Bölgesel Arıcılık Üzerine Yeni Bilimsel Çalışma
'Batı Karadeniz Bölgesinde Üretilen Balların Grayanotoksin Seviyelerinin İncelenmesi' başlıklı proje, TÜBİTAK 1002–Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı
Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Oktay Bıyıklıoğlu’nun "Batı Karadeniz Bölgesinde Üretilen Balların Grayanotoksin Seviyelerinin İncelenmesi" başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002–Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projesiyle Bıyıklıoğlu, bölgenin başlıca tarımsal ürünlerinden olan balın güvenliği ve kalitesine dair bilimsel veriler üretmeyi amaçlıyor.
TÜBİTAK tarafından 100 bin TL bütçe ile 12 ay süreyle desteklenecek proje, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Çeter danışmanlığında yürütülecek. Çalışma kapsamında, ormangülü (komar) popülasyonlarının yoğun bulunduğu alanlarda üretilen ballar, hem palinolojik (polen yapısı) hem de grayanotoksin içeriği açısından detaylı olarak analiz edilecek.
Tıbbi özellikleri nedeniyle dikkat çeken ve halk arasında "deli bal" olarak bilinen bu bal türü, aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere yol açabiliyor. Proje, özellikle kestane balı ile karıştırılarak yanlışlıkla fazla tüketilebilen deli balın oluşturduğu riskleri belirlemeyi ve bu durumun Batı Karadeniz’in ekonomik değer taşıyan ürünlerinden biri olan kestane balının gıda güvenliği üzerindeki etkilerini de değerlendirmeyi hedefliyor. Araştırma sonucunda ormangülü polen sayısı ile grayanotoksin seviyeleri ilk kez sistematik biçimde karşılaştırılacak. Böylece hem deli balın güvenli tüketim sınırları daha net biçimde belirlenecek hem de kestane balının güvenilirliği bilimsel veriler ışığında ortaya konacak.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projede görev alan araştırma ekibini tebrik ederek, üniversitenin bilimsel araştırma potansiyeline sundukları katkılardan dolayı teşekkür etti. Ayrıca bilimsel çalışmalara sağlanan destekler için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine, teşvik edici katkılarından ötürü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a da şükranlarını sundu.
Bölge halkının sağlığını korumayı ve Batı Karadeniz arıcılığının sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı amaçlayan proje, üniversitenin Ormancılık ve Tabiat Turizminde İhtisaslaşan Üniversite kimliği doğrultusunda bölgesel kalkınmaya ve ülkemizin akademik üretkenliğine yönelik çalışmalarının somut örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor.