAVAŞI'NA cephane taşıyan kağnı kalıntılarının bulunduğu İstiklal Yolunda yürüyeceksiniz. Konaklama bittiğinde iyi ki geldik diyeceksiniz.

Şanlı Tarihimizi, huzur ve doğa ile harmanlayıp size derinlemesine hissettirecek bir deneyim olacağından emin olabilirsiniz.

Aynı zamanda Ecevit hanı resmi olarak İstiklal Yolu Kamp alanı olarak da hizmet veriyor. Son yıllarda özellikle karavan tatili ve kamp tatili de çok revaçta. Kamp günlükleriniz içinde doğru adres…

Ecevit Hanı, yukarıda da değindiğim üzere tarihi dokusuna ve önemine yakışır bir işletmeci tarafından idare ediliyor.

ECEVİT HANINI birazda, yıllarca Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşlarında Üst Düzey Yöneticilik görevlerinde bulunmuş işletmecisi SAYIN TAŞKIN BUMİN AYRANCI'DAN dinliyoruz; “Ecevit hanı, zamanın en işlek ticaret yolu olan İç Anadolu'yu, Sahil Şeridine bağlayan ana yol üzerinde yer alıyor. Burası Uzunöz Köyü fakat hanımız ismini Yol üzerinde bulunan Ecevit Geçidinden alıyor. Yolun önemi çok büyük. Tarih sayfalarını karıştırdığımızda Ecevit Hanı'nın bulunduğu bu yol güzergahının geçmişinin, M.Ö. yaşamış uygarlıklara kadar gittiğini görüyoruz. Böyle bir tarihi mirasın üzerinde, Ailemiz tarafından yıllardır bu hanı kuşaktan kuşağa işletme fırsatı bulduğumuz için mutluyuz. Hedeflerimiz var... Henüz hanı restore ederek yeniden hizmete sunalı sadece 3 ay oldu. Gelecek sezona kadar hedeflediğimiz tüm etkinlikleri hayata geçirerek, Kastamonu Denildiğinde mutlaka gezilip görülmesi gereken turizm noktalarından biri haline geleceğiz. Şu an, Ecevit Hanı otel olarak 7/24 hizmet vermekte. Rezervasyonlarınızı direkt bize ulaşarak yada ilgili internet siteleri üzerinden yapabilirsiniz. Odalarımızın tamamı özel banyolu, tarihi dokuyu bozmayan ama üst düzey konaklama deneyimi yaşayacağınız konforlu alanlar. Aynı zamanda otelimizde vip toplantı alanları ve süit odalarda bulunmakta. Ecevit hanını diğer konaklardan ayıran en büyük özelliği gözlerden uzak ama doğa ile baş başa tatil yapmayı amaçlayanların tercihi olması. Bu amaçla gelen konuklarımıza, Ecevit Hanı'nın güzelliklerini doyasıya yaşatmak istiyoruz. Hafta sonları canlı müzik, kış tatiline özel kızaklarla eğlenceli aktivite fırsatları, doğa yürüyüşü günleri ve istiklal yolu özel rehberliği, mantar toplama sezonuna özel Ecevit Hanı ile bütünleşen mantar toplama şenlikleri, yine Ecevit Hanı'na özel hayvanat bahçesi, at ve ATV'ler ile İstiklal Yolu Turları ve doğa sporları, özel gurmelerimizin davet edileceği ve konuklarımızın söyleşi, tadım yapma fırsatı bulacağı ECEVİT HANI- GURME GÜNLERİ, gibi aktivitelerimizle hizmetinizdeyiz. Yıllarca dünyanın her yanında Devletimiz Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Yöneticilik görevlerinde bulundum. Vatanım ve memleketim her şeyden önemli olduğu için bu gün buradayım. ECEVİT HANI'NIN, konaklamayı tercih eden yerli yabancı konuklarımız sayesinde turizm arenasında hak ettiği yere yerleşeceğinden eminim. Aynı zamanda Ecevit Çorbamıza, yöresel lezzetlerimize de vurgu yapmalıyım. Ecevit Çorba'sı geçmişi 1300'lü yıllara kadar giden gurme bir lezzet bunun yanı sıra menümüzde yöresel lezzetler yer alıyor. Konuklarımıza özel bir menü hazırlıyoruz. Serpme kahvaltımız ise her sabah konuklarımız için tazecik hazırlanıyor. Bol oksijenin iştahınızı açacağı Ecevit Hanı kahvaltılarında buluşmak üzere. Konuklarımızı bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamlıyor Sayın Taşkın Bumin Ayrancı.

Ve kış sezonunda ECEVİT HANI'NIN TAM KAPASİTE HİZMET VERECEĞİNİ önemle vurguluyor.

Tarih sadece kitaplardan okunan ya da kulaktan kulağa gelen bilgilerden ibaret değil. Bazen, bazı yerlerde TÜRK'ÜN ŞANLI TARİHİNİ yaşama ve anma fırsatı bulabileceğiniz mekânlar halen mevcut.

Kastamonu gezi rotasında olan gezginler ECEVİT HANI'NDA tüm bu tarihi dokuyu, mükemmel bir doğa kucaklamanız mümkün.

Mutlaka gidip görmelisiniz ve deneyimlerinizi benimle paylaşın. Bu kadar geç keşfedip size geç tanıttığım için özür dilerim.

Ama Kastamonu o kadar güzel ki bir güzelliğini anlatsam diğeri bana küsüyor…

Bu arada Kastamonu'da ve İlçelerinde ikamet eden hemşerilerim Ecevit Hanı'nın kahvaltısı ve yemekleri mükemmel. Kahvaltı için nereye gitsek ya da yemeği nerede yesek diyenler için harika bir adres. Tabi yemekten sonra İstiklal Yolu'na doğru keyifli bir yürüyüşü unutmayın.

Hepinize kocaman sevgiler dostlarım.

Ecevit Hanı,

Yetkili: Taşkın Bumin Ayrancı

Adres: Küre Uzunöz Köyü'nde, Küre ilçemize 7 km- Kastamonu.

Tel: 0506 697 37 37

İnstagram: @ecevithani

(Nefise KÖYLÜ-BU BİR REKLAM HABERDİR)

Özel Haber

Bakmadan Geçme