KATSO'dan 'İhsangazi- Araç OSB' Tanıtımı

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), 'Hırdavat Sanayici ve İşadamları Derneği' (HISİAD) yönetimi ve üyeleri ile toplantıda buluştu.

KATSO toplantı salonunda yapılan oturumda ilimize dair olumlu sonuçlar çıktı. Toplantıya ilimizdeki sektör temsilcileri de katılım sağladı.

KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu yaptığı konuşmada ilimizin yatırım iklimine ve özellikle Araç-İhsangazi OSB’ye işaret etti. KATSO’nun tarihçesinden bilgi vererek sözlerine başlayan KATSO Başkanı Fındıkoğlu, “Yüce bir çınarın gölgesi altındayız. Önümüzdeki yıllarda bölgemizin parlayan yıldızı Kastamonu olacak. KATSO, ülkemizdeki ilk 10 ticaret ve sanayi odasından biri olarak kuruldu, bu da Kastamonu’nun ticari geçmişinin ne kadar önceye dayandığının göstergesi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde mülki idaremizin boyutunu ‘Üsküdar’a kadar Kastamonu’ sözleriyle anlatıyoruz” dedi. 

Kastamonu’nun 20’nci yüzyıldaki endüstriyelleşme yarışına ayak uyduramamasının sebebini coğrafyanın büyük kısmının orman ve tarım alanı olmasına bağlayan KATSO Başkanı Fındıkoğlu, sanayileşmeyi önleyen bu dezavantajın doğanın korunmasında avantaja dönüştüğünü kaydetti.

‘İhsangazi-Araç OSB Ülkemizdeki Örnek OSB’lerden Biri Olacak’

İlimizdeki 5 OSB’nin yüzde 75 üzeri doluluğa ulaştığının altını çizen KATSO Başkanı Fındıkoğlu, yeni OSB arayışına girdiklerini ve ilk adımı “Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ile attıklarını ve kısa süre içinde işletmelere yerlerinin teslim edileceğini belirtti. “İhsangazi-Araç OSB”nin “karma” ve “yeşil OSB” olacağını ifade eden KATSO Başkanı Fındıkoğlu, “Yeni OSB’miz İhsangazi ve Araç sınırları içinde. Tamamen kamu arazisi olması nedeniyle kamulaştırma maliyeti yok. KATSO olarak kuruluş başvurumuzu yaptık ve süreç bakanlıklar düzeyinde işliyor. Yeni OSB’mizin bir diğer önemli avantajı ise 6’ncı Bölge teşvik sisteminden yararlanacak olması. Yeni OSB’mizi sanayileşmedeki yeni yaklaşım olan “Yeşil OSB” modelinde kuracağız ve işleteceğiz. İhsangazi-Araç OSB’nin faaliyete geçmesinin ardından Karabük ya da Korgun demiryolu hattını İnebolu limanına kadar uzatmayı hedefliyoruz. Siz kıymetli sanayicilerimizin İhsangazi-Araç OSB’ye gerek tesis kurarak gerekse tanıtımını yaparak destek olacağınızdan şüphemiz yok” dedi.

‘İlk Yer Talebi Benden, Dernek Üyelerimizden Yer Talepleri Gelecektir’

KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu’nun konuşmasının ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı, Hırdavat Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çetin Tecdelioğlu kürsüye çıktı.

Konuşmasında temsil ettiği kuruluşlar hakkında ayrıntılı sunum yapan Tecdelioğlu, Kastamonu’nun ihracat rakamlarına da yer verdi ve merkezleri il dışında olan ihracatçı şirketler de katıldığında Kastamonu ihracat rakamlarının daha da yukarıda olduğunu kaydetti. Kastamonu’daki ihracatçı şirket sayısının artacağından şüphesi olmadığını kaydeden Tecdelioğlu, bu konuda destek olacaklarını ifade ederek Kastamonulu firmalara işbirliği çağrısında bulundu. İhracat yeteneklerini geliştirmek için Kastamonu firmalarına eğitim süreçlerinde destek olacaklarını dile getiren Tecdelioğlu, “Gelin ihracatçı şirket sayınızı elbirliği ile artıralım” dedi.

KATSO Genel Sekreter Yardımcısı Adil Levent Baş’ın İhsangazi-Araç OSB tanıtım sunumu üzerine Tecdelioğlu, “İlk yer talebinde ben bulunuyorum. Bu toplantımızdan yer talebinde bulunacak daha çok sanayicimiz çıkacaktır. Başarılı sunum için de teşekkür ediyorum” dedi. OSB’nin “yeşil ve sürdürülebilir” olarak kurulması süreçlerinde de destek olabileceklerinin altını çizen Tecdelioğlu, “Sizin aradığınız sanayi sektörü tam olarak biziz” ifadesini dile getirdi.

Tecdelioğlu, Kastamonu’daki eğitim altyapısına da destek vermek istediklerini kaydederek, şehrimizde bir meslek okulu sınıfını donatma sözü verdi. KATSO Genel Sekreter Yardımcısı Adil Levent Baş’ın İhsangazi-Araç OSB sunumunun ardından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Yatırım Destek Ofisi Sorumlusu Dr. Eray Aydın Kastamonu’nun yatırım iklimi hakkında sunumunu yaptı.

Toplantının son bölümünde KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ve KATSO Meclis Başkanı Turgay Dellaloğlu, HISİAD Başkanı Tecdelioğlu’na plaket sunumunda ve AKL Eldiven Genel Müdürü Fatih Akıllı’ya OSB Yatırımcı Ön Talep Formu tesliminde bulundular. 
 

Bakmadan Geçme