• Haberler
  • Genel
  • İstiklal Marşı'nın Kabulü Çevrimiçi Kutlandı

İstiklal Marşı'nın Kabulü Çevrimiçi Kutlandı

Türkiye'nin Milli Marşı olan İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 103'üncü yıldönümü, çevrimiçi bir programla kutlandı. Program, çeşitli konuşmalar, müzikal performanslar ve kültürel etkinliklerle renklendi.

Programın açılış konuşması Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş tarafından yapıldı. Prof. Dr. Ateş konuşmasında birlik beraberlik duygularının en güzel şekilde ifade edildiği bir bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı’nın Türk halkını birleştirici gücü olduğunu dile getirdi. Ayrıca konuşmasında bu etkinlik için fikrin çıkış noktası olan Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti. 

Prof. Dr. Ateş’ten sonra söz alan T.C. Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, konuşmasında tüm İslam âleminin Ramazanı ayını tebrik ederek Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadeleyi anlattığı ve en zor dönemde Türk ordusuna ve Türk milletine ışık tuttuğunu vurguladı. Bilgiç, ülkenin dirilişini şahlanışını anlatan Milli Marşı’n toplumsal bir mutabakat metni olduğunu ifade ederek geçmişten günümüze her vatandaşın kalplerini bir araya getiren bir unsur olduğunu söyledi. Program kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, 12 Mart İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’un Millî mücadelede üstlendiği rol ve Milli Marşın önemi hakkında görüşlerini dile getirdi.

Kastamonu’nun Önemi Vurgulandı

Programda söz alan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, milli mücadelenin ve bağımsızlığın da önemli bir simge olan 12 Mart Mili Marşımızın Kabulü’nün 103’üncü yılını kutlamaktan duyduğu onuru dile getirerek, Milli Marşımızı yazan şair Mehmet Akif Ersoy’un millî mücadele yıllarında 1920’de Kastamonu’ya geldiğini ve bir süre burada yaşadığını ifade etti. Mehmet Akif Ersoy’un Nasrullah Cami kürsüsünde yaptığı konuşmaların tüm ülkede yankılandığını söyleyen Rektör Topal, Milli Marşın inanç ve fikirleri ile konuşmaların benzerlik gösterdiğini ifade etti. İstiklal Marşı’nın mecliste kabul edilmeden önce ilk olarak 21 Şubat 1921’de Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nde yayınlandığını söyleyen Rektörümüz, Millî Mücadelede ve İstiklal Marşı’nın yazım sürecinde Kastamonu’nun önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Türkiye’nin yedi bölgesine ve Rusya Federasyonu’na ait yöresel müzik aletleriyle İstiklâl Marşımızın iki kıtası çalındı.  İstiklal Marşı olarak bestelenmemiş 8 kıtası ise Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar Müzik Direktörü Prof. Dr. Sıtkı Akarsu eşliğinde Kastamonu Üniversitesi’ndeki korosu tarafından oratoryo olarak seslendirdi.

Programın son bölümünde Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sanal gezi ve "Türk'ün Özü, Akif'in Sözü" konulu canlı yayın sunumu oluşturdu.  Bağcılar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halil İbrahim Şan tarafından yapılan sunum, Mehmet Akif Ersoy'un eserleri ve milli değerler üzerine yapılan önemli bir derinlik kazandırdı. 

Bakmadan Geçme