Azdavay'da yüzlerce ev sular altında kaldı

Azdavay'da son üç yılda üçüncü kez sel felaketi yaşandı. 11 Ağustos 2021 yılında büyük yıkıma uğrayan Azdavay'da yine yüzlerce ev sel suları altında kaldı.

Azdavay'da yüzlerce ev sular altında kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son üç yılda üçüncü kez sel felaketinin yaşandığı Azdavay’da yüzlerce ev sel suları altında kaldı. Vatandaşlar, eşyalarını sel sularından kurtarmak için yoğun çaba gösterdi. Evlerin bahçeleri de sele maruz kalarak göle dönüştü. Ekipler, iş makineleriyle tıkanan yerlerde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ev ve işyerleri ile camilerinde sel sularının altında kaldığı Azdavay’da vatandaşlar mağduriyet yaşadı.

“HER YIL BU SIKINTIYI YAŞIYORUZ”

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Azdavay ilçesine gelerek hasar tespit çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Evi sel suları altında kalan Nermin Kansız, “Her yıl bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evimiz su altında kaldı. Buna bir çare bulunmasını istiyorum. Her gün korku içerisinde uyuyoruz. Artık uyumayız da. Evimiz mahvoldu. Yeniden yapacak gücümüz yok. Asıl yapacak yerler yapılsın” dedi. Eşi ile birlikte sel sularının arasında kaldığını söyleyen Safiye Hodancı ise “Komşumuzun mevlidi vardı, ona gitmiştik. Evimize dönünce sudan geçemiyoruz. Paçalarımızı sıvadık yine geçemedik. Eşim bacaklarından rahatsız, onu da güvenli bir yere bahçenin kapısına dayadım, taksi ile tekrar eve geldim. Ondan sonra girebildik. Bahçemizi komple su bastı” diye konuştu.

“SEL, ÜÇÜNCÜ KEZ BAŞIMIZA GELİYOR”

Selin üçüncü kez başlarına geldiğini belirten Muharrem Çelebi de, “Sel, üçüncü kez başımıza geliyor. Deremiz yapılmadı, bir de üst taraflar yapılmadı. Yağmur yağınca da bu hale geldik. Üçüncü kez sele maruz kaldık. Allah sonumuzu hayır etsin. Çayın suyu inmeyince bizim buradaki sular da inmez. Çayda su azalacak ki bizimde buralardaki su akacak. Evimi su bastı, eve kadar girdi. Bütün eşyaları yeniden almıştık fakat yeniden eşyalarımızın hepsi mahvoldu” şeklinde konuştu.

“300’DEN FAZLA HANE SELDE ZARAR GÖRMÜŞTÜR”

Araçların sel sularında sürüklendiğini ifade eden Barış Çelebi ise, “Birkaç yıl önce Bozkurt’ta sel felaketi yaşandı. O yıl sel bizim ilçemize de uğradı. Daha önceki selde buralar daha kötüydü, şimdi ben amcamın evinden geliyorum. Millet evindeki eşyaları üst katlara taşımaya çalışıyor ama bu sistem böyle olmaz. Bu su buradan 3-4 gün boyunca gitmez. Buraya ancak vidanjör gelmesi gerekiyor. Vidanjör ile su çekilecek. Bir sonraki sağanak yağışta buralar yine aynı şekle gelir. Dere boyunu genişlettiler ama hiçbir faydası olmadı. Kanalizasyon sistemleri hep alçakta kalıyor. Özellikle bu alan ve çarşı merkezindeki bazı alanlar dere yatağının altında kalıyor. Yine bu sefer 300’den fazla hane selde zarar görmüştür. Çözülmez. Mantıklı bir sistemin bulunması gerekiyor. Burasının suyu 3-4 gün boyunca devam eder. Gitmez ancak vidanjörün gelmesi gerekiyor. Fakat tekrar bir sağanak yağışta buralar tekrar sular altında kalacak. Tekrar insanlar böyle sokağı çıkar ve mağdur olurlar. Can kaybının olduğunu zannetmiyorum. Bir öncekiler kadar ağır ve feci değildi ama büyük ihtimalle yine mal kaybı, insanların değerli eşyaları, araçları selde hasar görmüştür. Selde sürüklenen araçlar dahi oldu” diye konuştu.

MASALARIN ÜZERİNE ÇIKARAK KORUNMAYA ÇALIŞTILAR

Azdavay’da kahvehanede oyun oynadıkları sırada sele yakalanan vatandaşlar, masa ve sandalyelerin üzerlerine çıkarak korunmaya çalıştı. O anlar ise bir vatandaş tarafından cep telefonuna kaydedildi.
Sel suları çekilinceye kadar kahvehaneden dışarı çıkamayan vatandaşlar, sel sularının çekilmesiyle kahvehaneden çıkabildi. Ayrıca cadde üzerinde bulunan birçok işyeri de sel sularının altında kaldı. 

“BÜYÜK BİR AFET YAŞADIK, İŞYERLERİMİZ SULAR ALTINDA KALDI”

Bugün büyük bir afet yaşadıklarını söyleyen Muzaffer Arslan, “İlçemizde yeteri kadar gider olmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden merkezi sürekli su basıyor. Üst mahallelerden gelen yağmurlar komple bu caddede birikiyor. Bu yüzden dükkanlarımızda her daim sular altında kalıyor. İlçemizdeki dere ıslahı da bir türlü yapılmadı. Geçen yaşadığımız afette yapılacak denildi ama dere ıslahları yapılmadığı içinde biz her zaman bu durumla karşılaşacağız. Sudan içeriye giremiyoruz. Tezgahlarımız su altında kaldı. Makinelerimizin çalışıp çalışmadığını bilemiyorum. Bugün bir tezgah yaptırsak 30-40 bin lira civarında” dedi.

“60-70 BİN LİRA CİVARINDA ZARARIMIZ VARDIR”

Yağmur yağacağını tahmin ettiği için evine gittiğini belirten Rıza Değirmen ise, “Eve gittikten sonra dolu yağdı, yağmur yağdı. Sular çekilince de dükkana gelip baktım. Dükkana sel suları dolmuş. Zararımız ne kadar bilmiyorum ama Allah’tan gelen bir şey. 60-70 bin lira civarında zararımız vardır. Çünkü müşterilerimizin televizyonları, radyoları, kabloları falan vardı dükkanda. Hepsi sel sularının altında kalmış bitmiş” diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme