KASTAB'ın turları meyvesini verecek

Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği (KASTAB) Vali Avni Çakır'ın başkanlığında Meclis Toplantısı'nı gerçekleştirdi. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya birlik üyeleri katıldı.

KASTAB'ın turları meyvesini verecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantının gündeminde 2022 yılı gelir ve gider kesin hesaplarının görüşülmesi, 2022 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi, birliğe encümen üyelerinin seçimi, birliğe tahsis komisyonu üyelerinin seçilmesi ve Cide Belediyesi’nin birliğe üye talebinin görüşülmesi yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Avni Çakır; “Halkımızın iradesi sonucu tecelli eden sonuçların devletimize, milletimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yeni sezonda inşallah milletimize güzel hizmetler götürürüz. Bu anlamda Kastamonu olarak gerçekten nüfus anlamında böyle orta sıralarda geçen Anadolu şehri gözükmekle beraber on üç bin kilometre kareyi aşan yüzölçümü, bin elli köyü, bağımlılarıyla beraber yaklaşık dört bin yerleşim yeri ve son iki üç haftadır da şu anki tespitlere göre yıllık en yağışlı bir dönemi geride bırakan bir ilimizde bu anlamda seçimler noksansız bir şekilde gerçekleştirilmesi önemliydi. Bu anlamda hepinizin desteği oldu. Ben tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

“BURANIN ELİNDEKİ EN GÜÇLÜ SİLAH TURİZM”

Yoğun bir şekilde çalışma sezonuna kaldıkları yerden devam edeceklerini vurgulayan Vali Çakır; “Kastamonu insanının her şeyin en iyisine layık, bu anlamda bütün gücümüzle hep beraber uyum içerisinde inşallah bu güzel beldeye, bu güzel insanlara hizmet için uyum içerisinde çalışacağız. Tabii bu faaliyetlerimizin ana eksenlerinden bir tanesi de turizm. Bu konuda bugüne kadar sürekli söylediğim bir husus var. Buranın elindeki en güçlü silah turizm konusunda sahip olduğu değerler, imkanlar. Ama maalesef şu ana kadar hak ettiğimiz seviyeye bir türlü de gelemedik. Böyle de bir gerçek var. Buradaki doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri paylaştığımda insanların tepkisini gördüğümde ‘Nasıl böyle bir yeri biz görmedik’ diyorlar, ki bu dediğimiz insanların hepsi seyahat sever. Bu işin içerisindeki insanlar. Demek ki bu konuda bir eksiğimizin olduğunda bu bir göstergesi. Ama öte yandan da turizm olgusu son 30 yılda turizmin de ciddi bir şahlanış içerisinde. Yani rakiplerimizde çok. O anlamda bizde benzer özellikte olan ülkemizin birbirinden kıymetli beldeleri de var. Dolayısıyla bu anlamda daha çok tanıtım yapan ya da coğrafi olarak bazı avantajları kullanan, iller ön plana çıkmış. Fakat bu konuda Kastamonu bana göre sağlam ve emin adımlarla nispeten bu biraz yavaş olsa da ilerliyor. Niye çünkü en büyük sermayemiz şu an bozulmamış bir doğamız. Yani rastgele plansız, aceleyle hareket edilmiş, doğayı kirletmiş, kullanılmayan böyle bakıldığı zaman gözü yoran, en azından yapılarla karşılaşmıyoruz. Bu anlamda bakir halimiz bozulmamış doğamız en büyük sermayemiz. Ama tek başına bu da tabii yetmiyor. Bunu bizim uygun bir şekilde uygun bir planlamayla altyapıyla üstyapıyla donatmamız gerekiyor. Bu anlamda sizler de şahitsiniz. İlimizde, bölgemizde çok güzel çalışmalarda hep beraber imza atıyoruz. Zaten bu sektörü takip eden insanlar da bu konuda Kastamonu'yu çok daha fazla bir şekilde olumlu anlamda anlatıyorlar bizlere. Geriye bir şey kalıyor. Tanıtım, tanıtım, tanıtım. Bu anlamda konaklama alanında da ciddi bir seviyeye gelmeye başladık. Ama tanıtım noktasında hala yapmamız gereken şeyler var. Bu konuda kurmuş olduğumuz birliğin temel amaçlarından bir tanesi de ilimizin turizm anlamında hem ülke içerisinde hem ülke dışarısında tanıtım faaliyetlerine çok daha fazla ağırlık vererek bu konuda açığımızın kapatılması. Bu sene olayı yeni Türk Hava Yolları Müdürümüzün de sağ olsun gelişiyle bize vermiş olduğu katkıyla beraber de yurtdışı boyutuna da çevirdik. Bu anlamda iki farklı yurt dışı seyahatiyle arkadaşlarımız bu konuda tanıtım faaliyetleri de oldu. Bu çok olumlu yansımalarını da bu sezon göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

“BU SENEKİ HEDEFİMİZ TURİZMDE TANITIM YILI”

Açıklamalarına devam eden Vali Çakır; “Bildiğiniz gibi ülkemiz maalesef 6 Şubat'ta çok büyük depremler silsilesi yaşadı ve bunun sonucu olarak da özellikle GAP bölgesini tabirle güney bölgelerimizde en azından belli bir süre turizm destinasyonunun avantajları kayboldu ve bu süreçte oradaki turizm hareketliliğinde daha işte Ege'dir, kuzeydir işte Karadeniz'dir; farklı bölgelere kayma durumu da ortaya doğdu. Böyle bir gerçek de var. Dolayısıyla bu konuda bölgemizde hem turların bu konudaki seferlerinde hem de özellikle Ege’deki tatil imkanlarının şartlarının değişmesi vesaire sebepleri ya da Akdeniz'de her neyse özellikle Karadeniz'in turizm anlamında çok ciddi artığını da görüyorsunuz. Bu anlamda tanıtım faaliyetlerimizin önemi daha da ortaya çıkıyor. Bu konuda arkadaşlarımızla planlamalarımız var, çalışmalarımız var. Yine içerik üretme noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz. O yüzden bu seneki hedefimiz turizmde tanıtım yılı diyoruz. Tanıtım faaliyetlerimizi en üst noktaya çekerek bu güzel bu güzel coğrafyanın, ilçelerimizin, ilimizin turizmi hak ettiği seviye gelmesi noktasında hep beraber yoğun bir çaba içerisinde olacağız” dedi.

Vali Avni Çakır’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 2022 yılı gelir ve gider kesin hesapları kapsamında toplam gelir 982 bin 654 lira 1 kuruş, toplam gider 490 bin 522 lira 14 kuruş olarak meclisin bilgisine sunularak, meclis tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

KUVEYT VE BAHREYN HEYETLERİ KASTAMONU'DA AĞIRLANACAK

Akabinde İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tuncay Sönmezışık tarafından KASTAB tarafından gerçekleştirilen ve planlanan faaliyetler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 3 adet turizm fuarına katılım sağladıklarını vurgulayan Sönmezışık, Kuveyt ve Bahreyn gezileri hakkında da bilgi vererek; “9 Mayıs 2023 tarihinde Kuveyt’te 76 tur ve acente ile otellerimizin temsilcileri buluşturulmuş 600’den fazla ikili görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu organizasyon KASTAB öncülüğünde THY ve KUZKA’nın destekleri, özel sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilmiştir. Kuveyt acente ve tur operatörleri temsilcileri 8 Haziran’dan itibaren grup grup ilimizde ağırlanacaktır. 11 Mayıs 2023 tarihinde Bahreyn’de 70 tur ve acente ile otellerimizin temsilcileri buluşturulmuş 400’den fazla ikili görüşme gerçekleştirilmiştir. Bahreyn’deki tanışma toplantılarına Suudi Arabistan’ın Dammam bölgesinden de 25 acente ve tur katılmıştır. Bu organizasyon da KASTAB öncülüğünde THY ve KUZKA’nın destekleri, özel sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilmiştir. Bahreyn acente ve turlarının temsilcileri 8 Haziran’dan itibaren grup grup ilimizde ağırlanacaktır. Bu bölgede gerçekleştirilen tanıtımlarla kısa vadede tur girişleri hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

İTALYA’DAN ÜNLÜ FOTOĞRAFÇILAR GELECEK

Kastamonu özelinde gerçekleşen ve planlanan faaliyetlere de değinen Sönmezışık; “Kastamonu yöresel lezzetleri ve Türk Mutfağı farkındalığının oluşturulmasına yönelik olarak il genelinde ilk kez lise düzeyindeki okullar arasında yemek yarışması düzenlendi. 3 Mayıs’ta 38 takımla başlayan yarışma 24 Mayıs’ta ünlü şeflerin jüri olarak katıldığı finalle başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. Liseli Şefler Yarışıyor Yemek Yarışması, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi temasındaki başvurusunu yakın bir zaman içerisinde gerçekleştirecek olan Kastamonu’da bu kapsamda yürütülen Gastronomi Eylem Planı’nın kilit faaliyetlerden biri olarak öne çıkacak. Kastamonu Fotoğraf Sanatçıları Derneği ile yapılacak çalışma ile il merkezi ve bütün ilçelerimizdeki turizm unsurları güncel olarak fotoğraflanacak ve bu çıktılar valilik ve belediyelerin resmi tanıtım hesaplarında kullanılacaktır. KADASK ile yapılacak işbirliği ile turizm tesislerine yakın noktalarda farklı güzergâh ve uzunlukta yürüyüş rotaları hazırlanacak, işletmelere gelen turlara yürüyüş rehberliği KADASK tarafından yapılacaktır. Bu sayede turların arzu ettiği etkinliklerden biri olan yürüyüşler hem güvenli hem de uzmanlar tarafından gerçekleşecektir. 11-17 Haziran tarihlerinde İtalya’dan dünyaca ünlü, uluslararası düzeyde fotoğraf yarışmalarında jüri üyelikleri olan Fausto Meını, Franco Mazza ve Mario Rıstorını getirilecek olup, ürün olarak sunabileceğimiz turizm unsurlarının fotoğraf çekimleri yaptırılacaktır. Ayrıca sanatçıların bu görselleri ülkelerinde paylaşmaları istenecek, bu şekilde fotoğraf sanatçılarının bölgemize ilgisi çekilecektir. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz öncülüğünde 9-12 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan İstiklal Yolu Yürüyüşüne Birlik olarak her türlü katkı sağlanmaktadır. Bu kapsamda tüm belediyelerimizin bu konuda yapacakları tanıtım ve yürüyüşe katılım bu tarihi yolun önemini halkımıza anlatmak konusunda mesafe kat ettirecektir” ifadelerini kullandı. 

YEREL HALK BİLİNÇLENDİRİLECEK

Sönmezışık son olarak; “Kastamonu Merkez ve ilçelerimizde yayın yapan gazetelerle cemiyet üzerinden tanıtım ve bilinçlendirme için işbirliği yapılacak olup bu çalışmanın ulusal basına yansıması için gerekli içerikler oluşturulacaktır. Kastamonu Merkezinden yayın yapan 3 yerel radyo ile işbirliği yapılarak, il merkezi ve ilçelerimizdeki turizm unsurlarının tanıtımı yapılacaktır. Tematik olarak yapılacak bu yayınlarda, ilgisine göre konuklar ağırlanacak, soru cevap şeklinde mini yarışmalarla yerelde turizm bilincinin yükseltilmesi için bir adım daha atılmış olacaktır. İl Kültür Turizm Müdürlüğü öncülüğünde tüm tesis ve işletmelere QR kod uygulaması dağıtılacak olup, il merkezi ve ilçelerimizle ilgili Türkçe ve yabancı dilde tüm güncel bilgilere ulaşım tek kaynaktan sağlanacaktır” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Bilgilendirme sunumunun ardından gündem maddelerinin görüşülmesine devam edildi. Gündem maddeleri kapsamında Birlik Encümenliğine Rahmi Galip Vidinlioğlu, Osman Nuri Civelek, Güray Parçal ve Cem Dilimel tekrardan seçildi. Birlik İhtisas Komisyonu’na da Mehmet Butur, Seyfettin Reçber ve Barış Bıyıklı tekrardan seçildi. Toplantıda son gündem maddesinde Cide Belediye Başkanlığı’nın birliğe üye talebi görüşüldü. Cide Belediye Başkanlığı’nın talebi oy birliğiyle kabul edildi.

Bakmadan Geçme