Kastamonu Üniversitesi Rektör Adayı Savi 'Hayata geçmesini istediğim birçok projem var'

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) rektör adayı ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatma Zehra Savi Ihlamur Bahçe'de adaylık açıklaması gerçekleştirdi. 

Kastamonu Üniversitesi Rektör Adayı Savi 'Hayata geçmesini istediğim birçok projem var'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) rektör adayı ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatma Zehra Savi Ihlamur Bahçe’de adaylık açıklaması gerçekleştirdi. 

Kastamonu Üniversitesi Rektör Adayı Fatma Zehra Savi, üniversitelerin sadece bilim yuvası olmadığının altını çizerek; “Toplumdan beslenen bu kurumlar, aynı zamanda topluma hizmet etmekle yükümlüdür. Kastamonu Üniversitesi için kuruluş sürecinde hayal ettiğimiz misyon tam da bu şekilde; halkı dinleyen, halktan öğrenen ve bildiklerini halka veren, halkın dış dünyayla kültürel ve sosyal alışverişlerde bulunmasını kolaylaştıran, Kastamonu’nun gelişmesi ve tanınması için çabalayan bir kurum olması idi. Henüz Kastamonu Üniversitesi ismi bile zikredilmezken, bugün kampüs dediğimiz yerleşkenin ilk binaları Ankara Üniversitesine bağlı bir meslek yüksekokulu iken biz bu binalarda evlerimizden daha çok vakit geçirir, kendi imkanlarımız ile öğrencilerimizin Kastamonu’daki yıllarını en güzel şekilde geçirmeleri için çabalardık. Üniversitemizin kuruluş yıllarından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin dosyasının hazırlanışına kadar birçok önemli olaya şahitlik etmiş ve bizzat emek vermiş biri olarak üniversitenin ideallerini ilk hayal edenlerdenim. Bu sebeple üniversitemizin misyonunu en iyi özümsemiş insanlardan biri olduğum hususunda kendime güvenim üst düzeydedir" dedi.

“BİRÇOK PROJEM VAR”

Kastamonu Üniversitesi’nin şehrin gelişmesinde önemli bir rol oynadığını anlatan Savi; “Aradan geçen 17 yıldan sonra, 15 fakülte, 2 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 23 araştırma merkezi ile Kastamonu Üniversitesi, şehrin gelişmesine sağlayabileceği katkılar yönünden müthiş bir potansiyele sahiptir. Bize gereken üniversiteyi bir kurum olarak değil, memleketinin en kıymetli değerlerinden biri olarak gören ve memleketine hizmet etmek için çırpınan bir Kastamonuludur. Ne mutlu ki bana hayatı boyunca memleket aşkı hep artmış, memleketindeki her insana dokunmuş ve memleketine ölümsüz bir eser bırakmak için hayatının her alanında fedakarlık göstermiş birinden öğrendim, memlekete hizmet etmenin ne demek olduğunu 2021 Ağustos’unda kaybettiğimiz annem Prof. Dr. Saime İnal Savi’nin bıraktığı meşaleyi devralmak ve en iyi bildiğim alan olan eğitim aracılığıyla Kastamonu için çalışmak istemekteyim. Aradan geçen 17 yılda yalnızca Üniversite’nin potansiyeli artmadı elbette. Akademik çalışmalarımın yanı sıra, gerek çeşitli kademelerdeki idari görevlerim, gerekse sektör-üniversite işbirlikleri kapsamında çeşitli kurumlarda verdiğim danışmanlık ve eğitimlerle hem tecrübe edindim, hem de birbirinden güzel hemşehrimi tanıma fırsatı buldum. Tüm bu birikimlerle, rektörlük çalışmaları kapsamında geliştirdiğim ve hayata geçmesini hayal ettiğim birçok projem var. Detaylarını paylaşmanın henüz erken olduğunu düşünmekle beraber projelerimin üniversitemizin ve şehrimizin değerlerini ve zenginliklerini gözeterek öne çıkaracak, üniversitemizi genç üniversiteler arasında parlatacak projeler olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Kastamonu Üniversitesi, YÖK tarafından ormancılık ve tabiat turizmi ihtisas üniversitesi olarak seçilmiştir. Bu alanlarla paralel olarak geliştirdiğim projelerin yalnızca üniversitemiz değil Kastamonu halkı için de çok kıymetli dönüşleri olacağına inancım tam” diye konuştu.

“ADAY ARKADAŞLARIMA BAŞARILAR DİLERİM”

Diğer rektör adaylarına başarılar dileyen Savi; “Sonuç ne olursa olsun, rektörlük adaylığı benim için çok öğretici ve besleyici bir süreç oldu. Ama bunlardan da kıymetlisi, desteğini gösteren yüzlerce insanın güzel dileklerini duymak ve hissetmekti; desteklerini dile getiren, getirmeyen, benimle aynı heyecanı paylaşan herkese çok teşekkür ederim. Bir yarış olan rektörlük seçimleri sonucunda memleketimize en içten ve en kıymetli hizmeti yapacak olan adayın kazanmasını ümit ederken, aday arkadaşlarıma başarılar dilerim” dedi.

“EVRENSEL BİR ÜNİVERSİTE YAPISINI GÖRME ŞANSINA SAHİP OLMUŞ BİR İNSANIM”

Üniversite kavramını açıklayan Savi; “Üniversite kavramı eğitim ve öğretimdir yani fakültedeki disipliniz kapsamında bilgi edinmek, meslek sahibi olmak bir de hayata birey yetiştirmektir. Girdiğiniz fakültedeki disipliniz kapsamında bilgi edinmek, meslek sahibi olmak bir de hayata birey yetiştirmek, ayaklarınızın üzerinde duracağınız yerdir. Bize öğrenci annesinden, ailesinden ayrılarak gelir. Kendisine ait bir yuva kurar ve bizim ona destek olmamız gerekir. Üniversite öğrencisi her şeye potansiyeldir. O yüzden o potansiyeli yanlış kullanmaması için onu doğru eğitmemiz lazım.  Üniversite insan yetiştirir. Üniversiteye gelenin kişiliği tam oturmamıştır. Biz bunları tamamlamakla yükümlüyüz. Ben, 15 yıl boyunca önce Ankara Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda daha sonra Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin kurulumunu yapıp o fakültede akademisyen olarak 2012’ye kadar görevime devam ettim. 2012 sonrasında Karabük Üniversitesi’nde görev yaptım. Bunun dışında anne ve babamın akademisyen olmasından dolayı 17 günlükken başlayan Tahran Üniversitesi’yle bir üniversite maceram var. Ailem orada akademisyendi daha sonra annem Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev yaptı, oradaki üniversite hayatı içerisindeydim. İlk öğrendiğim dil Farsça olduğu ve annemin de hocası da Farsça dille ders verdiği için öyle kabul günü gezmek gibi bir lüksümüz yoktu. Annemin derslerine girerdim, annemin derslerindeki öğrencileri ile birlikte sıkılmazdım. Ben çocukluğumdan beri üniversite camiasında, amfilerde vakit geçirmiş bir insanım. Bunun dışında Güney Afrika olsun, Kuzey Afrika ülkeleri, Hindistan Avrupa ülkeleri ve Amerika gibi üniversitelerde de bir fiil ailem veya kendim gidip hocalık yapıp oradaki üniversiteleri de gözlemleyip tamamen evrensel bir üniversite yapısını görme şansına sahip olmuş bir insanım” dedi.

“İLK KASTAMONULU KADIN REKTÖR ADAYI OLMANIN GURUR İÇİNDEYİM”

İlk Kastamonulu kadın rektör adayı olmanın gururu içinde olduğu vurgulayan Savi; “Kastamonulu kadınlar her zaman çalışkan, üreten kadınlar, becerikli kadınlar olarak anılır ve bunların hepsini taşıyabilmek için de o geçmişten gelen Kastamonulu kadınların o intibasını korumak da bize düşüyor. Bunu hep bilincimizde tutarak biz de kendimizi bu şekilde yetiştirdik. Evet ben bir Kastamonulu kadınıyım gerçekten Şerife Bacı’nın torunuyum. Şerife Bacı’nın ne demek olduğunu, o çalışkanlığın ruhunda yaşayabilen bilen bir insanım. Kadınların bakış açısı erkeklere nazaran daha güçlü oldukları bir gerçek. Erkek arkadaşlarımız yanlış anlamasınlar ama yaradılış olarak kadınların ve erkek farklıdır. Allah’u Teala bu fıtratları ayrı vermiştir. Kadınların yükü evin, içerisindeki yükten başlıyor. Hatta çocuğu taşıma, büyütme yüküyle başlayan o sorumlulukla birlikte Allah’ın yarattığı o kulu yetiştirme, Allah’ın yarattığı o kula dokunma özelliğini verdiği için farklı yetileri vardır. Bu yetiler de ister istemez her alanda önümüze çıkıyor. İnşallah gerçekleşirse rektörlük süreci bir kadın elinin değdiğini hissedeceğinizden eminim” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme