Güllaç Hangi Bölgeye Ait ?
Ramazan ayı ile özdeşleşen güllaç Türk halkının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.
Ramazan ayı ile özdeşleşen güllaç Türk halkının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Her yıl Ramazan ayında sofraların baş tacı olan güllacın hikayesi Osmanlı dönemine uzanıyor. Çok az malzeme ile büyük işler başarmanın en büyük kanıtı olan Güllaç saray sofralarının da vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyordu.
Osmanlıda halk 1400’lü yılların ortalarına kadar mısır nişastasından açtığı yufkaları depolar ve bu yufkalar kuruduktan sonra süt ve şekerle ıslatıp tüketirdi. Zaman içinde bu karşımın içine gül suyunun da katılmasıyla ortaya güllü aş ismi verilen güllaç tatlısı ortaya çıktı. Sonrasında ise güllü aş ismi güllaç olarak değişime uğradı.
Sütlü, hafif ve hazmı yeterince kolay olan güllaç tatlısı, özellikle ramazan ayında yemeklerden sonra tüketiliyor.Ramazan ayı denilince akıllara ilk gelen tatlı olan güllacın hikayesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Evlerde kolaylıkla ve kısa sürede yapılabilen güllaç Türk Mutfağının eski dönemlere uzanan kültür ve geleneklerini içinde barındırması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Osmanlı Devleti’nden günümüze miras olarak bırakılan bu tatlı 1400'lü yıllardan beri Türk mutfağının geleneksel tatlıları arasında yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte marketlerde görülmeye başlanan güllaç, saray mutfağına ilk kez 1489 yılında girdi.
Saray görevlilerinin ziyareti esnasında, Kastamonulu Ali Usta denilen bir kişi, elinde kalan yufkaları, şekerli sütle ıslatıp bir tatlı hâline getirdi. Saray görevlileri tatlıyı çok beğendi. Hatta beğenmekle de kalmayarak Ali ustayı saraya götürüp sarayda tatlıcı başı yaptılar. O günden günümüze kadar güllaç tatlısı yalnızca Kastamonu halkı tarafından değil Türk halkının tamamı tarafından benimsenerek korundu.
Ramazan sofralarının demirbaşı olan güllaç içerdiği protein B ve C vitaminlerini barındırması sebebiyle uzmanlar tarafından önerilen tatlılar arasında yer alıyor.
Bu vitaminler bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Öte yandan protein B ve C vitaminlerinin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğu biliniyor. Ayrıca oruçtan ötürü aç kalan vücutta düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı oluyor.