Gasdamonuca Yarışması'na Büyük İlgi

Ünallar Firması'nın sahibi, İlimiz tanınmış işadamlarından Metin Ünal moderatörlüğünde Gasdamonuca Yarışması Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programla yapıldı.

50 soru sorularak yapılıp düzenlenen programa ilimiz ve ilçelerinden çok sayıda davetli ve yarışmacılar katıldı. Yarışmaya Kastamonu’da yaşayan Gastamonu’a dilini iyi bilenler katıldı. Metin Ünal Moderatörlüğünde 4 masadan oluşan ve üçerli, dörderli gruplar halinde yapılan yarışmada yarışmacılara 50 soru soruldu. Sorulan soruların büyük bölümünü bilen yarışmacılar katılımcılar tarafından alkışlandı ve tebrik edildi. Yarışma programını hazırlayan Metin Ünal’a da teşekkür edildi. 

Yarışma programı sonunda açıklama yapan ve Gasdamonuca da konuşan Metin Ünal, “Gasdamonuca Kadim memleketimizin övünülecek ve korunacak ortak dilidir. Gasdamonuca yarışması ile Kastamonu ağzı üzerine öğrenirken heyecanlandık, duygulandık ve eğlendik. Böyle farklı bir formattaki buluşmamız ve yarışmamız büyük heyecan yarattı, büyük beğeni aldı.  Öncelikle bize bu fırsatı verdiği için Kastamonu Kent Müzesine, Murat Karasalihoğlu’na, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi çalışanlarına teşekkür ediyorum. Şive olsun, ağız olsun, bu değişik konuşma biçimleri bir yanlış olarak kabul edilemez. Bu ayrılıklar, o bölgenin coğrafi, kültürel ve sosyal yapısının konuşmaya yansımasıdır. Dolayısıyla Gasdamonu’ca da çekinilecek, utanılacak bir durum söz konusu olmamalıdır. Şivemizle söylemek gerekirse dil gırmanın gereği yoktur. Sizi fazla duturuz etmeden yarışmamızı anlatayım. Yarışmamızda Üçer ve dörder kişilik gruplar yaptık. Her grubun bir adı oldu. Her grubun bir yazgucusu oldu. Ben sorgucuları olarak örneğin Kapıyı aralık bırakmak nedir diye sordum. Grup Yazguçları ellerindeki cevap tahtalarına sesetmeden birbirlerine kopya vermeden yazdılar. Sorum bittiği andan itibaren 20 saniye zaman ile sorularını cevapladılar. Bu süre için de yazmayıp son anda yazmaya çalışanlara Daday’da Memişler de etli ekmek ısmarlar dedik. Yine yazguç cevap yazdığı tahtayı sorguç tamam deyene kadar indirmeyecek ve silmeyecek. İndirir ve silerse Eğşi Suyuyla ev banduması ısmarlar dedik.  Kopya Çeken gruba ve kopya verenlere de puan vermedik. Tekrar eden grup salondaki herkese Tosya’da Sulu pilav ısmarlar dedik. Yazgucuna yüksek sesle söyleyene 1. defada üzeri dönerli tirit,  2.defada Hafız minderi gibi basdurmalı ekmek ısmarlar dedik. Cevaplara itiraz edecekler HSYK’ya kadar gidebilirler. Israr edeesen ceza olarak Kanyon şelalelerinde biriken killi topraktan 100 kg getirecek dedik. Bu killi toprak biliyorsunuz ciltte yaraya, sivilceye iyi gelir. Tabii bu yarışma kötü bir yarışma değil bir gasdamonu eğlencesi bunu da unutmayalım. Bir Gasdamonu deyişiyle başlayalım Aşamaret, Safalan Bize gelsin laf alan dedik ve yarışmada hata yapmadan güzel bir şekilde sona erdi. Neşeli, eğlenceli keyifli bir yarışma oldu. Yarışma programına gelen herkese çok mutlu oldu. Katılımcıları memnun oldu. Ben tüm yarışma programımıza katılan, emeği ve katkısı geçen tüm herkese de bu vesile ile teşekkür ediyorum. Yarışma programımız çok beğenildi ve tekrar yapılması istendi” dedi. 

'Gastamonuca Utanılacak, Çekinilecek Bir Şey Değil' 

Gasdamonuca Yarışması'na Büyük İlgiÜnal konuşmasının devamında da, “Bu etkinliğimizi daha önce daha küçük topluluklara yapıyorduk. Bu yarışmamızı böyle geniş bir platformda yapmamızı sağlayan Kent Müzesi ekibimize, Feza beye, Murat Bey'e ayrıca teşekkür ederiz. Burada bu görevi üstlenen arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ederiz. Bu yarışma programlarımız daha devam edecek gibi gözüküyor. Ramazan eğlenceleri adı altında bir grupla beraber bir arkadaş ekibimizle de birlikte yapmayı düşünüyoruz. Format aynı olacak ama soracağımız sorular değişecek. Bu etkinliğimiz şehre katkı yapacak bir hizmet diye düşünüyorum. Gastamonuca nasıl doğru kendi halinde çok rahat konuşulabiliyorsa, Trabzon'umuz ve o havalesi konuşabiliyorsa Gastamonuca utanılacak, çekinilecek bir şey değil. Keyifle de bunu sürdürmeyi düşünüyoruz. Katılım çok güzeldi ve çok canlı, çok enerjisi yüksek bir toplulukla, yarışmacılarımızla karşılaştım. Çok teşekkür ediyorum herkese katılanlara, izleyicilerimize. Özellikle sizlere, siz emekçilere çok teşekkür ediyorum. İnşallah daha iyilerini, daha güzellerini daha geniş platformlarda yaparız. Bu tescille ilgili de bir çalışmamız bir yandan da devam ediyor. Onunla birlikte şehre bir değer daha kazandırmış oluruz diye düşünüyorum. Yeni bir yarışma programımızı da Ramazan ayı içerisinde yapmayı düşünüyoruz. Bu düzenlenecek olan yarışmamız Kuzeykent’te Gençlik Merkezinde olacak İnşallah orada da daha güzel şeyler çıkartırız. Her geçen ve yapılan programla birlikte daha iyi formatlar yakalıyoruz. Daha değişik sorular çıkarıyoruz, mesela bugün en az belki 25'in, 30'un üzerinde WhatsApp'ıma Gastamonuca kelimeler düştü. Böyle böyle oluyor, eş dost sayesinde oluyor. Şu anda 1200'ün üzerinde Gastamonuca'mız mevcut. Benim bilgisayarımda bunun üzerine deyimler ve atasözleriyle de ilgili 150'nin üzerinde atasözü ve deyimlerimiz var. Bu etkinliklerimizi böyle böyle geliştireceğiz diye düşünüyorum. Her geçen günde yeni örnek başarılara imza atacağız. Dil bir kültürdür yani” ifadelerini kullandı. 

Gasdamonuca Yarışması'na Büyük İlgi

Bakmadan Geçme