Ayılar Artmamış, Orman Yemişleri Azalmış!

İl Genel Meclisi aralık ayı olağan toplantıları İGM Başkanı Güray Parçal başkanlığında devam etti.

Toplantıda Kastamonu ormanlarında bulunan ayıların yerleşim yerlerine inerek verdiği zararlara ilişkin hazırlanan rapor görüşüldü.

Gündemin ilk maddesinde Kastamonu merkez ilçesi, Ilgaz çevrelerinde yollara ve evlere ve sahil ilçelerine inen ayılar görünmekte olduğu ve buna benzer haberlerin her gün artarak yayıldığı, bu olayların sebeplerinin araştırılması ve gerek ayıların insanlara ve gerekse insanların ayılara zarar vermesini önlemek için yapılabilecek konularını içeren önerge hakkında hazırlanan Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu raporu görüşülerek meclisin bilgisine sunuldu. 

‘350-450 Aralığında Boz Ayı Varlığından Bahsetmek Mümkün’

Raporda, ayıların insanlara ve gerekse insanların ayılara zarar vermesini önlemek ve ayıların doğal ortamında kalması için neler yapılabilir konusuna ilişkin; “Komisyonumuz önergede ismi geçen ayılarla ilgili araştırmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürü Yasin Uyanık Bey’den gerekli bilgiler almıştır. Kastamonu ilinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğü tarafından yapılan envanter çalışmaları, iz takibi, gözlem ve vatandaş-avcı anketleri dahilinde genel bir değerlendirmede 350-450 aralığında boz ayı varlığından bahsetmek mümkündür. Son dönemde ayıların çoğaldığı ile ilgili bilgiler gerçeği yansıtmamakla birlikte ayıların yüksek kesimlerde ve köye uzak ormanlık alan içerisinde yemiş ağacı bulamaması, olan ağaçların vatandaşlar tarafından yakacak odun temini nedeni ile tüketilmesi ve var olan kalan yemişlerinde yine vatandaşlar tarafından genellikle pazarda satış amacı veya bireysel tüketime yönelik sebepler ile bulunamamasından kaynaklıdır. Bu sene mevsimsel nedenlerle orman içlerinde kestane ağaçlarındaki verimsizlik ve yabani meyve yemişlerinde azalma da bunun nedeni olabilir. Kastamonu ilinde ayı insan çatışması olaylarına karşın alınabilecek önlemler hem kurumlarımız tarafından hem de vatandaşlar tarafından karşılıklı sorumluluk dahilinde bulunmaktadır. 4915 sayılı Kanun kapsamında yaban hayvanlarından kaynaklı zararların tazminine yönelik bir çalışma Bakanlığı’mız tarafından yürütülmemektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğü tarafından ayı-insan karşılaşmalarını önlemek amacıyla özellikle potansiyeli yüksek köylerin ormanlık alanı içlerinde, köy yerleşkesine uzak mesafelere yabani meyve ağaçlarının dikimi yönüyle çalışma planlanmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından da bu zamana kadar fonksiyonel amenajman planlamaları dahilinde çeşitli orman içi alanlarda yabani meyve fidanlarına da ağaçlandırma çalışmalarında yer verilmektedir. Yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine veya konutlara yaklaşması şikayetleri dahilinde yaban hayvanı türlerine göre rahatsız edici titreşimlerde ses dalgaları yayan cihazlar kullanılarak fotokapanlar ile etkinlik düzeyleri izlenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolünde TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) destekleri vatandaşların hizmetine sunulmuştur. Bu kapsamda ayıların zararına sebep olduğu özellikle arıcılık faaliyetlerine yönelik arıcılık sigortası, hayvancılık yapanlar için büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortası, ilaveten bitkisel ürün sigortası, sera sigortası gibi alternatif ve çeşitli seçenekler vatandaşlara sunulmuştur. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaban hayvanları zararlarını engellemek amacı ile elektroşok çit kullanımı da yaygındır. İlimizde de bu çalışmaları gerçekleştiren kuruluşlar bulunmaktadır” denildi.

‘Yemiş Ağaçlarının Kesimi Yasaklanması Gerektiğini Düşünüyorum’

İGM Başkanı Güral Parçal ise konuya ilişkin Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı ve üyeleriyle konuştuğunu belirterek; “Kendileri de konuya ilişkin çalışma yapmışlar. Yemiş ağaçlarının köylüler tarafından kesildiği için ayıların yiyecek bir şey bulamamasından dolayı mevsim şartları ve iklim değişikliğinden dolayı kış uykusuna çok fazla girmediği belirtildi. Ormanların en kısa zamanda yemiş ağaçlarıyla buluşturulması gerektiği görüşü ön planda. Bir yerden başlamak lazım. Ormandaki yemiş ağaçlarının da kesimi yasaklanması gerektiğini düşünüyorum çünkü doğal dengeyi de bozmamak lazım. Yalnız köylüler de ayılardan korkuyor. Arıcılar, hayvan besleyenler de bundan çok muzdarip. Popülasyon kontrol altına alınmalı” dedi.

‘Uyarılar Yapılmalı’

İGM üyeleri ise konuya ilişkin, ayıların kış uykusuna yatmazsa kar yağdığında daha fazla ilçe ve köy merkezlerine inerek yiyecek arama durumuna girebileceğini ve bu konuda muhtarlara ve köylülere uyarılar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer gündem maddesinde Tosya’nın Kargın köyü afet nedeniyle yeni yerleşim yerine taşındığı ve bu alanda köy içi yollarının bazı kısımlarına AFAD tarafından istinat duvarlarının yapıldığı ancak köy içinde bazı yerlerin yapılmadığından köy sakinlerince söylendiği aktarılarak, istinat duvarlarının yapılması için hazırlanan Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Komisyonu raporu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. 

Toplantının diğer maddesinde ise İl Genel Meclis’inin ilimiz merkez ilçesi, Kavak köyü 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliğine ilişkin ada ve parseller sehven yanlış yazıldığı, yaklaşık 3,2 hektarlık alandan oluşan alanın teknik rapor doğrultusunda değiştirilmesi hakkındaki hazırlanan İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. 

Toplantının son gündem maddesinde Araç’ta, Karacalar köyü sınırları içerisinden geçen Araç Çayı üzerinde 12 bin metrekarelik alanda Hasan Yazgaç uhdesinde bulunan 2013-05 nolu 1(a) grubu maden ruhsat alanına İl Encümeni’nin sayılı kararı ile 5 yıl süre ile uzatım (temdit) verilmesine karar verildiği, söz konusu talebe ilişkin olarak, 12 bin metrekare olan maden ruhsat sahası rezerv alanının, tesis ve stok alanı ile birleştirilerek toplam 75 bin 51 metrekare alanda 1(a) grubu maden işletme ruhsatı düzenlenmesi ile ilgili teklif görüşülerek oy birliğiyle Çevre ve Sağlık Komisyonu’na sevk edildi.

Özel Haber
Yorumlar 1
Ömer 08 Aralık 2023 11:44

Çok yanlış bir tesbit. Geçim derdinden köyler boşaldı. Ayılar çoğaldı. Köyler ayılara kaldı.

Bakmadan Geçme