• Haberler
  • Sağlık
  • Diyetisyen Kübra Balcı: 'Gerçek Diyet Sizin Yaşam Tarzınızdır'

Diyetisyen Kübra Balcı: 'Gerçek Diyet Sizin Yaşam Tarzınızdır'

Özel Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Kübra Balcı, yaz öncesinde zayıflamak isteyenlere önerilerde bulundu.

Zayıflama kuralından önce değişeme dikkat çeken Dyt. Kübra Balcı; Yaza bir ay kala her yerde herkesin dilinde tekrar diyet. Bahar artık rengarenk günlerin değil diyetin habercisi gibi adeta. Her yıl yaza hazırlanmak için başlatılan bu sürecin bir kısır döngü haline gelmesinden sıkıldık. Öncelikle değişimi başlatabilmemiz için değişimin ne olduğunu bilmemiz gerek. Değişim ’belli bir süreç içinde yer alan değişikliklerin tümü.’ Bu sebeple bahar değişimi içinde sadece kilo vermeyi değil, yaşam tarzı değişikliklerini de barındırmalı. Her şeyden önce bilinmeli ki değişim süreci bireyseldir, fakat değişimin temel gerekleri ve değişime hazırlıktaki problemler çoğu zaman birbirine benzerdir” dedi. 

‘Bilmelisiniz ki Gerçek Diyet Sizin Yaşam Tarzınızdır’ 

İnsanların diyetleri başlatıp başaramama nedenleri hakkında bilgilere yer veren Dyt. Kübra Balcı; “Günümüzde diyet yolu kilo verme, zayıflama çabalarından geçmeyen birey yok denecek kadar az. ‘Peki, herkesin deneyip başaramamasının temelindeki sorun ne olabilir?’ Bu durumun iki açıklaması var. İlki psikolojik sebepler. Bu sebepler çoğu zaman aç kalma ve sosyal yaşamdan uzak kalma korkusu ile başlıyor, pek çok korkuyu da beraberinde getirerek başarısızlığa götürüyor. Diğeri ise fizyolojik sebepler, bireyin metabolizma hızının düşük olması, metabolik rahatsızlıkları gibi. Bu sebepleri olan bireyler sürecin biraz daha sabır gerektirmesinden korktukları için yolun yarısına geldiklerinde pes ediyorlar ya da fizyolojilerini daha çok bozan hatalı popüler diyetler ile kısa yoldan ve kısa vadeli olan çözümleri deniyor. Yapılması gereken ise; mucize aramayı bırakıp kendi kişisel sorununuzu bir uzmanla beraber bulmak ve bunun üstüne gitmek. Kelime anlamı ‘yaşam tarzı’ olan diyetin belirli bir süreci kapsadığı yönündeki fikrinizi artık zihin dışı etmenin vakti geldi. Bilmelisiniz ki gerçek diyet; sizin yaşam tarzınızdır. Yaşam tarzınız yeryüzünde olduğunuz sürece sonlanmaz, sadece değişebilir, dönüşebilir! Bu yüzden diyetinizi değiştirebilirsiniz fakat sonlandıramazsın. Yapılması gereken ise; mevcut beslenme durumunuz ile hayalinizdeki diyeti harmanlayarak kendi yaşam tarzınızı oluşturmak. Bu sürece köprüler inşa etmek, istediğiniz ile olması gerekeni sağlıklı bir şekilde buluşturabilmek ve gerçeklik dışı, mucize vadeden, sağlıksız tüm listeleri bir kenara bırakıp profesyonel bir destek almak” ifadelerini kullandı. 

‘Sizi Neyin Motive Edeceğini Keşfetmeli’ 

Motivasyonun zayıflamak için önemli bir faktör olduğunu söyleyen Dyt. Kübra Balcı; ”Motivasyonunuz da diyet kadar özel ve gerekli. Başkalarının motivasyon kaynaklarını kendinizde uygulamadan önce sizi motive edip etmeyeceğini mutlaka sorgulayın. Başkasını mutlu eden sık sık tartılmak sizi mutsuz ediyor olabilir? Herkes motive olmak için ne yapıyorsa onu yapmak, herkesin uyguladığı listeleri uygulamak, yasaklarla çevrelenmek elbette kimseyi motive etmiyor. Bu yüzden de tüm bunları deneyen insanlar başarısız oluyor. Yapılması gereken ise; neyin sizi motive edeceğini keşfetmeli, bu motivasyon kaynağını hayatınıza adapte etmelisiniz. Unutmayın birini her gün yürüyüş yapmak mutlu ederken birini dans etmek mutlu edebilir” dedi. 

‘Kendiniz İçin Değişimi Başlatacak Güce Sahipsiniz’ 

İçeriği farklı diyet ürünlerini kenara bırakmalarını söyleyen Dyt. Kübra Balcı; “İradeden daha güçlü tek şey çevremizdir. Çoğu zaman onlardan kopmamak için diyetinizi bozarsınız, bazen de nadiren de olsa diyetinizi bozmamak için onlardan koparsınız. Fakat bunların hiçbirine gerek yok aslında. Yapılması gereken ise; kendi sınırlarınızı çizmek, insanlara bu sınırları belli etmekten çekinmemek ve yeri geldiği zaman dur demeyi bilmek. Size destek olanlara teşekkür etmeyi ve sizi yıpratanları hayatınız ile ilgili kararlarda dışarda tutmayı öğrenmek. İlişkilerinize limit koymanız demek insanlardan uzaklaşmak demek değil. Hem sağlığınızı hem de diyaloglarınızı forma sokmak için bunları uygulamaktan korkmayın. Kendiniz için değişimi başlatacak güce sahipsiniz. O yüzden gelin bu bahar bir karar verin, ismi ve içeriği dönemlik diyetleri bir kenara bırakın sofranızdan da hayatınızdan da ruhunuzdan da fazlalıkları çıkartın” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme