Huriye Boyraz: 'Otizmde Eğitim Şart'

Merkez Gençlik Spor Salonu Mutlu Kafede verilen iftar yemeği sonrası Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'ne değinerek otizmli bireylerin ihtiyaçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Otizm farkındalığına değinen Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz; “Otizm günümüzde çığ gibi büyüyüp artan bir vaka halini aldı. 18 yıl önce 40,50 doğumdan bir tanesiyken şu anda 20,29 doğumdan bir tanesi otizm olmakta. Bu korkunç bir rakam. Otizm altın dönem dediğimiz ilk tanı aldığı farkındalığı oluştuktan sonraki ilk altın dönem çok kıymetli. Tek ilacı eğitim, sosyalleşme. Benim22 yaşında otizmle evladım var. Biz çok hırpalandık yani maddi manevi. Çünkü ucu açık bir durum. İnsanlar evladı iyileşsin, konuşsun diye bir sürü çaba harcıyorlar. Tek çaresi eğitim ve sosyalleşmek kendi akranları ile birlikte yaşayacakları alanlar yaratmak. Televizyon, telefon çok tehlikeli bu rahatsızlık için. Günümüzün su kadar ekmek kadar gerçekten çok önemli bir farkındalığı, rahatsızlığı diyelim. Kastamonu'muz küçük bir yer. Ben neredeyse günde bir iki tane otizmli bireyle karşılaşıyorum. Bazı insanlarda özelikle eğitimli kesim onduramıyor evladına bu tanıyı. Maddi mücadele veriyor. O da maddi manevi bir yıpranmaya sebep oluyor. Şu anda özel sporcular çalışma salonumuzda yüzmemizde atlı terapimizde neredeyse 500'den fazla otizmli birey hizmet alıyor. Küçük yaştaki özel bireyler gerçekten çok kıymetli. Hayata kazanma noktasındaki yeni nesil, gençlik biz kadar da sabırlı olmayacak. Otizmli bir bireye, nasip olduğu zaman bizler kadar da sağlam duramayacaklar. Onun için Otizmin liselerde ve üniversitede muhakkak anlatılması gerekiyor. Yani bilinçli anne baba, bilinçli birey her zaman önemli. Onun için 2 Nisan otizm farkındalık gününde bütün herkesin farkında olması gerekiyor. Allah nasip etmeden karşılaştığı zaman paniklememesi gerekiyor. En zoru aile kabullenmediği zaman çocuğa da faydalı olamıyor. Sevgiyle eğitim birleştiği zaman, farkındalık oluştuğu zaman otizmde aşılmayacak engel yok. Topluma kazandırma noktasında o çocuklar devlete, millete, aileye bağımlı olabiliyor. Ancak eğitimi düzgün olduğu zaman kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Benim oğlum çok ağır vaka otizmliydi ama şimdi kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Evde bana çok destekçi. Mutfak işlerini çok seviyor. Onun için eğitim, sevgi çok önemli. Ben bazen kendime bile hayret ediyorum. Bir yıl öncekine göre Kastamonu'muzda çok güzel gelişmeler oldu” dedi. 

‘Otizmde Eğitim Şart’ 

Eğitimin önemine dikkat çeken Boyraz; “Oğlumu hiçbir anaokulu kabul etmedi. Kastamonu'da ilk otizm sınıfı uzun bir mücadele sonucu otizm sınıfı ilk oğluma ve bir arkadaşına açıldı. Ama şu anda bütün okullarımızın özel alt sınıflarında otizm sınıfları bulunmakta ve Halime Çavuş anaokulumuz çok kıymetli bir yatırım. Çünkü özel bireylerde en azından aileyi eğitiyorlar ve farkındalar. Okul müdürü çok donanımlı. Şimdi imkanlar daha güzel. Otizm inanın ileriye dönük sevgi ve eğitim olmadığı zaman tehlikeli olabiliyor. Onun için eğitim otizmde şart. Bir insanın başına gelmeden önce ne yapacağını kimse bilemez. Ama bütün destekleri alabilirse benim en büyük destekçim komşularımdı. Komşularım, eşim, büyük oğlum çok desteklerdi. Bu konuda zorlanmadım. Düşünün ben oğlumla bir tane bir alışverişte bir ekmek alırken dahi ayağına basmak zorunda kalırdım. Çünkü çok ağır vaka. Anlık kaybettiğin zaman bir otizm değil bulman günler saatler alabiliyor. Çünkü kendini ifade edemediği için hareketli koştuğu için. Ama şu anda çok şükür kendisi ekmek almaya kendisi gidebiliyor. O konuda çok şanslıyız. Kastamonu'muzda şu anda otizmli bireylere korumalı iş yerlerine ihtiyacımız var. Yetenekli çocuklarımızın şey ağır vaka çocuklarımızın, anneleri artık yaşlandı. Bakıma muhtaç otizmli bireyleri bırakabileceğimiz bir merkezimiz yok. Aile sosyal politikalar il müdürlüğümüze bağlı bir merkezimiz yok. Çankırı, Çerkez'de açılan bir merkeze emanet etmek zorunda kalıyoruz. Çünkü büyük otizmlilerimizin artık tedavisi de geçti. Annesiz bir dakika dahi duramıyor. Küçük otizmlilerimize. Daha donanımlı eğitim merkezlerine ihtiyacımız var. Çünkü çığ gibi gelen bir otizm vakası var. Özel eğitim öğretmenlerim 12 tane özel eğitim ve spor hocamız var. Kadıdağı Halk Eğitim Merkezi'nden hocalarımız alanında uzman. Onlarla yüzme atlı, terapi ve özel bireyler, Çalışma salonunda ücretsiz eğitim alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme