Suya Duyarlı Şehir Vizyonu Konuşuldu

Kastamonu Üniversitesi tarafından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında 'İklime Dirençli ve Suya Duyarlı Şehir Vizyonu' konferansı, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu'nda gerçekleştirildi.

Suya Duyarlı Şehir Vizyonu Konuşuldu

Kastamonu Üniversitesi tarafından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk'ün konuşmacı olarak katıldığı 'İklime Dirençli ve Suya Duyarlı Şehir Vizyonu' konferansı, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu'nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ve kamu kurumlarının temsilcileri ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılışın ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. İzzet Öztürk, ülkemizin su kaynakları ve gelecekte yaşanacak su sorunu hakkında bilgi verdi. Etkinlikte, kentlerin iklim değişikliği karşısında nasıl daha dirençli hale getirilebileceği ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi gibi konulara değinildi.

Su Kaynakları Ve Gelecek Tehditleri

Prof. Dr. Öztürk, ülkemizde bulunan farklı su havzalarında gelecek yıllarda yaşanacak su stresi hakkında bilgi verdi. Ülkenin güneyinde bulunan Akdeniz, Ege ve Güneydoğu havzalarındaki suyun ve su kaynaklarının 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 oranında azalacağına dikkat çekerek iklim ve su kullanımının bu oranı etkileyeceğini ifade etti. Karadeniz'de bulunana su havzalarının yağışlı iklimi nedeniyle daha şanlı olduğunun bu oranın yüzde 15-20 oranında olacağını söyleyen Prof. Dr. yaşanacak su stresinin gelecekte su yönetiminin önemli olacağına dikkat çekti Kastamonu bölgesinde 4 yıl üst üste kuraklık yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda ciddi bir problem olabileceğine dikkat çekti.

İstanbul'un Su Yönetimi Ve Sürdürülebilirlik

Geleceğin şehirlerini şekillendirecek stratejilerin bilimsel bir perspektifle ele alındığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, İstanbul'un su planına yönelik açıklamalarda bulundu. İstanbul'daki su kaynaklardaki buharlaşmanın güneye göre az olduğuna dikkat çekerek, başta İstanbul olmak üzere nüfusa göre yoğun şehirlerde aşırı kullanımı nedeniyle azalan su kaynaklarının idareli kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Su Arıtımı Ve Geri Dönüşüm Uygulamaları

İstanbul'un yanı sıra pek çok şehirde su yönetiminin önemli olduğuna vurgu yaptı. Küresel ölçekte yaşanan iklim krizi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği gibi hayati konuların, artık sadece çevre mühendislerinin değil, tüm insanlığın ortak gündemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, evde kullanılan musluk ve lavabolarda çevre dostu ürünler ile su kaybının en aza indirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Evsel su atıklarının yüzde 20'sinin siyah su yüzde 80'nin ise geri dönüştürülebilir su olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, şehirlerde yapılan su arıtma tesislerinin sularının çok iyi arıtıldığını dile getirdi. Arıtılan suyun denize ya da akarsuya bırakmak yerine tarımsal sulamada ya da sanayide kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, arıtılan çok kaliteli suyun farklı şebekeler üzerinde evde tuvalette veya peyzaj sulamalarında kullanılabileceğini ifade etti. Dünyada pek çok ülkede arıtılan suyun farklı şekillerde kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, ülkemizde de bu su yönetim bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Yağmur Sularının Toplanması Ve Kullanılması

İklime dirençli suya duyarlı şehircilik anlayışının benimsenmesi ve buna yönelik yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk yağmur sularının biriktirilmesi ve bu suların şehir ihtiyacının karşılanmasında kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Şehirlerde su taşkınlarının önlenmesi için buna yönelik şehir planları oluşturulması gerektiğini vurguladı. Hazırlanan planlar ile mevcut yağmur sularının iyi şekilde toplanıp değerlendirilmesi halinde daha yaşanılır kentler oluşturulacağına dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, şehir planlamasında da suyun peyzajın her noktasında akıllıca kullanılabilecek planlar oluşturulması gerektiğini söyledi.

Su Yönetimi Ve Şehir Planlamasında Master Planlarının Rolü

Su yönetimi ve şehir planlamalarında master planlarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, 90'lı yıllarda İstanbul için yapılan master planlarının büyük başarı ile uygulandığını belirterek bu başarıda devlete ait pek çok kurumun koordineli çalışmasının etkisi olduğunu ifade etti.

Küçük Yerleşim Alanlarında Su Yönetimi

Küçük şehirlerde ve köylerde suyun temininde kanalizasyon ve su yönetiminin planlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, bu çalışmaların küçük yerleşkelerde salgın hastalıklarını önlemede ve toplum sağlığının korunmasında önemli olduğuna dikkat çekti. Konferans, soru cevap kasımının ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından Prof. Dr. İzzet Öztürk'e hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.


Bakmadan Geçme