Dronlarını Operasyonlarda Kullanmayı Amaçlıyorlar

Kastamonu Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteğiyle TÜBİTAK 4006 projelerin sergilendiği Kastamonu Bilim Festivali'nde (Kastamonu BİLFEST 2024) yapay zeka destekli bir drone sistemi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Projeleri hakkında bilgi veren Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Aytekin Aydınlı; “Elyakut Ortaokulu Bilişim ve Teknoloji öğretmeni olarak görev yapıyorum. Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde Tekno-Fest ve diğer yarışmalar için projeler geliştiriyoruz. Bu insansız hava aracımızda 2022 yılında Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması için hazırladık.  O zaman Türkiye finallerine gitme şansımız oldu. Bu yıl yine Liselerarası İnsansız Hava Araçları Yarışmasına başvurduk. Projemiz kabul edildi. 70 bine kadar bir maddi destek aldık. Projemiz yapay zeka destekli bir drone sistemi. Bu drone sistemini biz askeri operasyonlarda, polislerimizin yaptığı operasyonlarda kullanmayı hedefliyoruz. Operasyonlarda istediğimiz herhangi bir hedefi insanı, taşıt herhangi bir nesneyi dronumuz otomatik olarak takip edebilmekte. Şu an için dronumuzu hala geliştirmeye çalışıyoruz. 1 Ağustos’a kadar süremiz var. Bu drone üzerine çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Çeşitli robot yarışmalarına da katılımlarımız oldu. Öğrencilerimiz yine 2022 yılında robot tasarım yarışında Türkiye 3’üncülüğü elde ettiler. Güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘2024 Yılında da Bir Üste Çıkarak Maddi Destek Kazandı’

Yaptıkları proje hakkında detay veren Mustafa Emir Ertürk; “Bu yıl mezun olacağım. Projemizin şu anki amacı kendisi Tekno-Fest insafsız hava aracı kategorisine geçmek için tasarlandı. 2022-2024 yılarında 2022 yılında finalist oldu. 2024 yılında da bir üste çıkarak maddi destek kazandı.  Projemiz şuan da yapay zekâ destekli araç ve insan takip sistemi. Tasarladığımız ürün belirlediğimiz herhangi bir aracı ve ya her hangi bir insanı kamera ve sistemleri vasıtasıyla takip edebiliyor ve takipten çıkabiliyor. Takipten çıktığı durumlarda yapay zekâsını kullanarak takibe devam edebiliyor. Bu şekilde bir proje tasarladık. 2022 yılında ise sağlık ve ilk yardım kategorisinde ambulansın geç kalacağı ve ya yetişmediği durumlarda ilk yardımı erken götürme ya da ilk yardımın nasıl yapılacağını, hasta bilgilerini ambulansa güncel bir şekilde sunmak amacıyla tasarlamıştık. Bu şekilde dronlarımızı kendimiz yaptığımız için entegre edebiliyoruz. Her hangi bir proje fikri oluştuğu zaman Dronumuzu ona göre şekillendirebiliyoruz. Çünkü her şeyi kendimiz yaptığımız için entegresini çok kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Projemiz için 70 bin TL destek aldık” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme