Kastamonu'ya 25 milyon Avroluk kredi
Belediye Meclisi ekim ayı olağan ilk toplantısı Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantının ilk gündem maddesinde Finansmanı Dünya Bankası tarafından karşılanan ve İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen “Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi” kapsamında bankanın Kastamonu Belediyesi’ne Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi’nin yapım işi için kullandırılacak olduğu 25 milyon Avro tutarındaki kredinin kullanılması için Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Söz konusu 25 milyon Avro’luk krediyle içme suyunda 168, atık suda 68 kilometre hattın yenilerek Kastamonu'nun büyük bir sorunun çözülmesi hedefleniyor.
“TAMAMEN ALTYAPININ ELDEN GEÇİRİLMESİ SAĞLANACAK”
Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, konuya ilişkin olarak; “Yaklaşık 3-4 ay öncesine dayalı bir görüşmeydi. İller Bankası nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde İl Bank eski Genel Müdürü’müz bu konuda Kastamonu’ya öncelik verdi, 28 tane belediye içerisinden Kastamonu Belediyesi bu işe uygun görüldü. Bu 25 milyon avroluk kredi için bir miktarı da ekipman için, tahsis edilmiş durumda. 20 milyon avroydu hatta 5 milyon daha eklenmiş oldu ve böyle bir tutar ortaya çıkmış oldu. Bunun denetimi İller Bankası ve Dünya Bankası tarafından yapılacak. İhaleyi alan firma tarafından alt yapı çalışmaları yenilenecek. Şehrin altyapısı yaklaşık 50 yıla dayanan bir altyapıydı. Kayıp kaçak oranımız fazlaydı. Asbest borularımız vardı, yer yer meclis üyelerimizde bunu dile getirenler de vardı. Tamamen altyapının elden geçirilmesi sağlanacak. Bunun güzel yanı 5 yıl ödemesiz olması, yapıldıkça ödenecek. Geri ödemesi de 25 yıla yayılacak. Çok uygun şartlarda ortaya çıkan bir kredi oldu. Bu konuda çok emek verdik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Zannediyorum, fizibilite çalışmaları da bittikten sonra sözleşme imzalayacağız. 2024’ün ilk 3-4 ayı içerisinde de bu iş neticeye kavuşmuş olur ve altyapı çalışmalarına başlayabiliriz” dedi.
Toplantının diğer gündem maddesinde ise yeniden hazırlanan Temizlik İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesi oy birliğiyle kabul edildi.
“MEKANI CENNET OLSUN”
Gündem Maddelerin ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, hayatını kaybeden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’ya ilişkin olarak; “Allah gani gani rahmet eylesin. Büyük bir kardeşimizi kaybettik, Türkiye ve Azerbaycan sevdalısıydı. Mekanı cennet olsun” dedi.
AK Parti Meclis Üyesi Akif Güzel de Şuşa veya Azerbaycan’daki bir ismi ilimizdeki sokağa veya caddeye verme teklifi sundu. Vidinlioğlu da konuya ilişkin “olabilir” ifadesini kullandı.
CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINA ÖZEL BİR PROGRAM YAPILACAK
CHP Meclis Üyesi Sibel Karakaş da 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlanacağını, Belediye Başkanlığı’nın özel bir kutlama programı olup olmayacağını sordu.
Özel bir program hazırladıklarını dile getiren Başkan Vidinlioğlu; “Geçen de Türk Dünyası Günleri yaptık, önerge geldi sizin tarafınızdan ‘Ne kadar para harcadınız?’ diye. İnşallah öyle bir önerge gelmez tekrar. Elbette ki özel bir program yapacağız, Cumhuriyetin 100’üncü yılı hepimiz yılı” diye konuştu.
“KASTAMONU’MUZUN HER KÖŞESİNDE SOKAK HAYVANLARINI BESLEME NOKTASI VAR”
MHP Meclis Üyesi Selçuk Yılmaz, Sokak Hayvanları Koruma Günü’nü hatırlatarak; “Bu anlamda Belediyemize, barınağımıza gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederim. Örnek vermek gerekirse Kastamonu’muzun her köşesinde sokak hayvanlarını besleme noktası var. Buralara bakılıyor, mamalar konuluyor” dedi.
“HASSASİYETİMİZ ÇOK FAZLA”
Vidinlioğlu da ilimizin üç noktasına “mamamatik”ler yerleştirildiğini anımsatarak; “Pet, cam şişeleri bu ‘mamamatik’lere attığınızda kedi/köpek maması veriliyor. İnşallah talebe göre de sayıyı artırırız. Yaşanan her canlı bize emanet. Onları korumak kollamak anlamında biz çok duyarlı bir belediyeyiz. Kastamonu kış memleketi. Havanın kötü olduğu zamanlarda bile onlara yiyecek bir şeyler bırakıyoruz. O konuda hassasiyetimiz çok fazla” diye konuştu.
“KASTAMONU’DA YEREL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ EYLEM PLANI HAZIRLANACAK”
Kentsel Dönüşüm Akıllı Şehirler ve İklim Değişikliği Zirvesi yaptıklarının altını çizen Vidinlioğlu; Bu da hem civar illerde örnek teşkil etsin istedik. Çok hayırlı bir iş yaptığımızın tesirini hemen gösterdi. Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığı’ndan iklim değişikliği yerel eylem planı yine Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği öncülüğünde iklim değişikliğinde yol haritası belirlemek için Kastamonu 5 şehirden biri seçildi. Bu da Avrupa Birliği projesiydi ve 22 milyon avroluk ve bunun 14 milyon avrosu da hibe. İklim değişikliğinden en çok etkilenen illerden bir tanesiyiz. Çünkü Bozkurt felaketini yaşadık. Aynı zamanda mevsimsel değişikleri de hissediyoruz. Dolayısıyla iklim değişikliğine her anlamda hazırlanmamız gerekiyor. Geçen hafta içinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız ile protokol imzaladık. Bu anlamda Kastamonu’da da yerel iklim değişikliğiyle ilgili bir eylem planı hazırlanmış olacak” dedi.