• Haberler
  • Ekonomi
  • Hasan Gümüş: 'Öğrencilerimiz Üretime Yönelik Bir Çığır Açacaklar'

Hasan Gümüş: 'Öğrencilerimiz Üretime Yönelik Bir Çığır Açacaklar'

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iş birliğinde İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu'nun 'Benim Bahçem Benim Dünyam' eTwinning Projesi'nin yürütülmesi amacıyla kadın Çiftçi Lemiye Budak'ın bahçesinde sera kurulumu gerçekleştirildi.

Programa Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih Paça, İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu katıldı.  

Hasan Gümüş: 'Öğrencilerimiz Üretime Yönelik Bir Çığır Açacaklar'Çocukları sosyal yaşama kazandırmada aktivitelerin önemini açıklayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Teknik Personelinden Sosyolog Aysu Köserecep, “En çok sıkıntıyı anneler çekiyor. Annelerin hayatlarını rahatlatırsak onlara ufak bir iş yapabilirsek çocuklarda ferahlayacak yüzden biz 10 tane ailemize çilek bahçesi tesis edeceğiz. Ancak bu sadece fiziksel boyut. Amacımız sosyal sorumluluk.biz çocuklarımızı insanlarla kaynaştırıp, toplum içine çıkarmak, ‘Bende Varım’ diyebilmelerini sağlamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki her biri birer denizyıldızı. Biz bir taneyi alıp hayatlarını kurtarırsak ne mutlu. Hepimiz aynı Ülkenin evlatlarıyız. Sadece isimlerimiz farklı. Farklı olduğumuz için zenginiz” dedi.

‘Bu Proje Kapsamında Bu Çocuklara Farklı Eğitimlerde Düzenliyoruz’ 

Hasan Gümüş: 'Öğrencilerimiz Üretime Yönelik Bir Çığır Açacaklar'Ziraat Mühendisi Ömür Onur ise; “Arkamızda kimseyi bırakmamak adına bu projeyi başlattık. Projede 10 tane ailemizi belirledik. Okulumuz sayesinde. Bu çocuklar aynı zamanda okulda eğitim alıyorlar. Aileleri de bu işe gönüllü. Bir Amacımız şu 200’er metrekare alanda çilek bahçesi tesis etmek, bu bahçeyle ilgili damla sulaması, malç malzemesi, su tankları ve tüm fidelerini biz vereceğiz. Ailelere düşen tek şey bahçeleri tesis edip iş gücünü harcamak. Bunların dışındaki her şey bakanlık tarafından karşılanacak. Proje bitim süresinden itibaren 3 yıl takibi var. 3 yıl boyunca çocukları ve aileleri takip edeceğiz. Ne yaptılar, ne kadar gelir elde ettiler, çilekten memnunlar mı? Bu süreç içerisinde biz okulumuzda da çocuklarımıza eğitim veriyoruz. 4 tane kooperatifimiz var. Bu kooperatiflerimizle bu proje kapsamında bu çocuklara farklı eğitimlerde düzenliyoruz. Taş baskı eğitimi, epoks eğitimi gibi eğitimler verdik. Aynı zamanda buradan elde ettikleri ürünleri de alarak değerlendirme amacındayız. 3 yıl boyunca çocuklarımızla birlikteyiz. Hayvancılıkla ilgili kurslar açıp sertifika almalarını sağlıyoruz. Okuldaki öğretmenlerimiz için bir dijital pazarlama kursu açtık. Kurstan belgelerini aldılar. Kurs sayesinde çocuklarımızın sosyal medyada yaptıkları işi daha görünür hale getirmelerini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Gelecek Kaygısı Taşımamaları Adına Geliştirilmiş Bir Proje’ 

Projenin önemine dikkat çeken Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu; “Yaptığımız proje özel birey ve aileleri için geliştirilmiş bir proje. Geçen sene bunu bakanlığımıza teklif ettiğimde olumlu bir şekilde karşılanmıştı. Projemiz kabul edilmişti ve bu yıl da geçen yıl yaptığımız sera ile birlikte hem çilek bahçesi, çilek fidesi dikimiyle de bu projenin başlangıcı için adım attık. Tabi projenin ana detaylarını az önce arkadaşlarımız anlattı. Özel Birey ve Ailelerinin gelecek kaygısı özellikle taşımamaları adına geliştirilmiş bir proje. Çünkü okul hayatından sonra bu bireylerimiz genellikle aileleri ile özelikle anneleri ile beraber hayatlarını sürdürüyorlar. Bizde buna bir nefes olsun yanlarında olabilmek adına hem de gelecek kaygısı yaşamamak adına belki işlerini daha da büyütürler. Toprağın içinde üretimde birlikte olurlarsa tarımla ilgili meşakkatli olurlarsa kendilerini hem geliştirme hem de toprağın vermiş olduğu pozitif enerjiyi de özel hayatlarını aktarma adına bu proje geliştirildi. Birazdan çilek fidesi dikimiyle projeyi başlatmış olacağız. Projede 4 kadın kooperatifimiz paydaş. Bir de okulumuz paydaş. Toplamda 6 tane paydaş var” şeklinde konuştu. 

‘Eğitim Dediğimiz Şey Çocukların İhtiyaçlarını Karşılama Yoludur’ 

Seranın açılışında konuşan Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih Paça da; “Yürüyeceğimiz yolun felsefesini yaptığımız projeler belirler. Farklı ihtiyaçlarımız, farklı gereksinimlerimiz var. Hayata hazırlanma adına bu çok kıymetli bir süreç. Dolayısıyla eğitim dediğimiz şey çocukların ihtiyaçlarını karşılama yoludur. Özel çocukların, özel ihtiyaçları var. Ama birbirimize benzer yaşantılarımız var. Bir şey anlamak için size benzeyen yanlarımıza bakarak görürseniz daha doğru anlarsınız. Daha iyi tanırsınız. Tanımak işleri kolaylaştırır. Bugün Kastamonu İlindeyiz. Burada olan çalışmalar bizi de çok mutlu etti. Bizler bir bütün gibi çalışıyoruz. Çocukları hayata hazırlamak adına, meslek öncesi, sonrası durumlara hazırlamak için güzel kurgu ve güzel bir çalışma. Diğer illere de örnek teşkil etmek için güzel bir çalışma. Bağımsız hayata hazırlamak için bugünleri çok iyi değerlendirmek gerekir. Bunu yaparken sadece okul olarak değil çocuklarımızın hayatına giren tüm kurum ve kuruluşların birlikte çalışması bunu sonuca dönüştürmesi çok önemli. Hayat hepimizin hazırlıklı olmasını gerektirir” diye konuştu. 

‘En Büyük Takdiri Öğrencilerimiz Alıyor’

Seranın öğrencilerin eğlenerek öğrenmelerine ve istihdamına katkı sağlayacağını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, "Kıymetli gençlerimizin 21’inci yüzyıl becerileri ile donatılmasını önemsiyoruz. Bunun yanında özel gereksinimli bireylerimizin hem becerilerinin artırılması, aynı zamanda da ilerde istihdamla ilişkilendirilmesi için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bugün de yine özel gereksinimli öğrencilerimizin becerilerini artırabileceği, hoşça vakit geçirebileceği, bunun yanında ileriye yönelik tarımsal faaliyetlerde gelir getirici birtakım etkinliklerle onların istihdamını destekleyici bir projeyi de gerçekleştiriyoruz. Birçok paydaşımız var. Öncelikle Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bizi projeye dahil ettikleri için çok teşekkür ediyoruz. Velilerimiz öğrencilerimizin hem becerilerinin geliştirilmesine hem de onlar da öğrencilerimizle beraber bu tarım faaliyetlerini yaparak daha güzel işler yapmış olacaklar. Aynı zamanda da öğrencilerimiz gelecekte bu tür faaliyetleri daha farklılandırarak daha çok çeşitlendirerek istihdama ve üretime yönelik bir çığır açmış olacaklar. Bu projenin hayata geçirilmesinde kooperatiflerimize, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüze ve burada tüm herkese teşekkür ediyorum. En büyük takdiri de öğrencilerimiz alıyor. Bu işe mutlulukla yaklaşıyorlar, gözlerindeki ışıltıyı görebiliyoruz. Çocukların gözlerindeki ışıltıyı her daim görmek istiyoruz. Onlar için bu ışıltıyı görebilecek her türlü faaliyetlerde de yanlarında olacağız ve onları her zaman destekleyeceğiz”  dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme