Kastamonu Belediyesi'nin Dev Bütçesi

Belediye'nin 2021 bütçesi 220 milyon TL, 2022 bütçesi 293 milyon TL, 2023 bütçesi 899 milyon TL olarak belirlenmişti. Bu artışla beraber belediyenin bütçesinde 1 milyar 1 milyon lira artış gerçekleşti.

Belediye Meclisi kasım ayı üçüncü toplantısı Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu doğrultusunda Belediye’nin bütçesi görüşüldü.

Toplantıda 2024 yılı performans programı ve 2024 mali yılı gelir ve gider bütçesi ve 2024 yılı gelir tarifesi yapılan komisyon toplantılarının ardından gündeme gelerek oy birliğiyle kabul edildi. Bu kapsamda Belediye’nin 2024 yılı öngörülen bütçesi, 2023 yılına göre iki kat artarak, 1 milyar 800 milyon lira olarak belirlendi. 2025 yılı bütçesi 1 milyar 980 milyon lira, 2026 yılı 2 milyar 178 milyon lira olarak ön görüldü.

Dev Artış

Belediye’nin 2021 bütçesi 220 milyon TL, 2022 bütçesi 293 milyon TL, 2023 bütçesi 899 milyon TL olarak belirlenmişti. Bu artışla beraber belediyenin bütçesinde 1 milyar 1 milyon lira artış gerçekleşti. Bütçenin müdürlüklere dağılımı da oylanarak meclisçe kabul edildi. Oy birliğiyle kabul edilen kararda, tek kişilik mezar yeri ücreti 750 liradan 1500 liraya, çocuk mezarı 450 liradan 750 liraya, aile mezarının metre kare fiyatı ise 250 liradan 500 liraya yükseltildi.

Suya Zam Yok

Su bedellerine ilişkin rapora ilişkin konuşan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, su ve atık suya 2024 yılı için bir değişiklik uygulamadıklarını kaydetti.

‘Bir Dönem Daha Devam Etme Arzusundayız’

Bütçenin hayırlara vesile olmasını dileyen Vidinlioğlu, yerel seçimlerin yaklaştığına vurgu yaparak; “Bir sürü bu konuda aday adayımız çıktı.  Rabbim hepsini başarılı kılsın. Kastamonu ortak paydamız, hizmet etmek ortak paydamız. Elbette, sıkıntılı bir süreçte meclis olarak görev yaptık. Pandemiyi, seli, depremi birlikte yaşadık. Bu sıkıntılı günlerde de gücümüz yettiğince hizmet aşkına devam ettik. Hep söylediğim bir şey vardı, ‘Kastamonu sevdamız’ Tabii ki demokrasi, sandıktan ne çıkar elbette bilinmez. Bundan 5 yıl önce Sayın Genel Başkanı’mız, Başkanlık Divanı’mız uygun gördü, Çok şükür bugünlere geldik. Sorulduğu için söylüyorum, Genel Başkanı’mızın, başkanlık divanımızın uygun görmesi halinde inşallah bir dönem daha devam etme arzusundayız. Önümüzde bir süreç var. Bütün aday adayı arkadaşlara da başarılar diliyorum. İnşallah güzel bir seçim dönemini birlikte geçiririz. Henüz adaylar netleşmiş değil ama inşallah memleket için hayırlı şeyler olur” dedi.

‘Asla Böyle Bir Şey Söylemem’

CHP Parti Meclis Üyesi Hikmet Erbilgin’in parti meclisine seçildikten sonra arayıp ‘hayırlı olsun’ dileklerini ilettiğini aktaran Vidinlioğlu; “Akabinde çıkan bir haber beni üzdü. Ben, İl Başkanlığı’ndan ayrıldığı gün baklava dağıtmışım. O da benim helvamı karacakmış. Ben de bunun üzerine kendisini aradığımda ‘Benim böyle bir beyanım olmadı, bu çok nezaketsiz bir söz, ben asla böyle bir şey söylemem. Bir şey mi söylemişim de böyle bir şey söyleme gereği duydunuz?’ dediğimde ‘Sizin cenahtan birisi söyledi’ dedi. Daha sonra ‘Tezvirat üzerine, her duyduğunuz üzerine balıklama atlarsanız bu çok doğru olmaz. Siyaset nezaket çerçevesinde yapılır’ dedim. ‘Sayın Başkan’ım kusura bakmayın, bunun tekzibi bende. Mutlaka bunu düzelteceğim’ dedi ama aradan 10 gün geçti düzeltme gelmeyince de ben açıklama yapma gereği duydum. Ne böyle bir ifadem olmuştur ne de böyle bir siyaseten nezaketsizlik yapmışımdır. Evet, bazen siyaset gereği birbirimize elbette söz söylüyoruz, eleştiriyoruz. Siyasetin normal sınırları içerisinde kabul edilebilir bir şeydir ama kendisinden memnunduk, İl Başkanı olarak devam edebilirdi. Kendi partisi uygun görmüş, parti meclisine girmiş, tekrar hayırlı olsun. İl Başkanlığı’nda kalsaydı da bizim için çok fazla değişen bir şey olmazdı. Yeni gelen İl Başkanı’mıza da buradan ‘hayırlı olsun’ diyelim ama bir şeyi de söylemeden geçemeyeceğim. Asla bunu siyasete kızıştırma sözleri olarak algılanmasın ama 2019’da yarıştık. O gün, kendi seçmen tabanına bir broşürü çok görenler, bugün eline benim seçim kataloğumu alıp da ‘Bunu yaptın, bunu yapmadın’ deme haddinde bulunmamalı. Elbette diyebilirsiniz de doğru olmaz. Bırakın katalogla çıkmayı, seçmenin karşısına broşürle bile çıkmadınız.  Elbette ki ‘Arabam eskidi, yenileyeyim’ diyorsunuz. Sonra da bir hesap yapıyorsunuz, 6 ay sonra yeniliyorsunuz. Ev almaya niyetleniyorsunuz, hesap kitaba denk gelmedi. ‘Hele şunu 3 ay öteleyeyim’ diyorsunuz. Belki bunların hiç birisi mazeret değildir ama çok şeyi yaptık. Bunları yaparken de kimseye bir şey demedik. Engelsiz Yaşam Merkezi’ni, huzur evini, KASMEK binamızı, Park bahçeleri bileşkesini yaptık. Oyuncak Kütüphanesi’ni yaptık. Dernekler binasını bitirmek üzereyiz. Projelerimizde olmayan Karaçomak’ın mesire alanını aldık, adam ettik. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nin bütün altyapısını olduğu gibi elden geçirdik. Şu iki yılda yüzer kilometreden fazla yaptığımız asfaltlama çalışması var. Bir sürü yere yeni taşlar döşedik. Kartlı sisteme geçtik. Yani biz ne dediysek büyük çoğunlukla yaptık. Elbette ki katalogdaki her şeyi yapabildik mi? Yapamadık ama Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde yaparız. Biz hep diyoruz ‘sevdamız Kastamonu’ seçim bu kazanılır ya da kaybedilir ama sevdamızdan da vazgeçecek değiliz. Kastamonu için çalışmaya, çabalamaya her halükarda bu can bu tende olduğu müddetçe devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Şehrin Bütün Altyapısını Değiştireceğiz’

Atık Su Arıtma Tesisi’ne vurgu yapan Vidinlioğlu; “Proje tarihi 1994. Allah bize nasip etti. Bugün 750 milyon liraya yapamayacağınız bir tesistir o. Türkiye’deki de sayılı tesislerden bir tanesidir. Her gün 8 ton yakıt aldığımız, enerjisinin yüzde 70’ini kendisi üreten bir tesistir ve şehrin 50 yıl sonrasına da yetecek kapasitede planlanmıştır. Bu bile başlı başına yeter de artar. Onun haricinde yaptığımız Akıllı Şehirler Kentsel Dönüşüm ve İklim Değişikliği Zirvesi birkaç tane büyükşehirde yapılmış bir zirveydi. Burada yaptık. Üç gün sonra Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan davet edildik ve yerel iklim değişikliği eylem planı kapsamında pilot bölge seçilerek, 5 ilden bir tanesi olduk. 22 milyon avro bütçeli bir projedir bu. Bu bile şehrin vizyon adına ne kadar vizyoner olduğumuzu gösteren bir şeydir. Her defa asbest boruları gündeme getirenler 25 milyon avro krediyi mutlaka dile getirmeliler. 28 belediye talip olmuş, biz uygun görülmüşüz. Dolayısıyla bu az bir şey değil. Önümüzdeki günlerde sözleşmesini imzalayacağız. Allah nasip ederse de hemen baharla birlikte startını verip şehrin bütün altyapısını değiştireceğiz. Ben hiçbir zaman durmadım durmam da hep daha ötesi için çabalayan biriyim. O yüzden siyasetin tahterevallisinde şehir için yapıla bilecek öneriniz ve sözünüz varsa lütfen söyleyin ama onun haricinde benim seçim kataloğumu elinize alarak ‘Bunu yaptın onu yapmadın’ diyerek doğru bir yaklaşım değil ben bunu da vatandaşlarımıza havale ediyorum, onlar gereğini yapacaklardır” şeklinde konuştu.

‘Haysiyetinizden Şüphe Ederim’ 

Basında yer yer farklı kalemlerin, değişik konuları dile getirmesine ilişkin de konuşan Vidinlioğlu; “Ben eleştirileri her zaman kaale alan birisiyim ama dil çok önemli. Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır. Tatlı söz insanları iyiliğe davet eder. Bu konuda da hem tezvirat üreten hem de kötü sözlerle meramlarını anlatmaya çalışanlara aynı şekilde iade ediyorum. Lütfen üsluplarına biraz dikkat etsinler. Mümkün olduğunca nezaket çerçevesinde kalmaya çalışıyorum ama sabır da bir yere kadardır. İşi farklı bir boyuta getirirseniz, işin adli boyutu olur. Çünkü tezvirat üzerinden kamuoyu oluşturulmaz. Buradan sesleniyorum. Bazı ifadelerde ‘İmar yolsuzluğu’ diyor. Bazı ifadelerde ‘Akçalı ilişkiler’ diyor. Eğer beni bunlarla ilişkilendireceksiniz eğer duvara toslarsanız. Elinizde bilgi- belge varsa ve suç duyurusu olarak iletmiyorsanız, haysiyetinizden şüphe ederim ve kullandığınız ifadeleri de aynen iade ederim. Hiçbir şeye ihtiyacım yok. Ben, 32 yıllık hekimim. Benim hayatımın bundan sonrasını idame ettirecek kadar malım da mülküm de param da var. ‘Ne yaptın?’ diyenlere, ben hiçbir yapmasam da ‘Yemedim de yedirmedim’ bu konuda alnım açık. Bu lafları üretenlerin bildikleri bir şey varsa, lütfen kamuoyuna açıklasınlar ama bu işi tezvirat olarak dile getiriyorlarsa da ben bundan sonrasında sessiz kalmayacağım. Muhatap almıyorum, buradan isim de vermiyorum ama muhatap almıyorum diye her defasında da işin dozu artırılıyor” dedi.

‘Halk Nezdindeki Güvenilirliğim, 5 Üzerinde 4,79’

Geçtiğimiz haftalarda bir anket yaptırdığını dile getiren Vidinlioğlu; “Benim halk nezdindeki güvenilirliğim, 5 üzerinde 4,79. Herkes hesabını ona göre yapsın. Olmayan şeyler üzerinden de kimse kamuoyu oluşturma çalışmasın. İlerleyen günlerde kimin kimle yol yürüyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz ama kim kimle de yol yürürse yürüyebilir benim açımdan sıkıntı yok. Yol yürüdüklerini ön plana çıkarmak için de benim üzerimden kamuoyu oluşturmak isteyenlere de geçit yok, misliyle cevaplarını alırlar bundan sonra” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme