Milletvekili Adayı Halil Uluay 'Kastamonu için çalışacağız'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Halil Uluay, Akvim Tv'de yayınlanan Gerçek Gündem programında Gazeteci yazar İzzet Sarı'nın hazırlayıp sunduğu programa canlı yayın konuğu oldu. 

Milletvekili Adayı Halil Uluay 'Kastamonu için çalışacağız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Halil Uluay; Akvim Tv’de yayınlanan Gerçek Gündem programında Gazeteci yazar İzzet Sarı’nın hazırlayıp sunduğu programa canlı yayın konuğu oldu. 

Halil Uluay seçim sürecine değinerek; “Gürültüsüz bir seçim kampanyası geçiyor. Çalışmıyor musunuz diye soruyorlar ama biz sahadayız gece gündüz çalışıyoruz. İnsanlardan bire bir temasımız oluyor aldığımız sinyaller olumlu. Millet İttifakı’nın vermiş olduğu seçim kampanyası vaatlerini halk pek dikkate almıyor. ‘Biz oyumuzu Cumhur İttifakı’nı vereceğiz ve taleplerimiz var bunların yapılmasını istiyoruz’ diyenler var. Bir kardeşiniz olarak Kastamonu için çalışacağız” dedi.

“MİLLETVEKİLİ OLURSAK BUNUNLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIM”

Sarımsak üretimine ilişkin konuşan Uluay; “Sarımsak serbest piyasa ürünü, bazı ürünler devlet destekli oluyor ve devlet alıyor ya da taban fiyatlarını belirleyebiliyor. Taşköprü sarımsağı ayırt edici özelliğini çok iyi anlatamıyoruz belki o yüzden bir denetim olmadığı için başka illerde üretilen ürünler Taşköprü sarımsağı olarak sattıkları için bundan zarar görüyor Taşköprü sarımsağı biri 5 lira diğeri 3 lira olunca 3 lira olanı tercih ediyor müşteri tabi. Milletvekili olursak bununla ilgili bir çalışma yapacağım. İlçemizde başka tohumlardan ekilen sarımsak da maalesef Taşköprü sarımsağı olmuyor” ifadelerini kullandı.

“KENDİR İLE İLGİLİ DÜŞÜNCEMİZ VAR”

Kendire değinerek sözlerine devam eden Uluay; “Kendir ile ilgili düşüncemiz var. Daha profesyonel bir çalışma yapmak istiyoruz. Kendir ile ilgili daha önceden  babadan görme usul ile kurutulurdu. Sıcak su alan bölgeler vardır. İp urgan yapmak için salyoz dediğimiz rengi bozulursa kendirin bekletir ve yumuşatılır ve tek tek yapılırdı. Kendir son haline bir demet satıldığında bir evin masrafını görüyordu. Kendir biçerdöver marifetiyle yapılıyor. Tohumu da önemlidir. Ve yenilir çok lezzetlidir. Bir o bölümü alınır ağacımsı bir yapı var oda alınır. Kecin kısmı da yakacak olarak kullanılırdı. Kalori yükseltiyor. Bina yalıtımı için kullanılabiliyor. Kendirden yapılan ürünler yanmaz ürünler” şeklinde konuştu.

“TOSYA PİRİNCİNİN DÜNYA’YA TANITILMASI GEREKİYOR”

Tosya pirincini ilişkin de açıklamada bulunan Uluay; “Ekipman konusunda devlet destekleme yapıyor. Suyu temizlemek önemli sadece sarımsak, çeltik, kendir için ekipman desteği sağlıyor TKDK ve Bakanlığın desteklemeleri var. Bizim yurt dışı ile rekabet edemiyor olmamamızın nedeni sarı kılçık Tosya pirincinin Dünya’ya tanıtılması gerekiyor. Gerçek değerde bir tanıtım olursa dünya değeri bir marka haline gelmesini sağlayabiliriz. Az bir şey üreterek olmuyor çok üreterek ve devamlı üreterek markalaşma olması gerekiyor” dedi.

“ÜRETİCİLERLE GÖRÜŞÜP BİR PLAN YAPILMASI GEREKİYOR”

Diğer üretim ürünlerine de değinen Uluay; “Siyez bulguru için geçtiğimiz zaman diliminde bir tanıtımlar yapıldı, bunu koruyarak üretmeye devam etmek. Şöyle bir şey var ürün rekoltesi düşünce daha fazla üretim yapmak gerekiyor. Değişime uğramadan bunun saf şekilde üretilmesi gerekiyor. Bu konuda da üreticilerle görüşüp bir plan yapılması gerekiyor. Sorun neredeyse bir oradaydık biz dosya haline dönüştürüp yetkili mercilere ulaştırırdık? Endemik bitki konusunda Kastamonu iddialı. Kestanenin korunması için bize düşen ne varsa yaparız. Sütte; sağlıklı sütün soğuk zincir ile tüketiciye ulaştırılması sağlanabilirse ve bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Üretici bunun meyvelerini yavaş yavaş alabiliyor. Köylerimizde ortak bir sağımhane merkezi kurarak hayvanlarında kontrol edilerek ve çiple ne kadar süt üretimi oluyor bununla ilgili bir çalışmamız oldu. Bir iki köyde bunu denedik. Çiftçide üreticide birbirinin işini kolaylaştırarak yapılmasında fayda var. Köylü talep ederse butik köylü çiftçisine bir destek sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
Uluay son olarak; “Orman devletindir. Devlette önceliği orman köylülerine üretim yaptırıyor. Sıkıntılar var dikili satış yapmaya başladı. Genç nüfusun köylerde azalmasından dolayı köydeki orman çiftçisine üzmeden devlet ortak çözüm bulunmalı. Uçak seferleri sabah ve akşam olmak üzere iki sefer olması gerekiyor. Bu konuda da bir çalışma yapacağız” dedi. 

Bakmadan Geçme