Çağdaş Türkiye'de İlk Adım Sergisi açılacak

'Bir Liman, Bir Han, Bir Devrim Kastamonu: Çağdaş Türkiye'de İlk Adım' sergisi 17 Ağustos Perşembe günü Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası'nda açılacak.

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) ve Sarıyer Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı münasebetiyle “Bir Liman, Bir Han, Bir Devrim; Kastamonu: Çağdaş Türkiye’de İlk Adım” sergisi 17 Ağustos Perşembe günü Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda açılacak.

Sergi hakkında bilgilendirmede bulunan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi; “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı münasebetiyle düzenlediğimiz bu sergi; Kastamonu ve ilçesi İnebolu'nun yakın tarihimizde oynadığı çok önemli iki rolü anlatmak üzere kurgulanmıştır. Türk Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında üstün rolü olan Kastamonu; İnebolu Limanı ve İstiklal Yolu ile milli mücadele dönemine dair simgesel değere sahiptir ve ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün 1925 yılında gerçekleştirdiği Şapka ve Kıyafet inkılabı ile de genç Türkiye'nin çağdaşlaşmasında öncü yer edinmiştir. İnebolu, bir liman kenti olarak antikçağdan bugüne kadar Karadeniz'in öne çıkan bir yerleşim yeri ve Tanzimat Fermanı sonrasında da önemli bir ticaret merkezi olarak anılmıştır. Milli Mücadele sürecinde İstanbul’dan kaçırılan, satın alınan ya da Rusya'dan alınan tüm cephane, lojistik malzeme ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık davasına inanan tüm mücadele insanları Anadolu'ya ilk İnebolu'dan ayak basmıştır. Cephane ve lojistik malzemeler, 1’inci-2’nci İnönü ile Sakarya Savaşlarında kullanılmak üzere çoğunluğunu Kastamonulu Kadınların çektiği kağnı kolları ile Kastamonu üzerinden Ankara'ya oradan da cephelere kadar ulaştırılmıştır. Birçok tarihsel belge ve anlatımın ışığında Kastamonu Kadınının Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği bu cefakâr davranış destanlaşırken kağnı kollarının geçtiği güzergah tarihe İstiklal Yolu adıyla geçmiştir. Sadece cephane ve lojistik malzemenin değil aynı zamanda asker, siyasetçi, iş insanları, entelektüeller, şairler, gazeteciler, yabancı gözlemciler gibi önemli bir tarihe tanıklık eden ve tarihi inşa eden insanların da kullandığı İstiklal Yolu'nda Ecevit Hanlar mevkii öne çıkan bir bölgedir. Bu hanlar içinde en dikkat çekici olanı ağırladığı konukları ile adını tarihe yazdıran Ecevit Han’dır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bölge insanını taltif etmek ve güzergahı yakından tanımak amacıyla 1925 yılı Ağustos ayında Kastamonu'ya bir ziyaret yaparak Türkiye'nin çağdaşlaşma hareketinin en önemli parçası olan Şapka ve Kıyafet İnkılâbını yöre halkı ile birlikte gerçekleştirmiştir. Cumhuriyet devrimleri arasında halkla birlikte gerçekleştirilen tek devrim Kastamonu'da hayata geçirilen Şapka ve Kıyafet İnkılabı’dır. Başta Kastamonulu kadınların ve yöre halkının 1925 sonrasında kullandığı şapkalar çağdaşlaşma hareketinin bir emanet ve göstergesi olarak kullanmış ve günümüzde Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde yer alan Şapka Müzesi'nde sergilenmektedir. Sergi; kamu ve özel koleksiyonlardan arşiv nitelikli bilgi ve orijinal belgeler başta olmak üzere Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi-Şapka Müzesi'nin katkıları ile gerçekleştirilmiştir” denildi.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme