Dokumacılığı Hayatta Tutmaya Çalışıyor

Kastamonu'da esnaflık yapan Mustafa Temekoğlu kendi dükkanında dokumacılık mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

Kaybolmaya yüz tutmuş sanatları korumak amacıyla mesleğine daha fazla özen gösterdiğini ifade eden Mustafa Temekoğlu, 20 yıldır Kastamonu'da dokuma işi yapıyor. 

Dokumacılığı Hayatta Tutmaya ÇalışıyorMesleği hakkında bilgiler veren Temekoğlu; “Kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatları yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar bu konuda Kültür Bakanlığı Eğitim ve Araştırmaya Dairesi’nin vermiş olduğu kimlik kartıyla beraber dokumayı yaparak öğrenmek isteyenlere kurs veriyorum. Kurslara katılım ara ara oluyor. Ancak hobi olarak bakıldığı için çoğu kişi tarafından devam ettirilmiyor. Daha önceki yıllarda valiliğimizin kurduğu bir atölye vardı. Kastamonu’nun El Sanatları Vakfı vardı ve bu atölyelerde toplam 150 tane dokuma makinası bulunuyordu. Bu makinalar valilik kararı ile köylerde bulunan dokumacılara gönderildi. Köylerde dokuma yaptırıp satışa sunuyordu. Ancak bu proje fazla uzun ömürlü olamadı. Zarar ediliyor diye maalesef projeye son verildi. Kapatıldıktan sonra Kastamonu merkezde bulunan biz 4 esnaf arkadaş kendi imkanlarımız ile hem atölye hem de dükkan olarak iş yerlerimizi açtık. Kendi imkanlarımızla kendi çabalarımızla bu işi elimizden geldiği kadar yürütmeye çalışıyoruz. Tabii son zamanlarda eskiye yönelik el sanatlarına bir ilgi alaka var. Kastamonu'da askeri birliklere gelen askerler, dışardan gelen öğrenciler, askerini teslim etmeye gelen aileler Kastamonu hatırası almak için sürekli dükkanımızı ziyaret ederek ürünleri satın alıyor. Üretim, sıkıntımız var” dedi.

‘Dokumalarımızı Yurt İçi Ve Yurtdışında Fuarlarda Tanıttık’ 

Kültür Bakanlığı’nın dokumacılık gibi el sanatlarını yaşatmaları için gerekli olan destekleri sunduğunu ifade eden Temekoğlu; “Kültür Bakanlığı'nın maddi manevi destekleri var, fuar destekleri var. Türkiye'nin değişik yerlerinde açmış olduğu el sanatları fuarlarında bizlere katılımını sağlayarak konaklama vb. gibi yardımcı oluyor. Ürünlerimizi Türkiye'de tanıtımını sağlıyor. Ben daha önce Suudi Arabistan Riyad'da 20 gün boyunca fuarda bulundum ve bu fuarın her türlü imkanı Kültür Bakanlığı tarafından karşılandı. Oraya tezgahımı götürdüm ve dokunuş şeklini göstererek satışını yaptım. Kültür Bakanlığı tarafından bizlere verilen kartlar ile yurt içi ve yurt dışında pek çok fuara ücretsiz bir şekilde katılabiliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Gelişen Teknoloji ile Birlikte El Sanatlarımız Unutulmaya Başladı’ 

Köylülerden özellikle yüz yıla dayanan eserleri korumak ve halka tanıtmak için satın aldığını belirten Mustafa Temekoğlu; “Kastamonu kumaş ve el sanatları konusunda yıllarca halka pek çok hizmette bulundu. Bundan yüz yıl öncesine kadar neredeyse yurdun yarısında askerler için yapılan ürünler Kastamonu’dan karşılanıyordu. Ancak zamanla gelişen teknoloji ile birlikte burada yapılan üretim bitti diyebiliriz. Şimdilerde bir esnaf olarak eski sandık altı dediğimiz kumaşların çoğunu köylüden satın alarak halka satışını yapıyorum. Bu dokuma için yine özel pamuktan yapılmış kumaşlar önemli. Umarım mesleğimiz unutulmaz. Bölgede bu işi yapan bir kaç kişi olmak oldukça üzücü bir durum” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme