İstiklal Madalyası'nın 100'üncü Yılı Kutlanacak

İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi ve Heyamola İnebolu Derneği, İstiklal Madalyası'nın Verilişinin 100'üncü yıldönümü için bir anma programı düzenliyor.

Milli Mücadele sırasında gösterdiği cesaret ve fedakarlıkla tanınan İnebolu, İstiklal Madalyası'nı alışının 100’üncü yılını, 16 Mayıs'ta büyük bir coşku ile kutlamaya hazırlanıyor. İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi ve Heyamola İnebolu Çevre Turizm ve Kalkınma Derneği tarafından düzenlenen anma programı, kentin tarihi ve kültürel mirası olan İstiklal Madalyası'nı anlatmayı ve bir kültür olarak geleceğe aktarmayı amaçlıyor.İstiklal Madalyası'nın 100'üncü Yılı Kutlanacak

‘Bir Daha Böyle Bir Günü Görmemiz Mümkün Olmayacaktır’

Heyamola İnebolu Çevre Turizm ve Kalkınma Derneği Başkanı Adem Salcıoğlu, İnebolu'nun tarihindeki bu önemli dönüm noktasını; “İstiklal Madalyası, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde gösterdiği üstün hizmetleri nedeniyle verilen bir onur nişanıdır. İnebolu'nun bu madalyayı kazanmasının sebebi, Kurtuluş Savaşı sırasında silah, mühimmat ve gıda maddelerinin Anadolu'nun iç kesimlerine güvenli bir şekilde ulaştırılmasında oynadığı kritik role dayanmaktadır. İnebolu Limanı, bu malzemelerin İstanbul'dan alınıp Kastamonu üzerinden Ankara'ya ve cephelere sevk edildiği ana güzergah olmuştur. Bu zorlu görev, İnebolu halkının vatanseverlik ruhu ve kararlılığı sayesinde başarıyla yerine getirilmiştir. Bir daha böyle bir günü görmemiz mümkün olmayacaktır. İnebolu'nun İstiklal Madalyası'nın 100’üncü yıldönümü, sadece İnebolu için değil, tüm Türkiye için büyük bir önem taşımaktadır. Bu yüzüncü yıl dönümünü, milli mücadelenin ruhunu yeniden canlandırmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir fırsat olarak görmekteyiz. Bu program, yüzüncü yıl anısına düzenlenmiştir ve bir daha böyle bir günü görmemiz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle programın önemi büyüktür. İstiklal Madalyası, İnebolu Mavnacılar Loncası'nın fedakarlıklarını temsil etmenin ötesinde, Kastamonu'nun Milli Mücadele yıllarında gösterdiği üstün çaba ve azmin de bir simgesidir. Bu nedenle her Kastamonulu bu madalyanın anlamını bilmeli, onu korumalı ve anlatmalıdır. Tüm Kastamonuluları bu tarihi günü hep birlikte coşkuyla yaşamaya davet ediyoruz” dedi.İstiklal Madalyası'nın 100'üncü Yılı Kutlanacak

İnebolu’ya İstiklal Madalyası Ne Zaman Verildi?

İnebolu İstiklal Madalyası, Milli Mücadele sırasında üç yıl boyunca gösterdikleri fedakarca çaba neticesinde kendilerine verilen ücreti “vatan hizmeti için ücret almayız” diye geri çeviren İnebolu Mavnacılar Loncası’na verilmek üzere; Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği önerge ile 11 Şubat 1924’de Mecliste görüşülmüş ve kabul edilmiş, 9 Nisan 1924 tarihinde TBMM Başkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalanmış ve 16 Mayıs 1924 tarihinde İnebolu Mavnacılar Cemiyeti’ne halkın büyük coşkusu arasında törenle teslim edilmiştir.

Derneği, İstiklal Madalyası'nın Verilişinin 100’üncü yıldönümü programı kapsamında 16 Mayıs günü saat 13.15’te Bir asrın ardından İstiklal Yolu’nda yürüyüş (Askerlik Şubesi - Atatürk Anıtı) ve akabinde Atatürk Anıtına Çelenk sunumu gerçekleştirilecek. Saat 14.00’da Anma Programı (Türk Ocağı önü), akabinde madalya teslim töreninin temsili canlandırılması ve sergi açılışı “İstiklal Madalyası’nın verildiği dönemde İnebolu” (Türk Ocağı) gerçekleştirilecek. Program kapsamında saat 16.00’da Türk Ocağı Konferans Salonu’nda Doç. Dr. Mustafa Eski tarafından Milli Mücadele’de İnebolu ve İstiklal Madalyası konulu ve Yerel Tarih Araştırmacısı Mustafa Fakazlı tarafından Yüzyıl önce bugün yaşananlar konulu konferanslar gerçekleştirilecek. Programda son olarak saat 20.30’da Fener Alayı ( Askerlik Şubesi önünden İnebolu Belediyesi hizmet binası önüne kadar) ve 20.45 “Heyamola Çılgın İnebolulular” belgesel gösterimi yapılacak. 

Bakmadan Geçme