Geleceğe Nefes Kadın Kooperatifi Kuruldu

Geleceğe Nefes Kadın Kooperatifi Serap Çerkezoğlu'nun başkanlığında kuruldu.

Geleceğe Nefes Kadın Kooperatifi Kuruldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kooperatifleri hakkında açıklama yapan S.S. Kastamonu Geleceğe Nefes Kadın Kooperatifi Başkan Serap Çerkezoğlu; “İmece ve tasarruf kültürümüzün devamı olarak ‘geri dönüşüm’ ve sıfır atık’ alanında çalışmak üzere Geleceğe Nefes Kadın Kooperatifi’ni kurduk. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kooperatifimizin kuruluş sürecinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi yıldönümlerine denk gelmesi motivasyonumuzu güçlendirdiği gibi, devletimize ve aziz milletimize olan görev ve sorumluluklarımız namına hafızamızı da tazelemiş oldu. Kooperatifimizi hem vizyon hem de misyon olarak farklı düzlemde konumlandırdık. Vizyonumuz ‘geri dönüşüm’ ve ‘sıfır atık’ olacak, misyonumuz ise mali karlılıktan önce toplum yararı gözeten ‘sosyal kooperatif’ olacak. Bu iki özelliğimiz ile ülkemizde örneğine henüz rastlanmayan bir modeli Kastamonu’da hayata geçirmekte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘Sosyal Kooperatif Son Derece Revaçta Olan Bir Kooperatif Çeşididir’

Sosyal Kooperatif modeli tanımına değinen Çerkezoğlu; “‘Sosyal Kooperatif’ modeli henüz ülkemizin yasal mevzuatında olmayan, ancak mevzuat çalışmalarının yapılmakta olduğu, farklı ülkelerde son derece revaçta olan bir kooperatif çeşididir. Ülkemizde yasal mevzuat hazır hale geldiğinde tüzük değişikliği yaparak ülkemizin ilk resmi sosyal kooperatifi olmayı hedefliyoruz.  Sosyal kooperatif bireylerin sosyal fayda yaratmak için bir araya geldikleri kuruluştur. Sosyal hizmetler sunulması yanı sıra diğer kesimlere nazaran daha az avantaja sahip kesimlerin istihdamı ve devlet/STK işbirliğinin de en verimli ve sürdürülür modeline imkan verir. Mal ve hizmet üretiminde doğrudan kamu yararı hedeflenmesi, bağımsızlık ilkesi göz ardı edilmeden kamu ile işbirliğine gidilmesi, kar amacı gütmemesi ve kar payı dağıtmaması ayırıcı belirgin özellikleridir. Eğitim, sağlık, demokrasi, insan hakları, ekonomik kalkınma, işsizlik, yoksulluk gibi hayatın hemen her alanına yönelik çözüm önerileri ve sahada işlev sunan sosyal kooperatif; kurumsal özellikleri ve motivasyonu ile ‘sosyal ekonomi’, ‘alternatif ekonomi’, ‘kar amacı gütmeyen sektör’ olarak da adlandırılır.  Sosyal kooperatifin başarı değerlendirmesi kar elde etmek üzerinden değil, var edilen toplumsal yarar üzerinden yapılır. Sosyal kooperatif kar dağıtımı yapmaz ya da kısıtlı oranda yapar, kooperatif ortakları sarf ettikleri emekleri karşısında işçilik ücretlerini alırlar. Sosyal kooperatif bağımsızlığını korumak kaydıyla kamu kurumları ve yerel yönetimler ile sosyal hizmetlerin yerine getirilmesinde işbirliği yapar. Bu işbirliği yerelde demokrasinin tabana yayılması yanı sıra istihdamın sivil alanda güçlenmesine de katkı sağlar” ifadelerini kullandı. 

‘Kısa, Orta Ve Uzun Vadeli İş Planlarımızı Hazırlıyoruz’

Yapacakları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Çerkezoğlu; “Kooperatifimiz ‘geri dönüşüm’ ve ‘sıfır atık’ alanında çalışacak. Kısa, orta ve uzun vadeli iş planlarımızı hazırlıyoruz. Geri dönüşüm ve sıfır atık konularında toplumsal farkındalık oluşturmak için kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirlikleri yapmak; sadece atıkları hammadde olarak katma değerli ürün imal etmek ve satış sunmak; elektronik atıklar başta olmak üzere atık dönüştürmeye yönelik bölgesel bir tesis hayata geçirme konusunda planlarımızı yapmaktayız. Sosyal kooperatif kamu işbirliği ile topluma hizmet yolunda yapacağı faaliyet ile dezavantajlı kesimlere yardım konusunda devletin üzerinden yük alabileceği gibi sivil toplum alanında yeni bir özne olarak yer alacak ve Türk Milleti’nin kadim hasletleri imece ve tasarrufu bünyesinde buluşturacaktır. Son olarak kooperatifimizin yönetim ve denetim kurullarında görev alan tüm kurucu üyelerimize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunarım. Kooperatifimizin kuruluş sürecinde desteklerini esirgemeyen Milletvekilimiz Sayın Fatma Serap Ekmekci’ye ve Belediye Başkanımız Sayın Rahmi Galip Vidinlioğlu’na teşekkür ederiz. Yine, yanımızda olan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odamıza ve kıymetli oda çalışanlarına teşekkür ederiz” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme