Hemşirelerimiz Geleceğimiz Programı Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Fakültesi ile Türk Hemşireler Derneği iş birliği ile düzenlenen Hemşireler Haftası kapsamında 'Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü' programı Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu'nda gerçekleşti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Sağlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi (KEAH) Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hasan Kepicioğlu, İl Sağlık Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı İsmail Hakkı Demir, Türk Hemşireler Derneği Kastamonu Başkanı Devran Yılmaz, çok sayıda akademik personel ile öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programın açılış konuşmaları, Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Abdulkadir Tuna ve Prof. Dr. Zafer Ergül tarafından yapıldı.

‘Elimizden Gelen Bütün İmkânları Sunmaktayız’

Açılış konuşması için ilk kürsüye çıkan Sağlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna konuşmasında hemşirelik mesleğinin insanların sağlıklarına kavuşmasında insanlara hizmet eden şerefli bir meslek olduğunun altını çizerek, hemşireliğin doğumdan ölüme kadar toplum birey ve ailenin sağlığı ile ilgilenen uygulamalı bir disiplin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Abdulkadir Tuna; “Bizler de Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak geleceğin hemşirelerini yetiştirme sürecinde bu kutsal mesleğin gerektirdiği bilimsel, kültürel ve sosyal açıdan donanımlı insan haklarına ve etik değerlere önem veren etkili iletişim kurabilen problem çözen araştırma becerisine sahip, ulusal ve uluslararası mesleki gelişimi takip edebilen hasta haklarını koruyan bireysel değer ve inançlara saygı gösteren bireyler yetiştirmek için elimizden gelen bütün imkânları sunmaktayız ve sunmaya da devam edeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Abdulkadir Tuna’dan sonra kürsüye çıkan KEAH Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, hastanede hemşirelerin hem hastaya hem de sağlık çalışanlarına büyük destek olduğunu söyleyerek hemşirelerin kimi zaman hastaya kimi zaman da sağlık çalışanlarına kardeş sırdaş olduğunu hatırlatarak, hemşirelerin gününde onları sadece anmamalı yapay zekâ çağında hemşirelerin mevcut sorunlarını nasıl çözülebileceği sorusuna cevap bulunması gerektiğini söyledi.

Hemşirelik tarihinin Mezopotamya’ya dayandığını hatırlatan Prof. Dr. Zafer Ergül, ülkemizde modern hemşireliğin temellerini Kırım Savaşı sırasında ülkemizde bulunan Florence Nightingale tarafından atıldığını ve savaş döneminde sanitasyon çalışmalarında başarılı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Zafer Ergül, pandemi döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak sözlerini tamamladı.

‘Hemşirelik Mesleğini Güçlendirerek İlerlemesi Gerekmektedir’

Prof. Dr. Zafer Ergül’den sonra Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Saide Pakize Çetin söz aldı. Pakize Çetin konuşmasında, dünya Sağlık örgütünün 2022 yılının Dünya Hemşireler yılı olarak belirlediğini söyleyerek, “Uluslararası düzeyde yaşanan global pandeminin toplum sağlığını nasıl etkilediğini, nitelikli hemşire yetiştirilmesi için hemşirelik mesleğine yatırım yapılması gerektiğini, hemşirelikte uzmanlık alanlarının oluşturulmasını, hemşirelik mesleğini güçlendirerek ilerlemesi gerekmektedir” sözleri ile hemşirelik mesleğinin ihtiyaçlarını dile getirdi.

Pakize Çetin’den sonra söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer KÜÇÜK, konuşmasında Hemşirelik mesleğinin mukaddes, sabırlı, disiplinli, çözüm odaklı bir meslek olduğunu dile getirerek konuşmasını “Bu görevin en kutsal yanı, toplumun beden ve ruh sağlığı, korunması, sürdürülmesi, geliştirilmesi ve elbette ki gelecek sağlıklı nesiller yetiştirilmesi adına önemli bir görevdir” diyerek sözlerini tamamladı.

Oturumlar Gerçekleştirildi

Açılış konuşmasının ardından Hemşireler Haftası nedeniyle düzenlenen programın ilk oturumunda Azize Atlı Özbaş, Türk Hemşireler Derneği’nin tanıtırken ardından KEAH Acil Servis Hemşiresi Aysun Bekdemir, Geçmişten Günümüze Hemşirelik Tarihini anlattı.

Oturumun son konuşmacısı Doç. Dr. Havva Kaçan, “ICN Teması Bizim Hemşirelerimiz Bizim Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” isimli sunumunu gerçekleştirdi. İlk oturumun ardından sahneye çıkan Kastamonu Üniversitesi RAKSAN Halk Dansları Topluluğu grubu, Halk oyunları gösterisini izleyicilerin beğenisine sundu.

Programın ikinci kısımda ise, Saide Pakize Çetin moderatörlüğünde “Özel Dal Hemşireliği” adlı oturumda ise KEAH Kemoterapi Ünitesi Onkoloji Hemşiresi Ayşegül Esra Bektaş, Daday Devlet Hastanesi Acil Servis Hemşiresi Sevda Çelik, KEAH Diyabet Hemşiresi Nurcan Çiftçi ise deneyimlerini, meslek yaşamında yaşadığı zorlukları ve çözümleri öğrencilere aktardı.

Programın üçüncü oturumunda ise, KEAH İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Mehtap Demirci Çelebi, "Hemşirelikte Yapay Zekâ", KEAH Kalp Damar Cerrahisi Servisi Hemşiresi Sercan Yanık "Hemşirelik ve Robotlar" ve Doç. Dr. Filiz Özel Çakır ise "Dijital Dünyanın Hemşirelik Bakımına Yansımaları" isimli sunumlarını gerçekleştirdi.

Programın son kısmında KEAH Pediatri Yoğun Bakım Hemşiresi Ezgi Akman, "Elektronik Sağlık Kayıtları" sunumunu gerçekleştirdikten sonra Güven Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Direktörü Çiğdem Özdemir Özleyen ise "Hasta Tesliminde Yeni Modeller" hakkında bilgi verdi.

Program, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin Halk Sağlığı Dersi uygulamalarından oluşan sunum gösterisi ile sona erdi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme