Kastamonu'da Ulaşım Planları Masaya Yatırıldı
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi, Kastamonu Ziraat Odası, Türk İş Kastamonu Temsilciliği ve Kastamonu Sanayici İş Adamları Derneği Kastamonu Şubesi'nin bir araya gelmesi ile oluşturulan 'Kastamonu Sivil Toplum Kuruluşları Güç Birliği' ilk konferansını bugün KÜ Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi, Kastamonu Ziraat Odası, Türk İş Kastamonu Temsilciliği ve Kastamonu Sanayici İş Adamları Derneği Kastamonu Şubesi'nin bir araya gelmesi ile oluşturulan 'Kastamonu Sivil Toplum Kuruluşları Güç Birliği' ilk konferansını bugün KÜ Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu; 'Sivil Toplum Kuruluşları Güç Birliği olarak 7 aydan beri çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımızda bizlere destek olan Sn. Valimize, Sn. Bakanımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve tüm kanaat önderlerimize teşekkür ediyorum. Bugün ilk toplantısını yaptığımız Güç Birliğimizin teması 'ulaşım'. Ne için ulaşım? Birazdan Sn. bakanımız bu konu ile alakalı sizlere detaylı bir sunum yapacak fakat bende kısaca ilimizin sanayisi ile ilgili birkaç anekdotu aktarmak istiyorum. 15 Nisan tarihinde Sanayi Bakanlığı himayesinde toplantısını yaptığımız Araç- İhsangazi OSB'mizin yer seçimi, toplantının ardından bakanlık tarafından onaylanarak resmiyete kavuştu. Yeni OSB'miz 3 milyon 5 yüz bin metrekare ile ilimizin ve bölgemizin en büyük sanayi alanına sahip ve 10 milyon metrekare genişleme alanı ile de ülkemizin en büyük OSB'lerinden biri olmaya adaydır. Mevcut durumda 68 adet ön başvuru ile alnın yüzde75 i dolmuş durumdadır. Merkez OSB'mizin genişleme çalışmalarında sona yaklaşıldı ve bu yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Dellaloğlu'ndan da bitirilmesinin sözünü aldık' değerlendirmesinde bulundu.
'Türkiye'nin En Fazla Köy Yoluna Ve Köy Sayısına Sahip İllerinden Biriyiz'
Türkiye'nin en fazla köy yoluna ve köy sayısına sahip illerinden birine sahip olduklarını söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü; 'Bugünkü gündemimizin ulaşım olduğunu düşünüyorum. Ulaşım perspektifinden baktığımızda, ilimizin kendine özgü artı ve eksi yönleri bulunuyor. Örneğin, Karadeniz'in son ili olduğumuzu düşünürsek daha ileride ulaşımın gittiği bir yer yok. İlçelerimiz oldukça fazla, köylerimiz de öyle. İl Genel Meclisi Başkanı olarak şunu belirtmeliyim ki; köy yollarımız toplamda yaklaşık 12 bin kilometreyi buluyor. Türkiye'nin en fazla köy yoluna ve köy sayısına sahip illerinden biriyiz. Bu bağlamda köy yolları bizim için çok önemli. Şu an yürütülen çalışmalar mevcut. Bugüne kadar yapılan çalışmaları benden sonraki konuşmacılar aktaracaktır. Ancak ben özellikle Kastamonu Havalimanı konusuna değinmek istiyorum. Havalimanımızın yapılması, ilimiz için büyük bir kazanım oldu. Ancak ne yazık ki bu yatırımı tam anlamıyla kullanamıyoruz' dedi.
'Uçak Saatlerinde De Bir Düzenlemeye İhtiyaç Var'
İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü, havalimanının daha etkin kullanımı ve uçuş seferlerinin artırılmasıyla ilgili konuşarak; 'Geçtiğimiz toplantılarda da belirttiğim gibi, havalimanımızla ilgili önceki dönemde pek çok girişimimiz oldu. Bu girişimler sayesinde Anadolu yakasından uçuş seferleri açıldı, ancak bu seferler yalnızca belirli dönemlerde çalışabildi ve daha sonra kesintiye uğradı. Türk Hava Yolları yetkilileri Kastamonu'yu ziyaret ettiklerinde uçuşların tekrar başlayacağını söylediler, ancak bu gerçekleşmedi. Uçak saatlerinde de bir düzenlemeye ihtiyaç var. Sabah gidiş, akşam dönüş şeklinde çift yönlü seferlerin olması gerekiyor. Bu konuda geçmişte birçok milletvekilimiz konuyu Cumhurbaşkanımıza kadar ilettiler. O dönem seferler açıldı, fakat doluluk oranları düşünce tekrar iptaller yaşandı. THY ilk olarak doluluk oranlarını soruyor. Oranlar düşünce yeni seferlerin açılması zorlaşıyor. Havalimanımızı daha aktif kullanabilmek için çalışmalara devam ediyoruz. Ayrıca, uluslararası uçuşlar için de hazırlık yapılıyor. Yakın zamanda bu yöndeki yapılanmanın tamamlanmasını umuyoruz' ifadelerine yer verdi.
'İlçelerimizin Bağlantı Yollarıyla İlgili De Çalışmalar Sürüyor'
Kastamonu'daki ulaşım yatırımları ve havalimanının daha etkin kullanımıyla ilgili devam eden projeler hakkında önemli bilgiler paylaşan İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü, 'Havalimanımızın bulunduğu bölgede özellikle kış aylarında yoğun sis yaşanıyor. Bu yüzden uçuş iptalleri oluyordu. Bu sorunun önüne geçebilmek için CAT II cihazı takılmasıyla ilgili ihalenin tamamlandığını ve sürecin sonuna gelindiğini söyleyebilirim. Bu cihaz sayesinde iptallerin büyük kısmı engellenmiş olacak. Simülasyon havacılığıyla ilgili neler yapılabileceği ve havalimanının daha aktif hale getirilmesi konusunda da değerlendirme yapılması gerekiyor. Ilgaz Tüneli bitti. Kırık Tüneli ve Kırık Barajı eş zamanlı olarak devam ediyor. Bu iki projenin birlikte tamamlanması planlanıyor. Kırık Tüneli bittiğinde Kastamonu'ya ulaşım çok daha rahat olacak. İnebolu'da 2016 yılında başlayan T1 ve T2 tünellerinin inşaatı devam ediyor. T1 Tüneli yaklaşık 6.500 metre, T2 ise 3.500 metre uzunluğunda. Bölge Müdürümüz, T2 Tünelinin gelecek yıl tamamlanacağını belirtti. T1 Tüneli daha uzun olduğu için çalışmalar biraz daha zaman alacak. Bunun ardından 14 kilometrelik çift tüp şeklinde yeni bir tünel projesi daha planlanıyor. Bu projeyle birlikte 90 kilometrelik İnebolu yolu 72 kilometreye düşecek.Bu proje hem liman ulaşımı açısından hem de ülkemizin kuzey-güney aksı açısından son derece önemli. İlçelerimizin bağlantı yollarıyla ilgili de çalışmalar sürüyor. Daday Yolu bu yıl yoğun bir şekilde çalışılarak tamamlanacak. Devrekani–Çatalzeytin yolunda ise üç farklı ihale yapıldı. Bunlardan biri henüz başlamadı, ancak görüşmeler devam ediyor' diye konuştu.
'Taşköprü,Kastamonu Arasında Sıcak Asfalt Çalışmaları Devam Ediyor'
Kastamonu genelinde ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla yürütülen yol projeleri hakkında bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü ; 'Taşköprü,Hanönü yolu büyük ölçüde tamamlandı. Taşköprü,Kastamonu arasında sıcak asfalt çalışmaları devam ediyor. İhsangazi,Araç arasında büyük ve maliyetli bir yol projemiz var. Bu yolun güzergahında bulunan Araç Barajı da inşa edildi. Bu projeyi de tamamlayacağız. Bu yol, organize sanayi bölgemizi olumlu yönde etkileyecek. Ağlı ilçesiyle ilgili de devam eden bir yol projemiz var. İlçelere ulaşımı kolaylaştıracak birçok projeyi hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Bu projeler maliyetli olsa da Karayolları Bölge Müdürlüğü bütçesinin neredeyse yarısı Kastamonu için kullanılıyor. Bu da ilimizin gereken yatırımları aldığını gösteriyor. Tosya Yolu da son derece önemli. Tosya, en büyük ilçemiz ve hem ticari hem sosyal anlamda ilişkilerimiz çok güçlü. Zaman zaman ulaşımda sıkıntılar yaşıyoruz. Yeni projeyle Tosya yolu 52 kilometreye düşecek. Bu projede tünel de bulunuyor. Tosya Organize Sanayi Bölgesi genişliyor ve büyüyor. Burada 50'den fazla ülkeye ihracat yapan fabrikalar var. Liman ve şehir merkezine ulaşım açısından bu yol büyük önem taşıyor. Köy yollarımızda sıcak asfalt uygulamasına geçtik. Bu yıl özel idare olarak parke, beton, asfalt plenti ve kırma eleme tesisleri kuracağız. Bu tesisler köylerimize hizmette büyük fayda sağlayacak. Deniz ulaşımını genelde göz ardı ediyoruz. Ancak İGM üyelerimizin yaptığı bir çalışma var. Abana'da balıkçı barınakları yapılıyor. Bunun dışında Karadeniz'de tek olacak yat limanı projesi de son derece önemli. Hem turizm hem ulaşım açısından bu projeyi desteklemeliyiz' dedi.
'Demiryoluyla Entegre Olmamız Şart'
Kastamonu'nun sanayi, ulaşım ve turizm alanlarında gelişmesi için yapılan yatırımlar ve planlanan projeler hakkında önemli açıklamalar yapan İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü; 'Demiryolu da bizim için çok değerli. OSB içindeki fabrikaların ürünlerini hızlıca sevk edebilmesi için demiryoluyla entegre olmamız şart. Bu sayede en az 30 bin kişiye istihdam sağlanabilir. Kastamonu, 5. bölge teşviklerinden de faydalanabiliyor. Bu nedenle yatırımcı ilgisi çok yüksek. Hollanda'dan gelen bir yatırımcı 200 milyon Euro'luk yatırımdan bahsetti. Dün yine bir yatırımcı OSB'yi ziyaret etti. İl Özel İdaremiz turizm, sanayi, ulaşım ve tarım konularını kapsayan kısa, orta ve uzun vadeli projeler geliştiriyor. Bunları sadece konuşmakla kalmayıp yazılı hale getirdik. Bir karar defteri tuttuk. Bu sayede bizden sonrakiler de yapılanları takip edebilecek. Karadeniz Sahil Yolu ise Kastamonu ve ilçeleri için gelecekte en büyük ulaşım projesi olacaktır. Sahilden geçecek bu yolun, ilimizin gelişimine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.Turizm Geliştirme Ajansı'yla da temas halindeyiz. Ajans, illerin ulaşım, sanayi ve turizm gibi alanlarda hangi yatırımlara ihtiyaç duyduğunu raporlayarak bakanlıklara sunuyor. Biz de bu yapının içinde yer almalı ve Kastamonu'nun geleceği için gerekli adımları atmalıyız. Bugüne kadar ilimize katkı sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, bürokratlarımıza ve tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum' değerlendirmesinde bulundu.