Kastamonu Öğretmen Akademileri'nde Nuri Killigil Anıldı
Kastamonu Öğretmen Akademileri kapsamında düzenlenen Biyografi Akademisi'nde bu hafta, Nuri Killigil konuşuldu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Kastamonu Öğretmen Akademileri kapsamında düzenlenen Biyografi Akademisi’nde bu hafta, savunma sanayisinin öncülerinden ve Bakü Fatihi olarak bilinen Nuri Killigil konuşuldu.
Etkinlikte araştırmacı yazar Erdal Arslan, öğretmenlerle bir araya gelerek Nuri Killigil’in askeri başarıları ve savunma sanayisindeki öncü rolünü ele aldı. Programda, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kerem Seven ile Şube Müdürü Vedat Terlemez'de yer aldı.
Nuri Killigil’in Hayatı ve Katkıları
Aslen Gagavuz Türklerinden olan Nuri Paşa, Kafkas İslam Ordusu’nun komutanı olarak Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynadı. Azerbaycan halkı tarafından bir kahraman olarak anılan Killigil, askeri zaferlerinin ardından savunma sanayi alanında da öncü çalışmalara imza attı.
İlk olarak bir madeni eşya fabrikası kuran Nuri Killigil, daha sonra İstanbul Sütlüce’de bir silah fabrikası açtı. Bu fabrikada ordu için silah ve cephane üreten Nuri Paşa, aynı zamanda çeşitli silah tasarımları yaparak bunların patentini aldı. Savunma sanayisindeki ilk sivil girişim olarak kabul edilen bu fabrikada üretilen silahlar, Milli Savunma Bakanlığı tarafından satın alındı. Ayrıca Filistin-İsrail savaşında Filistin halkına destek vererek silah satışı gerçekleştirdi. Ancak 2 Mart 1949’da fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybetti.
Tarihin tekerrür etmemesi için geçmişin ışığının geleceği aydınlatması gerektiğinin altını çizen Yazar Erdal Arslan, Nuri Killigil'in tecrübelerinin bugün bizlere ışık olduğunu belirtti. Ülkemizin kalkınmasında ve savunma sanayisinin gelişmesinde Nuri Killigil'in öneminin yadsınamaz olduğunu vurgulayan Arslan, Nuri Paşa'nın zaferlerle dolu askeri hayatı ve ilklerle dolu savunma sanayi girişimleriyle önemli bir tarihi karakter olduğunu ve bu ismin öğrencilere aktarılarak yaşatılması gerektiğine dikkat çekti.
Nuri Killigil’in tarihi mirası, Kastamonu Öğretmen Akademileri’ndeki etkinlikte yeniden hatırlatılarak geleceğe taşındı.