Başkan Vidinlioğlu Engelli Bireylere Seslendi

Kastamonu Belediye Başkanlığı tarafından Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Kurşunlu Han'da kahvaltı programı düzenlendi.

Programa Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, AK Parti Milletvekili Halil Uluay, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Zafer Özden, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ve Kastamonu Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu ile çok sayıda engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Başkan Vidinlioğlu Engelli Bireylere SeslendiProgramda açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “Ben böyle günleri tek güne sığdırılmasını doğru bulmayanlardanım. Çünkü yaşananlar yılın 365 günü yaşanıyor. Yaşanan sıkıntılar yılın 365 günü yaşanıyor. Bu noktada bu konu bir güne sığdırılacak, bir günde geçiştirecek bir gün olmamalı. Cuma günü Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hizmete açmış olduk. Bu konuda ailelerin ne sıkıntıları olduğunu biliyoruz. 1 ekmek almak için markete gidemeyen ailelerimiz var. Sürekli göz önünde tutulması gereken bireylerimiz var. Her birinin farklı farklı teşhisleri var. Her birinin de farklı farklı özellikleri var. Kimisi kendi işini kendi görebiliyor, belki çok bakıma muhtaç değil ama kimisi de fiziki olarak sürekli bakıma muhtaç bireylerimiz var. Biz her zaman yanınızdayız. İmkanlarımız ölçüsünde de açtığımız merkez tüm fonksiyonlarını biraz daha genişletme çabası içerisinde olacağız. Bir takım eksiklerimiz var ama en azından şu anda hepimizin yüzünü güldürecek, kısa vadede problemlerimizi çözecek bir merkeze kavuştuk. Açılış gününde de gördük. Hem resimde, hem müzikte hem de bilgisayarda, sportif faaliyetlerde bireylerimizin orada vakitlerini geçirdiklerini gördük. Bu bizi ziyadesiyle mutlu etti” dedi. 

‘Fiziksel Engelliler Spor Kulübü’nü Hizmete Almak İçin Sona Geldik’

Yeni bir müjde daha veren Başkan Vidinlioğlu; “Buradan bir müjde daha vermek istiyorum. Şehrimizin bir eksiğiydi. Fiziksel Engelliler Spor Kulübü’nü de hizmete almak için çalışmalarda sona geldik. Bundan sonrasında bu tarz faaliyetler artarak devam edecek. Belediye hizmetlerini ne kadar çok şekillendirirseniz şehirde yaşayan hemşehrilerimizin ve tabi dışarıdan gelen misafirlerimizin ne kadar çok problemlerine destek olursanız o kadar çok belediye anlamında hizmet etmiş olursunuz. Önümüzdeki yol haritamızda sosyal belediyecilik anlamında daha çok şey yapma arzusundayız. Biz her zaman yanınızdayız.  Katılımlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘Problemleri Çözme Adına Birlikte Yol Yürüyeceğiz’

Başkan Vidinlioğlu son olarak; “Her sıkıldığınızda her daraldığınızda her türlü talebinizi bize iletebilirsiniz. Biz hep yanınızda olacağız. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Beni tanıyorsunuz. Söylediğimiz her şeyi yapma arzusundayız. Verdiğimiz sözleri tutma arzusundayız. Bırakın belediye başkanlığını beni bir kardeşiniz olarak gördüğünüzü biliyorum. Bende sizleri öyle görüyorum. Ailemin bir parçası olarak görüyorum. İnşallah bundan sonramızda çok daha hızlı adımlarla problemleri çözme adına birlikte yol yürüyeceğiz. Tekrar hepinize teşekkür ediyorum, Allah’a emanet ediyorum” dedi.

‘Yasada Yapılan Düzenlenme Bu Ülkede Devrim Niteliğinde Bir Düzenlemedir’

Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise; “Engellilik toplumumuzda önemli bir konu. Engellilik doğuştan olabileceği gibi, hayatımızın herhangi bir döneminde çeşitli sebeplerle her insan bir engelli adayıdır. Biz engelliği sadece bir bireyin ya da yakının sorunu olarak göremeyiz. Buradaki sorumluluğun tüm topluma ve devlete ait olduğunu, engellilerin sıkıntılarının tüm toplum tarafından ve devlet tarafından paylaşılması gereken bir olgu olarak görüyoruz. Yapılan bir sınıflandırmaya göre; dünya nüfusunun yüzde 10-15’ini engelliler oluşturmakta. Aileleri ile birlikte düşündüğümüzde nüfusun yüzde 30-40’ı engelli ve engelli sorunlarıyla baş başa. Bu konuda ülkemizde önemli mesafeler alındığına bizzati şahit oldum. 2005 yılında engelliler ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. Bu konuda engelli bireylerin eğitimden sağlığa, istihdamdan diğer alanlara kadar sahip oldukları haklar tanımlandı. Bu konuda çok önemli düzenlemelerin hayata geçtiğini düşünüyorum. 2022 sayılı yasada yapılan düzenlenme bu ülkede devrim niteliğinde bir düzenlemedir. Bu yasayla birlikte gerek engelli, gerekse engelli yakınlarına yönelik önemli şeyler hayata geçirildi. Geçmişte tek tip olan eğitim kurumları engelli bireylere yönelik olarak çeşitlendirildi. Her ilimizde ilçemizde engelli bireylere yönelik destek sınıfları faaliyete geçmiş durumda. Okula devam edemeyenler için evinde eğitim hizmeti sunulmakta. Bakım merkezlerimiz faaliyetlerini yürütüyor. Tabii bu saydıklarımı yeterli görmek mümkün değil. Daha alınacak önemli mesafeler olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktayı azımsamamakla beraber, bu konuda devletimiz her daim sizlerin yanında. Devletimiz sizlerin sorunlarını çözüme kavuşturma konusunda gayret içerisinde” diye konuştu.

‘Her Birey Engelli Adayıdır’

Kastamonu Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu; davetten dolayı teşekkür ederek; “Farklı dernek isimleri altında buradayız ama bu bizim ayrıştığımızdan değil, birbirimizi daha iyi anladığımızdan dolayı bu şekildedir. Gerektiğinde el ele, gönül gönüleyiz. Biz yaklaşık 20 görme engelli olarak buradayız. Arkadaşlarımızın 17-18’i sonradan görme engelli olmuş durumda. Bu demek oluyor ki, her birey engelli adayıdır. Biz zaten bir uzvun kaybedilmesini büyük bir engel olduğunu düşünmüyoruz. Asıl engelin yaşama sevincini kaybetmiş, hayattan beklentisi kalmamış, kalbi taşlaşmış kişiler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘Biz Her Zaman Çocuklarımızın Sesi Olacağız'

Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ise; “Burada bir arada olmak bizler için mutluluk verici. Biz birlikte güçlüyüz. Biz her zaman çocuklarımızın sesi olacağız. Kastamonu özel eğitim çok iyi seviyede. Okullarımız bütün imkanlarını seferber etmiş durumda” diyerek, kendilerine destek verenlere teşekkür etti. 

Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, teşekkür ederek; “İnşallah engellilere bu desteklerin yılın diğer 364 günüde devam edeceğini umuyorum” dedi. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme