• Haberler
  • Genel
  • KÖÖGDER Başkanı Demir: 'Farkındalığı Üst Seviyeye Taşımaya Çalışıyoruz'

KÖÖGDER Başkanı Demir: 'Farkındalığı Üst Seviyeye Taşımaya Çalışıyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeline, Kastamonu Özgül Öğrenme Güçlüğü Derneği tarafından özgül öğrenme güçlüğü konusunda farkındalık konferansı verildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan programa sosyal hizmet uzmanı, psikolog, çocuk gelişimci, sosyolog, öğretmen, hemşire ve birçok personel katıldı.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zehra Esra Ketenoğlu Kayabaşı, özgül öğrenme güçlüğü (disleksi) ile ilgili farkındalığın arttırılması konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

‘Özgül Öğrenme Güçlüğü Farkındalığını Üst Seviyeye Taşımaya Çalışıyoruz’

KÖÖGDER Başkanı Demir: 'Farkındalığı Üst Seviyeye Taşımaya Çalışıyoruz'Kastamonu Özgül Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Hüseyin Demir, burada yaptığı konuşmada, derneği Ocak 2020’de kurduklarını belirterek; “Derneğimiz Kastamonu merkezli olarak kurulmuştur. Kuruluşumuzda daha çok bu olguyu yaşayan çocuklarımızın ailelerinden oluşan derneğimiz gelinen süreçte akademisyenler öğretmenler idareciler ve toplumun diğer kesimlerinden katılımlarla her geçen gün güçlenmektedir. Derneğimizin asıl amacı özgül öğrenme güçlüğü olgusuyla mücadele etmek ve bu olgudan etkilenen çocuklarımız aileleri öğretmenler ve toplum için faaliyetlerde bulunmaktır. Derneğimiz bilimin ışığında yol almak için Kastamonu Üniversitesi’ndeki uzman hocalarımızla çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’de öğrenme güçlüğü olgusu sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın konusu olmayıp çocuklarımıza özel gereksinim raporunu veren Sağlık Bakanlığı ve aile içi problemlere sebep olduğu için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kapsamına girmektedir. Dolayısıyla ilimizde üç il müdürlüğümüzün koordinasyonunun sağlanması en verimli sonucu doğuracaktır. Derneğimiz kuruluşundan itibaren üç kurumun yetkilileri ile görüşmeler yaparak tanıtım ve faaliyetler için uygun zemin hazırlamıştır. Yaptığımız görüşmelerde kurum yetkililerinin bize karşı çok duyarlı olduklarını buradan ifade ediyor kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu toplantılarımızla ilimizde özgül öğrenme güçlüğü olgusunu ve farkındalığını üst seviyeye taşımaya çalışıyoruz. Farkındalığın az olması çocukla temas halindeki anne, baba, arkadaş, akran, komşular, akrabalar, öğretmenler, idareciler ve toplumun diğer kesimlerinin çocuğa yaklaşımını olumsuz etkileyebiliyor” diye konuştu.

‘Ailelerimizin Sabırlı Ve Çocuklarına Daha Çok Zaman Ayırmaları Gerekiyor’

Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların “engelli” olmadığının altını çizen Demir; “Tıpta nörobiyolojik bir olgu olarak tanımlanıyor yani çocuğumuzun elinde değil ama bu çocuklar ‘tembel, yaramaz, saygısız’ olarak nitelendirilebiliyor ayrıca ‘engelli, özürlü, zihinsel gerilik yaşayan çocuk’ olarak değerlendirilebiliyor. Özellikle belirtmeliyim ki birazdan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zehra Esra Ketenoğlu Kayabaşı hocamız tanımı yapacaktır. Bu çocuklarımızın zeka seviyesi normal veya normal üstü seviyededir. Devletimiz bizim grubumuzu engelli olarak görmüyor. Zaten engelli değiller, sadece özel desteğe ihtiyacı olan çocuklardır. Çocuklarımızı erken dönemde tespit eder ve gerekli şartları kendisine sunabilirsek akranları seviyesine hatta daha başarılı durumlara taşıyabiliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kendi okulundaki satranç yarışmasında birinci olan disleksili çocuğumuz var, yine LGS’de başarılı olarak nitelikli liselere kayıt olan çocuklarımız var. Çocuğa yaklaşım çok önemli. Çocuğumuza yaklaşımımız olumsuz olduğunda derslerden, okuldan soğuyor, eğitim isteği azalıyor, akademik başarısı düşüyor ve psikolojik olarak çöküş yaşayabiliyor. Yine farkındalık hususunda aile farkındalığı çok önemli ailelerimiz konuyla ilgili bilgi sahibi değilse çocuklarında özgül öğrenme güçlüğü veya disleksi olduğu söylendiğinde bir şok aşamasıyla karşılaşıyor. Daha sonra kabul etmek istemedikleri bir reddetme aşaması bunu izliyor. Bu şekliyle aile bütünlüğü ve huzurunu bozan bir durum ortaya çıkıyor ailemiz ne zaman ki bu olguyu kabul etti ancak o zaman çocuğumuza ve ailelerimize yardımcı olabiliyoruz. Ailelerimiz daha sabırlı olmaları daha çok çabalamaları, çocuklarına daha çok zaman ayırmaları ve psikolojilerini daha sağlam tutmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KÖÖGDER Başkanı Demir: 'Farkındalığı Üst Seviyeye Taşımaya Çalışıyoruz'Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zehra Esra Ketenoğlu Kayabaşı, öğrenme güçlüğü (disleksi) ile ilgili sunum yaptı. Kayabaşı, sunumun ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme