• Haberler
  • Genel
  • İzmir'de 'Şehit Şerife Bacı Hatıra Ormanı' İçin Fidanlar Toprakla Buluştu

İzmir'de 'Şehit Şerife Bacı Hatıra Ormanı' İçin Fidanlar Toprakla Buluştu

Kastamonu Platformu, Abdurrahman Paşa Lisesi Derneği ve İzmir Kastamonulular Derneği tarafından, İzmir'in Buca ilçesinde yangında zarar gören ormanlık alanların yeniden yeşertilmesi amacıyla 'Şehit Şerife Bacı Hatıra Ormanı' için fidan dikim etkinliği düzenlendi.

Kastamonu Platformu, Abdurrahman Paşa Lisesi Derneği ve İzmir Kastamonulular Derneği tarafından, İzmir’in Buca ilçesinde yangında zarar gören ormanlık alanların yeniden yeşertilmesi amacıyla “Şehit Şerife Bacı Hatıra Ormanı” için fidan dikim etkinliği düzenlendi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapılan fidan dikim etkinliğine Eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Aytaç Yalçınkaya, Bayraklı İlçe Emniyet Müdürü Bayçora Durağan, Bornova İlçe Jandarma Komutanı Sadık Yazan, Kastamonu Araç Belediyesi Önceki Dönem Başkanı Mustafa Ayanoğlu, İzmir MHP Eski İl Başkanı Şuayip Dişbudak, İş insanı Mehmet Ali Kalafat, Bornova Anadolu Lisesi Müdürü Aydın Doğmuş ve öğrencileri, Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Vasfi Çetin ve öğrencileri, Kas-Kon Genel Başkan Yardımcısı Hasan Osmanoglu, Kastamonu Platformu Genel Başkanı Nurcan Acaroğlu Göktaş, Abdurrahman Paşa Lisesi Derneği Başkanı Nurten Ciğerci, İzmir Kastamonulular Derneği Başkanı Kemal Balcıoğlu, Ankara Kastamonu Vakfı Başkanı Ekrem Ay, Hatay Payas Kastamonulular Derneği Başkanı Ergin Eroğlu, Kastamonulular Dernek kurucuları Mustafa Maranki, Muzaffer Buyuran, Çorlu Kastamonulular Derneği Başkanı Mustafa Özer, Bursa Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Cafer Çevik ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını İzmir Kastamonulular Derneği Başkanı Kemal Balcıoğlu yaptı.

Balcıoğlu konuşmasında, yanan ormanların yeniden yeşermesi için yapılacak ağaçlandırmanın, ülkenin istikbaline sahip çıkmak olduğunu, Kastamonu’nun tarihi mirasının evlatları olarak, her zaman böyle bir sorumlulukla hareket ettiklerini, Şehit Şerife Bacı’nın adının yaşatılmasının da, herkesin tarihi mesuliyeti olduğunu belirtti.

‘Kastamonu, Tarih Boyu İzmir’in Her Acısını Yüreğinde Hissetmiştir’

Eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu Murat Başesgioğlu, “İzmir’in işgal edildiği yıllarda Kastamonulular nasıl İzmir’in yanında yer alıp dünyaya bu zulmü haykırdılarsa, bugün de yanan ormanların yerine ağaçlandırma yapmak için seferber olmuşlardır. Duruş yine aynı asil duruş.’ diyerek Kastamonu ile İzmir’in güçlü tarihsel bağlarına vurgu yaptı.

‘Hatay, Çorlu, İstanbul, Kocaeli, Kastamonu, Bursa gibi uzak mesafelerden yüzlerce kilometre mesafe kat ederek gelmek bir gönül işidir. Yapılan işi anlamlı kılan da işte bu manevi iklimdir’ diyen Başesgioğlu, Kastamonu’nun kahramanlık timsali Şehit Şerife Bacı’nın hatırasını da yaşatmış olmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Törende hazır bulunan Bornova Anadolu Lisesi ve Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine seslenen Bakan Başesgioğlu ‘Fidanlar bundan sonra sizlere emanet”dedi.

‘Orman Yüzölçümü Artan Nadir Ülkelerden Biriyiz’

Törende konuşma yapan Yılmaz, “Yangından etkilenen alanları tekrar yeşil örtüsüne kavuşturmak için fidanları toprakla buluşturmaya devam ediyoruz. Yeşil vatan seferberliği ile geleceğe nefes oluyoruz. Kastamonu’da görev yapmış birisi olarak Kastamonuluların yapmış olduğu ağaçlandırma faaliyetini çok kıymetli buluyorum” dedi.

‘O Ruh Yine Aynı Ruh’

“Üç gün önce Anadolu’nun ilk kadın mitinginin 106. yıldönümüydü. 10 Aralık 1919’da, Kastamonu’da üç binden fazla kadının, tüm dünyaya hakkı haykıran o büyük iradesini yeniden hatırladık. Çaresizliği reddedip direnişi seçen kadınların bu şahlanışı, tarihin akışını değiştirmiş ve milli mücadelenin yurt sathına yayılmasını sağlayan bir destana dönüşmüştür. Kastamonu’nun kahramanlık timsali Şerife Bacı da, kağnısıyla cephane taşırken donarak şehit olmuştur. Kastamonu insanını uzak illerden buraya getiren de, yine aynı ruhun tezahürüdür” diyerek memleketin her yarasına merhem olmaya çalışan Kastamonulularla gurur duyduğunu ifade etti.

‘Hepimiz Şerife Bacıyız’

"Türk kadını tarih boyu ülkesi için, vatanı için ne gerekiyorsa yaptı. Böyle bir tarihi mirasa sahibiz. Şehit Şerife Bacı ve tüm milli mücadele kahramanlarımıza rahmet diliyorum.’ dedi.
 
Yüksek bir katılımla gerçekleşen tören, plaket takdimi ve fidanların toprakla buluşturulmasıyla sona erdi.
 

Bakmadan Geçme