Yeniden Hayata Tutunmanın Adresi

Bozkurt Halk Eğitim Merkezi tarafından geleneksel olarak düzenlenen yılsonu sergisi, bu sene de ziyaretçilerinden tam not aldı. Serginin en ilgi gören bölümlerinden biri çini sınıfı oldu.

Yeniden Hayata Tutunmanın Adresi

Bozkurt Halk Eğitim Merkezi tarafından geleneksel olarak düzenlenen yılsonu sergisi, bu sene de ziyaretçilerinden tam not aldı. Serginin en ilgi gören bölümlerinden biri çini sınıfı oldu.

Geleneksel Türk süsleme sanatlarından biri olan çini tabaklar, panolar, duvar süslemeleri ve daha birçok özgün çalışma, Bozkurt Halk Eğitimi Merkezi yılsonu sergisinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kültür Bakanlığı sanatçısı, usta öğretici Nuran Turan eşliğinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı eserler hem estetik görünümleri hem de teknik yeterlilikleriyle dikkat çekti.

Bozkurt'ta 4 senedir devam eden kursa her sene ilginin arttığını ifade eden usta öğretici Nuran Turan, çini sanatının hem estetik hem de ruhsal bir yolculuk olduğunu belirterek: 'Çini, sabır ve dikkat gerektiren bir sanat dalı. Öğrencilerimiz bu sanatın inceliklerini öğrenirken aynı zamanda kendi yaratıcılıklarını da ortaya koyma fırsatı buldu. Ortaya çıkan eserler, onların ne kadar emek verdiğini ve gelişimlerini açıkça gösteriyor. Bu sene iki buçuk ay gibi kısa sürede öğrencilerimiz üstün bir gayret göstererek sergiye özenli parçalar çıkardılar' ifadelerini kullandı.

Yeniden Hayata Tutunmanın Adresi

'Sel Afeti Sonrası Yaralara Çini Merhem Oldu'

Çini kursiyeri Nilgün Teker, dört senedir devam ettiği kursun sadece bir sanat atölyesi değil; iyileşmenin ve yeniden umutla hayata tutunmanın adresi olduğunu ifade ederken, 'Bozkurt'ta 2021'de yaşanan sel sonrası, felaketin izlerini silmek kolay olmadı. Ancak suyun getirdiği yıkımı, bu kez fırça darbeleri ve sabırla işlenen desenler temizlemeye başladı. Çini sanatının doğasında var olan sabır, denge ve odaklanma, afet sonrası yaralarımızın sarılmasında önemli bir rol oynadı' dedi.

'Çini Kursu Devam Etmeli'

Çini kursuna iki senedir devam eden Ayfer Menteş Köse ise kursun devam etmesini talep ederek; 'Bozkurt gibi küçük bir ilçede Nuran Turan gibi donanımlı bir eğitmenden ders almak bizler için büyük bir şans. Kendisinin özverisi takdire şayan. Eser üretmenin, bir motifin içinde kaybolmanın ne kadar iyileştirici olduğunu yaşayarak gördüm. Kastamonu'da çini gibi önemli bir sanatın eğitimi sadece Bozkurt'ta var böyle bir imknı kaybetmek istemiyoruz' şeklinde konuştu.

'Tasarruf Tedbirleri Sanatın Ve İyileşmenin Önüne Geçmemeli'

Son dönemde uygulamaya konulan kamu tasarruf tedbirlerinin kurs planlamalarının doğrudan etkilemesinin ve usta öğreticilerin verdiği kursların devamlılığın tehlikeye girmesinden rahatsızlığını dile getiren kursiyer Gözde Aygün ise 'Bozkurt'ta çini sanatı gibi geleneksel el sanatlarını yaşatan ve aynı zamanda toplumsal iyileşmeye katkı sağlayan bu kursların, sadece bir hobi etkinliği değil; aynı zamanda bir sosyal sorumluluk faaliyeti olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Eğitimde uygulanan kamu tasarruf tedbirleri sebebiyle bu sene ancak mart ayında kursumuz açılabildi. Özellikle kadınlara yönelik, afet sonrası açılmış olan bu tür kursların sürekliliğinin sağlanmasını, eğitmen görevlendirmelerinde sosyal etkisi yüksek projelere öncelik verilmesini, yetkililerden talep ediyoruz. Tasarruf tedbirleri sanatın ve iyileşmenin önüne geçmemeli' diye konuştu.

AA

Bakmadan Geçme