Belediye Başkanı Vidinlioğlu: 'En büyük sıkıntı rezerv alanı'

Belediye Meclisi mayıs ayı olağan ikinci toplantısı Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Vidinlioğlu: 'En büyük sıkıntı rezerv alanı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Belediye Meclisi mayıs ayı olağan ikinci toplantısı Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının ilk gündem maddesinde mayıs ayı ilk meclis toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen 2022 mali yılı gelir gider kesin hesabı görüşüldü. Gelir gider hesabı kalem kalem oylanarak kabul edildi. 

“YANİ KÖY ALANI HARİCİNDE BİR YER YOK MUYDU?”

Diğer bir gündem maddesinde ise müteahhitlerin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne iş bitirme belgesi talep edenlerden istenen ücretin yeniden belirlenmesi konusu da belirlenen fiyatın aynı kalması görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi. Toplantının diğer gündem maddesinde Sarıömer köyündeki mera niteliğindeki parselin rezerv alanı olarak kullanılması amacıyla imar planlarının yapılması ve ilgili kurumdan tahsis amacı değişikliği yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.
CHP Meclis Üyesi Muhammet Hakan Oral maddenin ardından söz alarak; “Başkanım bu bir tarım alanı, yani köy alanı haricinde bir yer yok muydu?” dedi.

“BİZ BURADA KANUNİ PROSEDÜRÜ YERİNE GETİRİYORUZ”

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ise buranın tarım alanı değil mera alanı olduğunu belirterek; “Mera alanlarında zaten tarım yapılmıyor. Üniversitenin almak istediği bir yer, zaten kamulaştırılacaktı, üniversite ile köy arasında yaşanan problemden dolayı burası mahkemeye taşındı. Tarım Komisyonu zaten karar verecek, uygun değilse izin vermez. Biz burada kanuni prosedürü yerine getiriyoruz” diye konuştu.

“BELEDİYE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KULLANMAK AMACIYLA KAMULAŞTIRMAK İSTİYOR”

MHP Meclis Üyesi Cihangir Çelikoğlu ise Sarıömer köylüsü olduğunu ifade ederek; “Burada üniversite bir kamulaştırma yaptı. Daha sonra köy halkı buna itiraz etti. ‘Sizin yerleşkenizde bir sürü boş alan varken fakülte ve sosyal donatı anlamında burayı kamulaştırmanızı istemiyoruz’ denildi. Dolayısıyla mahkemeye gidildi. Mahkeme de ‘Evet, üniversitenin kendi alanında yapılaşması ve sosyal donatıları için çok ciddi alanı var. Buralar dolmadığı için siz burayı kamulaştıramazsınız’ dedi. Köy lehine karar verildi. Bir üst mahkemeye gitti karar. Bir üst mahkeme de üniversitenin kamulaştırma davasını iptal etti. Daha sonra da belediye sosyal rezerv alanı olarak kentsel dönüşümde kullanmak amacıyla kamulaştırmak istiyor” dedi.

“MERA BAZINDAKİ BİR TAŞINMAZIN İMARA AÇILMASI DOĞRU DEĞİL”

CHP Meclis üyesi Sibel Karakaş da bu konuyu çok iyi bildiğini, köylünün avukatlığını yapan kişilerden biri olduğunu belirterek; “Tarım yapılmasa da sonuçta ilimizin önemli konularından bir tanesi hayvancılık. Meralar zaten köylerde çok sınırlı. Dolayısıyla mera bazındaki bir taşınmazın imara açılması bizce çok doğru değil. O nedenle biz ‘hayır’ oyu kullandık” diye konuştu.

“KASTAMONU’DA EN BÜYÜK SIKINTI REZERV ALAN”

Belediye Başkanı Vidinlioğlu, Afet İşleri Müdürlüğü kurduklarını ve yönetmeliğinin hazırlandığını dile getirerek; “İklim Değişikliği Müdürlüğü’müzü de faaliyete geçirdik. Bu anlamda biz de çalışmalar yapıyoruz. Mahalle bazında yapı sayılarımızı çıkardık. Mesken 58 bin 842, kamu 104, iş yeri 7 bin 110, diğer 3 bin 630, toplamda da 69 bin 686 bağımsız yapımız var. Bunlarda da kentsel dönüşüme girecek olanları şöyle bir değerlendirdik. 2008 öncesi rakamlara baktık. Yapı sayısı 9 bin 591, bağımsız bölüm sayısı da 35 bin 912. Böyle bir çalışmayı başlattık. Tabii burada en önemli şeylerden bir tanesi kentsel dönüşüm. Bu kadar, bağımsız bölüm varken, bu kentsel dönüşüm için de ayrılacak ne yazık ki yerinde dönüşüm Kastamonu şartlarında gerçekliği olan bir dönüşüm değil çünkü kat sayısı sınırlı. Dolayısıyla kişilerin bunu ne kendi imkanlarıyla ne de müteahhitler aracılığıyla böyle bir şey yapma imkanları yok. Kastamonu’da da bu anlamda en büyük sıkıntı rezerv alan sıkıntısı. Mehmet Akif Ersoy’da hazineden zaten 50 dönümlük bir alan talep ettik. Onun da görüşmesini geçtiğimiz hafta yaptım. Gelen cevap zaten olumlu, bu alan ayrılmıştı. Belediyeye tahsisi için görüşme yaptım, bunun haricinde birkaç yer için de görüşmemiz oldu. Bu Sarıömer ile ilgili girişim o yöndedir. Sibel Hanım da açıklamada bulundu, elbette ret vermeleri haklarıdır. Buna diyecek bir şeyimiz yok ama kentsel dönüşüm bir yandan ‘elzem’ diyeceksiniz, bir taraftan da bulunan yerle ilgili ret vereceksiniz… Sonuçta bunun kararını komisyon verecek. Komisyonda da TEMA Vakfı’nda tutun da tarımdan, her taraftan temsilciler var, herkes kaygılarını dile getiriyor” dedi.

“KARŞINIZDA BU MİLLETİ TOPYEKÜN BULURSUNUZ”

Önceki meclis toplantısını hatırlatan Vidinlioğlu; “Meclis kürsüsünden demiştim ama öyle zannediyorum ki siyasetin fırtınalı suları bazen ağızdan istenmeyen lafları da çıkartıyor. En son döndük dolaştık, iş geldi anayasanın ilk 4 maddesine. Türk bayrağı, Türkiye bayrağı… Anayasadan Türklüğün çıkarılmasına hiçbir kuvvetin gücü yetmez herkes aklını başına devşirsin. Siyaset yapacağım diye dün beraber yürüdüklerine karşı bu tarz söylemler gerçekleştiren hem daha öncesinde benzer ifadeleri Sayın Ahmet Davutoğlu kullanmıştı hem de geçtiğimiz günler de Sayın Ali Babacan kullandılar. Ben aklıselime davet ediyorum, Allah akıl fikir versin. Türkiye anayasasından, Türk ifadesini çıkarmaya hiç kimsenin gücü, kuvveti yetmez. Türklük dün, bugün olan bir şey değildir Binlerce yıllık bir milletin adını siz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan çıkaracaksınız, karşınızda bu milleti topyekün bulursunuz” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme