Genç Sada'lar Kur'an-I Kerim'i Seslendirdi
Ortaokullar arası Genç Sada Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması 4'üncü Bölge Yarışması Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapıldı.
Ortaokullar arası Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması 4’üncü Bölge Yarışması Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.
Mustafa Özkan sunumunda düzenlenen yarışma Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eray Köse tarafından okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.
Geçmişten günümüze İmam Hatipleri anlatan video filimi izlendi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Şube Müdürü Doğan Yıldız, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü YKS-LGS Koordinatörü Hüseyin Kazan ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yaşar Dolapcı konuşma yaptı.
Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Şube Müdürü Doğan Yıldız; “Bugün burada yapılacak olan yarışmada sadece derece alanlar değil, Kur’an’a gönül veren herkes kazanacaktır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) bir hadisi şerifinde ‘Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretinizdir’ buyurarak, Kur’an-ı öğrenmenin, öğretmenin, anlamanın ve hayata tatbik etmenin ne kadar önemli olduğunu ifade etmiştir. Burada yarışacak gençlerimiz bu müjdeye talip olan gençlerdir. Onlar Kur’an’ın kelimelerini sadece dilleriyle, söz ve kelimeleriyle değil, gönülleri okumaya çalışan, Kur’an’ın sesini yüreklerinde taşıyan gençlerdir” dedi.
‘Okumak Yetmez, Anlamak Gerekir’
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü YKS-LGS Koordinatörü Hüseyin Kazan ise; “Ramazan-ı Şerif’i idrak ettik. Ramazan’ın akabinde bu programı gerçekleştiriyoruz. Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Kadir Gecesi ile yeni bir hayat ve düzen başlamıştır. Ramazan’ı Ramazan yapan sadece oruç değil, Ramazan’ı Ramazan yapan Kur’an’ın bu ayda inmiş olmasıdır. Mekke yolsuzlukların, hırsızların, müşfik tefecilerin açmış olduğu o yaraların acısını bittiğini Kur’an’ın gelmesiyle, ekonomik ahlak inkılabının Kadir Gecesi sabahı ile bahşedildiği, alın teri ve emeğin bir ömre bedel olduğunu idrak değil mi? Kur’an-ı okurken, anlamıyla da buluşmak bizim en görevimizdir. Kur’an’ın amacı insanlara doğru yolu göstermek, Hak ile batılı ayırmak, bireyi bilinçlendirmek, toplumu dönüştürmektir. Adalet, merhamet ve sorumluluk temelli bir hayat kurmaktır. O hayatı değiştirmek için bir hitaptır, bir inkılaptır, bir devrimdir. Kur’an şirke, zulme, emek hırsızlarına, sömürgeye itirazdır. Kur’an tevhidi, eşitliği inşa eder. Kur’an sadece okunacak bir kitap değildir, canlı bir hitaptır. Okumak yetmez, anlamak gerekir” ifadelerini kullandı.
‘Kur’an Ahlakı Aramızda Yaşayacak, Yaşamaya Devam Edecektir’
İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yaşar Dolapcı ise; “Güzel bir etkinlik için buradayız. Bu etkinlik Kur’an ahlakı, insanın geleceği, gözyaşının dinmesi, muhabbet, merhamet, sevgiyi insan hayatına ilke edinmek amacıyla bin 400 yıldan beri ve geleceğe iletecek elçileri, öğrencilerimizi dinlemek için bir aradayız. Onlar kelimeleri seslere dönüştürecekler. Dönüştürecek sesler, bin 400 yıldır hayatımızdaki ahlakın, edebin, adaletin, merhametin sese dönüşmüş, Allah’ın yaradılış gayesindeki insanın yaşam şeklini tarif eden Kur’an-ı Kerim’i sese dönüştürecekler. Bu bizim için, insanlık için, gelecek için çok kıymetli. Merhametin olmadığı yerde, insanlığın öldüğü noktada insanların kan ve gözyaşını gayet neşeyle seyrettiği bir dönemdeyiz. Onun için merhametine, ahlakına, sevgisine muhtaç olduğumuz Kur’an-ı Kerim’i gelecek nesillere taşıyacak olan gençlerimizi dinlemek, onların bu etkili mesajı insanların yüreklerine iletebilecek, güzel okuma teknikleriyle bize örneklerle anlatması için bizim için önemlidir. Kur’an ahlakının bin 400 yıllık ete kemiğe hali de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Efendimizin sünnetidir. Bu sünnet ile Kur’an ahlakı aramızda yaşayacak, yaşamaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Yapılan yarışma sonucunda Samsun 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emin Kayra Eke birinci, Kastamonu Seydiler Seyid Zülfikar M. Naim Karaman İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Abdussamet Beltekoğlu ikinci ve Zonguldak Devrek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Kerim Bakır ise üçüncü seçildi. Program ödül töreni ile sona erdi.
