• Haberler
  • Genel
  • Karadeniz'de Mavi Bayrak Rekoru Samsun'da: Komşularda Var, Kastamonu'da Yok!

Karadeniz'de Mavi Bayrak Rekoru Samsun'da: Komşularda Var, Kastamonu'da Yok!

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül anlamına geliyor. 2024 yılında Türkiye'de 567, Karadeniz'de 20 mavi bayraklı plaj bulunuyor. Samsun, 13 mavi bayraklı plajla Karadeniz'de en fazla mavi bayraklı plaj bulunan il olurken, Karadeniz'in en uzun sahil şeridine sahip Kastamonu'da mavi bayraklı plaj bulunmuyor.

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül anlamına geliyor.

2024 yılında Türkiye’de 567, Karadeniz’de 20 mavi bayraklı plaj bulunuyor. Samsun, 13 mavi bayraklı plajla Karadeniz’de en fazla mavi bayraklı plaj bulunan il olurken, Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip Kastamonu’da mavi bayraklı plaj bulunmuyor.

Kastamonu, 170 kilometre sahile komşu olmasıyla Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip il konumunda. 

Karadeniz'de Mavi Bayrak Rekoru Samsun'da: Komşularda Var, Kastamonu'da Yok!Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin ilçeleri Kastamonu’nun sahil ilçelerini oluşturuyor.

Yaz turizm mevsiminin kısa olması başta olmak üzere birçok nedenden dolayı deniz turizminden istediği payı alamayan Kastamonu, mavi bayraklı plajının olmamasıyla da dikkat çekiyor!

Mavi Bayraklı Plaj Nedir?

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül. 
Plajlar için 27, marinalar için ise 22 kriter olmakla birlikte, 4 ana grupta toplanmıştır. Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği. Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi. Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması. Çevre Yönetimi.
Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'na 1991 yılında ilk kez Avrupa Topluluğu dışından Finlandiya kabul edildikten sonra, Türkiye'de de Mavi Bayrak Kampanyasına yönelik çalışmalar başlamış, Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) kurulmuştur.

Türkiye’de 567 Mavi Bayraklı Plaj Var

Karadeniz'de Mavi Bayrak Rekoru Samsun'da: Komşularda Var, Kastamonu'da Yok!2024 Yılı Mavi Bayrak sayılarına bakıldığında Türkiye’de 567 mavi bayraklı plaj, 27 mavi bayraklı marina, 9 mavi bayraklı yat ve 18 mavi bayraklı turizm teknesi bulunuyor.

Karadeniz’de 20 Mavi Bayraklı Plaj Var: Lider Samsun

Karadeniz'de Mavi Bayrak Rekoru Samsun'da: Komşularda Var, Kastamonu'da Yok!Karadeniz’deki mavi bayraklı plajlara bakıldığında 13 mavi bayraklı plajıyla Samsun lider konumda yer alıyor. Bartın’ın 3, Zonguldak ve Ordu’nun 2’şer mavi bayraklı plajı bulunuyor.

Kastamonu ve Sinop’ta Yok!

Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip Kastamonu ve komşusu Sinop’ta mavi bayraklı plaj yer almazken, komşuları Zonguldak ve Bartın ile Samsun ve Ordu’da mavi bayraklı plajın olup, bu iki ilde olmaması dikkat çekiyor.

Karadeniz'de Mavi Bayrak Rekoru Samsun'da: Komşularda Var, Kastamonu'da Yok!

Bakmadan Geçme