Anahtar Parti'den Kentsel Dönüşüm Çağrısı

Anahtar Parti Kastamonu İl Başkanı Onur Göksu, 23-28 Nisan tarihleri arasında Marmara Bölgesi'nde meydana gelen ve ardından Elazığ, Malatya, Kütahya gibi illerde yaşanan depremleri hatırlatarak, Türkiye genelinde 6 milyon riskli bağımsız bölüm bulunduğunu belirtti.

Anahtar Parti Kastamonu İl Başkanı Onur Göksu, 23-28 Nisan tarihleri arasında Marmara Bölgesi’nde meydana gelen ve ardından Elazığ, Malatya, Kütahya gibi illerde yaşanan depremleri hatırlatarak, Türkiye genelinde 6 milyon riskli bağımsız bölüm bulunduğunu belirtti. 

Açıklamasında, afet riskinin sadece depremlerle sınırlı olmadığını vurgulayan Göksu, “Karadeniz Bölgemizde de her yıl yaşanan sel ve heyelan felaketleri, yapı güvenliği ve şehir planlaması konularının ne kadar kritik olduğunu göstermektedir. Türkiye nüfusunun üçte birinin yaşadığı, sanayi ve ekonomimizin yarısını barındıran Marmara’daki riskler kadar, Karadeniz’in doğal afet tehlikeleri de tüm ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Bu tablo, yıllardır ertelenen ve her afetle yüzleşmek zorunda kaldığımız büyük bir ihmalin açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

‘Biz Muhalefetteyiz Ama Sessiz Kalmayacağız’

Kentsel dönüşümün siyasi değil, hayati bir mesele olduğunu vurgulayan Göksu, “Biz A Parti olarak muhalefetteyiz ama bu konuda sessiz kalamayız. Çünkü bu sadece bir bina meselesi değil, doğrudan milletimizin can güvenliğiyle ilgili bir konudur. Artarda yaşadığımız son depremler bize bir kez daha şunu göstermiştir; artık gecikmeye vaktimiz de tahammülümüz de yok. Anahtar Parti’nin somut önerileri; harçlardan yüzde 100 muafiyet uygulanmalıdır. Ruhsat süreçleri hızlandırılmalıdır. KDV oranı mal ve hizmetlerde yüzde 1'e indirilmeli ve vatandaş desteklenmelidir. Kentsel dönüşümle yapılan alım satımların, hem alan hem de satanın ekspertiz raporu ile tespit edilen gerçek değeri üzerinden tapuya tescil edilip alıcı ve satıcıdan makul oranda vergi verilmesi sağlanmalıdır. Vatandaşa hibe kredi miktarı artırılmalı faiz oranı en aza indirilmeli ve bu şekilde maliklere ön ödeme yükü kaldırılmalı. Standart Taslak Sözleşme Modelleri oluşturulmalıdır. 2000 öncesi binalarda kiralama için ‘riskli değildir’ raporu zorunlu olmalı, tapuya şerh konulmalıdır. Ada bazlı dönüşüm teşvikleri sağlanarak otopark ve yeşil alanlar artırılmalıdır. Metruk binalar kamulaştırılmalıdır. Tersine göç teşvikleri uygulanmalı; istihdam alanları dengeli bir şekilde Anadolu'ya yayılmalıdır. 2025 Yılı "Dönüşüm Yılı" ilan edilmelidir. Kamu-Özel Sektör İş Birliği ile finansal ve yapısal dönüşüm desteklenmelidir. Bugün artık ‘deprem ne zaman olur?’ sorusunu değil, ‘depreme ne kadar hazırız?’ sorusunu sorma zamanıdır. Biz, çözümü bilimin ışığında arıyoruz. Vatandaşımızın can güvenliği için mücadele etmekten geri durmayacağız” dedi. 

 

Bakmadan Geçme