Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar: 'Ciddi Bir Düşüş Yaşandı'
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, 2025 yılı bal üretimi hakkında değerlendirmede bulundu.
Arıcılık faaliyetleri hakkında konuşan Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “2025 yılında Kastamonu arıcılığı değerlendirildiğinde, yaklaşık 60-70 bin civarında koloniyle arıcılık faaliyetleri yürütüldü. Bu kolonilerin 40-50 bini kestane balı, 20-30 bini ise çiçek balı üretiminde kullanıldı. Kestane balı üretiminde gal arısı, iklim değişikliği ve çeşitli çevresel etkenlerden dolayı ciddi bir düşüş yaşandı. Daha önce de haber konusu olan bu durum nedeniyle üretim miktarı 400 tonlardan 100 tonlara kadar geriledi. 2025 yılı kestane balı rekoltesi de tahmini olarak 80-100 ton arasında gerçekleşti. Bu, olması gereken üretim miktarının yaklaşık 300 ton altında kalındığı anlamına geliyor. Bu üretim düşüşü, Kastamonu ekonomisine yaklaşık 750 milyon TL zarar verdi. Normal şartlarda bir sezonda 400 tona yakın kestane balı üretimi gerçekleştirilirken, bu yıl 80-100 ton civarında üretim bekleniyor. Yani yıllık bazda 300 tonluk bir kayıp söz konusu” dedi.
‘Bu Yıl Çiçek Balı Açısından Verimli Bir Sezon Geçirildiği Düşünülüyor’
Bu tür faaliyetlerin sürekli düşüş yaşadığını söyleyen Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar ; “Ayrıca, sonbahar dönemlerinde kestane toplayıcılığı yapan vatandaşlar da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Aile ekonomilerine katkı sağlayan bu faaliyet, son yıllarda sürekli düşüş gösteriyor. Kestane balının tavsiye edilen perakende satış fiyatı daha önce 2.500 TL olarak açıklanmıştı. Öte yandan, çiçek balı sezonu da başlamış bulunuyor. Bu yıl çiçek balı açısından verimli bir sezon geçirildiği düşünülüyor. Kastamonu merkez ve çevre ilçelerde; Tosya, Taşköprü, Daday, Azdavay gibi bölgelerde zengin bir çiçek balı üretim dönemi yaşanıyor. Uzun bir aranın ardından üreticiler, kaliteli bal üretiminde başarılı oldu. Bu yıl yaklaşık 300 ton civarında bir çiçek balı rekoltesi bekleniyor. Çiçek balının tavsiye edilen satış fiyatı ise ilçelere göre değişmekle birlikte 800 TL ile 1.200 TL arasında olacak” ifadelerine yer verdi.
‘Bal, Bir Şifa Kaynağıdır’
Arıcığın iklimsel nedenlerden dolayı zorlaştığını söyleyen Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar ; “Arıcılık, iklim değişikliği ve tarımsal ilaçlar gibi dış etkenler nedeniyle her geçen gün zorlaşmakta. Doğal koşullara bağlı yürütülen bir faaliyet olduğu için kuraklık gibi faktörler de üretimi olumsuz etkiliyor. Buna rağmen Kastamonu'da yaklaşık 1.000 arıcı ve 70.000 koloni ile üretim sürdürülerek hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmaya devam ediliyor. Bu konuda vatandaşların özellikle duyarlı olması bekleniyor. Bal, bir şifa kaynağıdır. İnsanlar, sağlıklarını korumak ve daha iyi beslenmek için doğal ürünleri tercih ediyor. Bu nedenle Kastamonu’daki üreticilerden bal temin etmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca, bazı marketlerde 150-200 TL gibi fiyatlarla satılan balların kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz. Herkesin çevresinde mutlaka bir arıcı tanıdığı vardır. Hepimizin kırsalla bir bağı bulunuyor. Bu nedenle, köylerde arıcılık yapan tanıdıklardan bal temin edilmesi mümkündür ve desteklenmelidir. Son olarak, satış fiyatlarına dikkat edilmelidir. 150-300 TL gibi fiyatlara Kastamonu’da üretilen gerçek bir balı alma imkânı yoktur. Kastamonu çiçek balının kilogram fiyatı bu yıl 800-1.200 TL, kestane balının kilogram fiyatı ise 2.500 TL olarak açıklanmıştır. Üreticilerimize ve tüketicilere hayırlı, bereketli bir sezon diliyoruz” diye konuştu.