• Haberler
  • Siyaset
  • Belediye Başkanı Baltacı: Belediye Personeli Kastamonu'nun En Büyük Kaynağı'

Belediye Başkanı Baltacı: Belediye Personeli Kastamonu'nun En Büyük Kaynağı'

Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, Halk TV'de yayınlanan Gazeteci Şule Aydın ve Murat Ağırel'in sunduğu yine Gazeteci Timur Soykan ve Barış Pehlivan'ın yer aldığı 'Kayda Geçsin' adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Programda önemli açıklamalarda bulunan Hasan Baltacı, TÜGVA'ya tahsis edilen ve Ülkü Ocakları’na işgaliye usulü ile kiralanan yerlerin, Türk Dünyası Kültür Etkinlikleri için reklam ajanslarına aktarılan kaynakların kendileri için sürpriz olmadığını söyledi.

‘Biz seçildikten sonra bir şeyi keşfetmiş değiliz’ diyen Baltacı, “Daha önce partimizin il başkanlığını yapan, şimdi Parti Meclisi Üyemiz olan Hikmet Erbilgin’in bu konular ile ilgili açıklamaları vardı. İnsanlar yani şöyle düşünmemeli. Biz seçildikten sonra bir şeyi keşfetmiş değiliz. Seçilmeden önce de, belediye başkanı olmadan önce de Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kastamonu’nun kaynaklarını koruma adına birçok açıklama yapmıştık. Dolayısıyla seçildikten sonra bunların detaylarını öğrendik ve Kastamonulularla paylaştık” dedi. 

CHP PM Üyesi Hikmet Erbilgin’in 2021 yılında yapmış olduğu ‘TÜGVA kamunun kaynaklarına dadanıyor’ açıklamasını hatırlatan Başkan Baltacı, AK Parti’nin o dönem TÜGVA’yı ‘sivil toplum kuruluşu’ diye savunduğundan bahsetti. 

'652 Bin 821 Bin Lira Doğalgaz 197 Bin Lira Elektrik Faturası Ödenmiş'

Sivil toplum kuruluşlarının gücünü sivil toplumdan alan kuruluşlar olması gerektiğini savunan Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “TÜGVA’ya Çadır Kafe’ye benzer bir yer daha tahsis edilmiş. Orayı da kütüphane olarak kullanmışlar. Bir de Kastamonu tarihi konakları ile meşhur bir şehirdir. Konaklarımız da çok güzeldir. Belediyemize ait tarihi konaklarımızın bir tanesi de yine TÜGVA’ya bedelsiz tahsis edilmiş. Ama bedelsiz tahsis edilmekle kalmamış mevzuata aykırı yapılmış bu tahsis üzerinden bir de sözleşme imzalanmış. Sözleşme de ‘çadır kafede ve tahsis edilen konakta birer tane Kastamonu Belediyesi personel çalıştıracak. Bu personelin bütün giderlerini belediye ödeyecek, elektrik, su ve ısınma giderlerini de belediye ödeyecek’ denilmiş. Yaptığımız açıklamaların ardından biz de arkadaşlarımızı görevlendirdik. ‘Burada elektrik giderleri, doğalgaz giderleri, su giderleri ne olmuş?’ dedik. Örneğin hukuka aykırı bir şekilde tahsis edilen konağın bugünkü güncel rakamlarla 652 bin 821 bin lira doğalgaz faturası ödenmiş. Yine o çadır kafe için belediyeye ait bir havuzdan kaçak elektrik çekilmiş. O kaçak elektrikten de harcanan fatura bedeli 197 bin lira. Bunların istişare kurulunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan var. Onun istişare kurulu üyesi olduğu bir vakıf, sivil topluma hizmet ettiği söylenen vakıf kaçak elektrik kullanmış. 200 bin liraya yakın bir fatura bedelini de Kastamonu Belediyesi ödemiş. Personel giderlerini saymıyorum” dedi. 

'Tahsisi İptal Etmekle Kalmayacağız'

Tahsisi iptal ile kalmayacaklarını vurgulayan Başkan Baltacı, “Sayıştay raporunda mevzuata aykırı diyor ya. Bu yüzden biz tahsisi iptal ettik. Ama burada kalmayacağız. Sayıştay madem mevzuata aykırı bir şekilde tahsis edildiğini söylüyor o zaman bunları geri isteyeceğiz. Doğalgaz faturasını, elektrik faturasını, personel giderlerini... 1 Mart 2017 yılından beri bunlar faaliyette. Eğer yasal olarak isteme hakkımız var ise geriye dönük, bunları hukukçu arkadaşlarımız inceleyecekler. Biz de geriye dönük bu ödenen faturaların, harcanan giderlerin tahsil edilmesi ile ilgili hukuki işlemi başlatacağız. Yine başka bir şeyden bahsetmek istiyorum. 2022 ve 2023 yıllarında burada Türk Dünyası Kültür etkinlikleri kapsamında etkinlikler yapıldı. Yine o dönem bugün Parti Meclisi Üyemiz olan Hikmet Erbilgin kamuoyuna bir açıklama yapmıştı. Açıklamasında ‘Türk Dünyası Kültür etkinlikleri kapsamında ihaleler yapıyorsunuz. Bu ihaleleri hangi amaçla yapıyorsunuz? Niye 21/B gibi pazarlık usulü yöntemlerle yapıyorsunuz?’ diye sormuş ve kamuoyunu bilgilendirmişti. Şimdi bakıyor ve görüyoruz ki 2022 yılı için 7 milyon TL’nin üzerinde bu etkinliklere para aktarılmış,  2023 yılında yapılan Türk Dünyası Kültür etkinliklerine de yaklaşık 18 milyon TL civarında bir ödeme yapılmış.  Diğer işlerle birlikte MHP’nin 14. Ankara Olağan Kongresinde Üst Kurul Delegesi seçilen Ercan Varol’un sahibi olduğu Fikri Alem denilen reklam şirketine 28 milyonun üzerinde bir ödeme yapılmış. Oraya o günün rakamları ile 28 milyon liranın üzerinde bir kaynak aktarılmış. Dolar kuru üzerinden güncellersek 1 milyon 279 bin dolara tekabül ediyor. Tabi ortalama dolar kuruyla hesapladığımızda. Bugünün rakamları ile yaklaşık 42 milyon liraya denk geliyor. Çok ilginçtir. Bu konudan geçen de bahsettim. Bizim ödenmemiş 12 milyon lira doğalgaz faturamız var ama 42 milyon gibi bir kaynağı da reklam şirketine aktarmışız” ifadelerini kullandı.

'Bu Doğrudan Bir Kaynak Aktarımı'

Açıklamalarına devam eden Başkan Baltacı; “Buradan doğrudan bir kaynak aktarımı var. Firmanın sahibinin MHP’nin üst kurul delegesi olması zaten bunun işareti. Ayrıca bu ihale 21 B gibi aslında pazarlık usulüyle yapılan ihale. 21 B gibi ihaleler Kamu İhale Kanunu ilk çıktığında böyle deprem, sel, yangın gibi ani müdahale edilmesi gereken, aciliyet gösteren işlerin ihalesinin yapılması için yapılmıştı. 2022’de Türk Dünyası Kültür etkinlikleri yapıyorsun, 2023’te de yapacağın belli. Aciliyet olan bir şey değil ki! Üç ay önce yap açık ihale usulü yap. Altı ay önce yap, açık ihale usulüyle yap. Bunu pazarlık usulüyle yapmış olmak bile bir servet transferini gösteriyor” dedi. 

'Türkgün Gazetesi Aboneliği İçin 461 Bin Lira Para Aktarılmış'

Gazete abonelikleri ile ilgili de konuşan Başkan Baltacı; “Bazı gazetelerin aboneliklerini iptal ettik. Bu gazetelerin içerisinde 7-8 tane gazete var. Yerel gazeteler de var. Bizim aboneliğini iptal ettiğimiz gazeteler Türkiye, Sabah ve Yeni Şafak Gazeteleri. Bunlara ödenen rakamlar küçük ya da büyük fark etmez. Gereksiz olduğunu düşündüğümüz için gazete aboneliğini iptal ettik. Yıllık 426 bin lira ödenen gazete aboneliklerinden 3 tanesinin aboneliğini iptal ettiğimizi söyledik. Eskiden bu gazete abonelikleri üzerinden de kaynak aktarılmış. Mesela Türkgün Ajansı’na zamanında 461 bin lira para aktarılmış Türkgün Gazetesi aboneliği için. Örneğin Sonsuz Haber Ajansı’nın yönettiği Bengü Türk Tv’ye 739 bin lira para aktarılmış. O günün rakamlarını bugünün dolar kuru ile güncellesek bugün başka şeyler karşımıza çıkabilir” şeklinde ifadeler kullandı. 

'Kastamonu Belediyesi’nin Kendi Tv Kanalını Kurabiliriz'

Belediyenin kendi televizyonunu kurabileceğini söyleyen Başkan Baltacı; “Mesela bugün Halk Tv’ye konuğuz her hangi bir ücret olmadan sizlerle sohbet edebilip sesimizi tüm Türkiye’ye duyurabiliyoruz. Zaten teknoloji çok gelişti, sosyal medya araçları çok gelişti. Belki önümüzdeki günlerde bizde Youtube üzerinden Kastamonu Belediyesi’nin kendi TV kanalını kurabiliriz. Basın birimimiz var onu etkinleştirebiliriz. Ama bir kaynağı kesip oradan alıp siyasi olarak başka bir yere aktarmak gibi düşüncemiz yok. Biz kaynaklarımızın tamamını Kastamonulular için kullanacağız, borçlarımızı bir taraftan ödeyeceğiz bir taraftan da seçim döneminde vermiş olduğumuz sözler var. Projelerimiz var. Hızlıca onları da hayata geçirmek için kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanacağız” diye konuştu.

'Biz Bütün Arkadaşlarımıza Görev Vereceğiz'

Belediye personeli ile ilgili de konuşan Başkan Baltacı; “Verdiğimiz görevi yapan herkes görevine devam edebilir. Bunda herhangi bir sorun yok. Bizim gördüğümüz tablo şu; gerçekten Kastamonu Belediyesi’nde bin 200 çalışan var. Canla başla görevini yapanlar var. Görev bekleyenler var. Görev bekleyip de atıl durumda olanlar var. Biz bütün arkadaşlarımıza görev vereceğiz. Verilen görevi layıkıyla yerine getiren arkadaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz. Verdiğimiz görevi ısrarla yapmayanlar varsa da onlarla da helalleşmeyi bir vazife olarak biliyoruz. Herkes yoluna bakacak. Çünkü buradaki personel aynı zamanda Kastamonu’nun en büyük kaynağı. O kaynağı en etkin şekilde devam ettireceğiz. Bizim dönemimizde herkesin göreceği şey şeffaflık olacak. Kimi aldık, niye aldık, nasıl aldık bunları herkes bilecek. Dahası alımların tamamını ilan ederek, kamuoyuna ilan ederek yapacağız ve objektif bir değerlendirme yapacağız. Bizim istediğimiz şey liyakatli çok insan var. O insanlarla belediyeyi ayağa kaldırabiliriz. Hem içeride hem dışarıda… Ama esası öncelikle bu bin 200 personeli organizasyon yapısını etkin ve verimli şekilde kullanmak” dedi. 

'İmar Rantı Akp’nin En Çok Beslendiği Kaynaktır'

Açıklamalarına devam eden Başkan Baltacı; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bile bahsettiği bir yapı var. KastaMall adında devasa bir yapı. Kastamonu’ya şehrin içerisine girerken Ankara yolundan çok rahatlıkla görülebilir. Kastamonu’nun o eski mahalleleri tescilli binalardan oluşur. Büyük bir alanda sit alanıdır. O sit alanlarını gölgede bırakacak kadar büyük binalar yapıldı. İmar rantı AKP’nin en çok beslendiği kaynaktır. İstanbul’dan biliyorsunuz. Daha önce de bu konuyla ilgili açıklamalar yapılmıştı. Kastamonu’da da durum farklı değil. Esasında Türkiye nasıl yönetilmişse Kastamonu’da öyle yönetilmiş. Türkiye nasıl yönetilmişse Belediyelerde öyle yönetilmiş. İnsanlar burada çok katlı binalardan şikayetçiler. O çok katlı binaların imar plan değişikliğiyle emsal artışlarıyla yapılan çok katlı binalarında şehirde yarattığı olumsuzluğun giderilmesi kolay bir şey değil. Zamanında örneğin batı kent gibi planlanan yerler var. Kuzeykent gibi bir yer var Kastamonu’da büyük bir mahalle. Oralar Batıkent gibi kooperatifleşmeye uygun alanlardı. Şimdi oradaki üç beş katlı binalar yıkıldı 20 katlı yeni binalar dikildi. Şehrin alt yapısı da buna artık cevap veremiyor. Biz artık bunlarla ilgili yeni bir çözüm üreteceğiz. Şunu söyleyebilirim bizden sonra yapılacak imar planları çok katlı binalara izin vermeyeceğiz. Bundan sonra da emsal artışlarına Kastamonu’da izin vermeyeceğiz. Kastamonu deprem kuşağının üzerinde Kuzey Anadolu fay hattı bizim 30 kilometre güneyimizden geçiyor. Hem dirençli bir şehir yaratabilmek açısından hem de şehir estetiği, şehirdeki yaşamı kolaylaştırmak açısından yüksek katlı binalara bizim dönemimizde izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

'Pes Dedirtecek Çok Fazla İmar Değişikliği Var'

Başkan Baltacı son olarak; “İncelemelerimizi bir taraftan sürdürüyoruz, bunları zaman içerisinde anlatacağız. Belediye Meclis toplantısında anlatacağız. ‘Pes’ dedirtecek, çok fazla imar değişikliği var. Yeşil alanlar önce ticaret alanlarına dönüştürülmüş. Sonra ticaret artı konut alanlarına dönüştürülmüş. Önce emsali 1’miş, sonra 2 yapılmış, sonra 3 yapılmış. Böyle uygulamalar var. Daha önce iki dönem Ak Parti Meclis üyesi olup imar planında yol olan bir yere satış ofisini işgaliye usulü kullanan belediye meclis üyesi vardı. Onu açıkladık ertesi gün kendisi kaldırdı. Bunun gibi çok şey var pes dedirttirecek. Zamanla bunları da Kastamonulularla paylaşacağız” dedi. 

Bakmadan Geçme