KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanlığı'nın 2023 Olağan Genel Kurulu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Güray Koçak Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevcut Başkan Erol Akar ve Başkan Adayı Özkan Kapucu olmak üzere 2 adaylı girilen seçimde, Başkan Akar, güven tazeleyerek yeniden KÖY-KOOP Başkanı seçildi.

Genel Kurula, AK Parti Milletvekili Serap Ekmekci, İGM Başkanı Doğan Ünlü, KÖYKOOP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Varol, KÖY-KOOP Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın, Kastamonu Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ramazan Kolsuz, Ticaret Borsası Balkanı Serdar İzbeli, Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Talip Çeter, Kurum Avukatı Sibel Karakaş ve üyeler katılım sağaldı. 

Gelir-gider ve faaliyet raporları, Dış Denetim raporu, Denetleme Kurulu raporu okunduktan sonra mevcut Birlik Başkanı Erol Akar, birlik hizmetleri hakkında bilgi verdi.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

Erol Akar konuşmasında; “Birliğimiz geniş bir alana dağılmış 294 adet birim korporatifin 19 bin 250 bir ortağına 4 adet hizmet aracı, 62 çalışanıyla birlikte hizmet vermektedir. Birliğimize ait 3 katlı hizmet binası Çetmi bölgesinde 7 dönüm araziye kurulu 40 ton kapasitenin soğutma tankı, paketleme ünitesi, revizyonu yapılacak olan yem tesisi, mısır kurutma tesisi laboratuvar ve toplantı salonları ile hem üretim alanında hem de hizmet kapasitesi itibariyle ilimiz için son derece önemli bir kuruluş haline gelmiştir. Birlik Kooperatif işbirliği ile proje kaynaklarından da yararlanılarak oluşturulan 230 ton kapasiteli 43 bölgedeki süt toplama merkezinden aylık yaklaşık 5 bin üreticinin 3 bin ton süt, birliğin güvencesi ve denetim altında pazara sevk edilmektedir” dedi.

‘Sütün Sınıflandırılması Ve Analiz Desteğine Devam Edilmektedir’

Desteklerin sürdüğü ancak üreticileri mağdur etmediğini söyleyen Birlik Başkanı Erol Akar; “Hiç şüphesiz üreticimizin sorunları vardır. Ülke genelinde başta yem fiyatları olmak üzere özellikle girdi maliyetlerindeki artışın süt fiyatlarına yeterince yansıtılmamış olması, üreticinin mağduriyetine neden olmaktadır. Süt fiyatlarına müdahale edilirken yer ve diğer birliklere müdahale edilememesi hayvancılığın gelişmesini olumsuz yönde etkilemekte ve üreticimizi gerçekten üzmektedir. Birlik olarak süt nedeninden yapılan kesintilerde üreticinin mağduriyetine neden olmamak için özen gösterilmektedir. Ancak personel ücreti, elektrik ücreti, akaryakıta gelen fiyat artışları nedeniyle artan nakliye giderleri, analiz cihazları malzemeleri, temizlik malzemelerindeki fiyat artışı ve bakım onarım maliyetlerinin hizmetin yürütülmesini giderek zorlaştırdığı bir gerçektir. Tarımsal destekleme faaliyetleri, süt desteklemelerinin örgüt sorumluluğu devam etmektedir. 120 kooperatif ortağının 2023 yılında 4 bin 453 kişinin toplam 34 bin 667,916 litre sütün destekleme bedelinin ödenmesi bakanlık tarafından gerçekleştirilmiştir. Sütün sınıflandırılması ve analiz desteğine devam edilmektedir. Buzağı desteklemesi devam edilmekte ve vatandaşımızın, üreticilerimizin her hangi bir mağduriyetine neden olmadan bu hizmetler devam etmektedir. Sulama desteğiyle bu yıl için faaliyete geçirilmiş ve ortaklarımıza önemli bir katkı sağlamıştır. Ormancılık faaliyetlerinde de bizim herhangi bir şu ana kadar mesleki yeterlilik kurumunun sınavları dahil diğer proje bağlamında yapılan çalışmalar hepsi devam etmektedir. Bu arada Merkez birimimizin ve bölgelerin adına doğrudan yapılan yüzde 2 kesinti uygulaması da 2024 yılı itibariyle kaldırılmıştır. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı'nın ve Bakan Yardımcımız Ahmet Gümen'in birliğimizi ziyaretlerinden, birliğimizce yürütülen faaliyetler ile tarım, ormancılık ve hayvancılık konularında karşılaşılan sorunlar ve çözümleri konusunda kendilerine brifing verilmiştir. Bakanımızın, Bakan Yardımcımızın ve Milletvekili Fatma Serap Ekmekçi'yle birlikte birliğimizi bizzat ziyaretleri, bizleri onurlandırmış, sorunlarımıza ve faaliyet konularımıza gösterdikleri ilgi bizleri mutlu etmiştir. Süt toplama merkezleri, denetim ve bakım onarım hizmetleri aynı şekilde devam etmekte, eksik bölgelerde teknik altyapının tamamlanmasına da özen gösterilmektedir. Eğitim etkinliklerimiz aynı şekilde devam edilmekte, yönetici ve denetçilerin eğitimiyle ilgili birliğimiz eğitim sağlayıcı kuruluş yetkisi almış ve protokol imzalanarak birliğe girmiştir. Bu da bizim için birliğimiz adına son derece önemli bir gelişme bir diye söyleyebilirim” dedi.

‘Giderler Toplamımız Da 19 Milyon 79 Bin 464 TL’

Gelir ve gider kalemlerini tek tek okuyan Başkan Akar; “Toplam 30 milyon 602 bin 296 lira gelir elde etmişiz. Giderler toplamımız da 19 milyon 79 bin 464 lira. Toplam giderimizden bunu düştüğümüz, gelirimizden bunu düştüğümüzde 11 milyon 522 bin 832 lira karla kapatılmıştır. Proje faaliyetlerimiz aynen devam etmektedir. İFAD projesi ile ilgili çalışmalarımız. KUZKA projesi ile 2023 yılı içerisinde başlanan barınak ve mısır kurutma tesisimiz yapılmaktadır. Hem ortaklarımız için hem birliğimiz için proje faaliyetleri devam edilmektedir. Kastamonu Teknoloji AŞ, bizim hep bildiğimiz gibi Kastamonu Teknokent şirketine yüzde 1 ortaklık payımız vardır. Aynı zamanda yeni bir sigorta şirketi kurulmuş, bu sigorta şirketinin tüm sermayesi de birliğimiz tarafından karşılanmıştır. Huzurunuzda yönetim kurulu olarak tüm üyelere, desteklerini, güvenlerini esirgemeyen kooperatif yöneticilerine ve ortaklarına teşekkür ediyorum. Tüm konuklarımıza ve kooperatif temsilcisi arkadaşlarımıza yönetim kurulu ve çalışanlarımız adına saygılarımı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

‘Odun Kesecek Motorlu Testereyi Kullanacak Adam Bulunmuyor’

Akabinde Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ise; “Ortak sorunumuz ülkemizde tarımda hayvancılıkta ormanda işçi sorunu. Bu işçi sorunlu bu kurtuluş savaşını nasıl kazanacağız? Ülke hızla direnip patlamış kamyon gibi hızla aşağı gidiyoruz. Dışarıda onlarca insanla sohbet yaptım eline balta alıp odun kesecek motorlu testereyi kullanacak adam bulamıyor. Bu konuda gittikçe zorlanıyoruz. Ben 3-4 defa tarım ve orman bakanımızla, odalar Birliği başkanımızla, her yerde söyledim. Sorunu söyleyen çözümü de bulacak. Çözümü de ben şu şekilde buldum. Cezaevlerinde bildiğim kadarıyla istatistikler doğruysa 350 bin tane insan yatıyor. Bu insan kaynağını zaman kazanmak adına en azından 5-10 yıl kullanmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

‘E-Satışın Ülke Ekonomimize Çok Ciddi Katkıları Var’

Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ramazan Kolsuz konuşmasında; “Zati ihtiyaçlarla ilgili, zati yapacak ihtiyaç, ev inşaatının miktarının on metre küp, tamiratla ilgili miktarın da yüz metre küp olduğunu söyledi arkadaşımız. Tamirat miktarlarının artmasını talep etti. Bununla ilgili biz genel müdürlüğümüze tebliğ değişikliği için ileteceğiz, haklı bir talep. Ama inşallah talebimiz doğrusunda bir değişiklik olur. Yine zati ihtiyaçlarla ilgili, üreten köylümüzün zati yakacak odun ihtiyaçlarını biz her yıl Orman Bölge Müdürü olarak şefliklerimiz kadarıyla karşılıyoruz. Dolayısıyla talep konusu ürettikleri sahadan kalan odunları değerlendirmeyen odunları toplanarak zati ihtiyaçlarının karşılanması konusunda bir talep oldu, bunu da biz karşılıyoruz. Şöyle karşılıyoruz, mahallede üretim yapan köylümüzün yapmış olduğu üretim sonucunda değerlendirilemeyen, ekonomiye kazandırılamayan odunların toplanabilmesi için duman parası dediğimiz yöremizde, bununla ilgili bir ücret alıyoruz. Birkaç gün süre vererek köylümüzün mıntıkasındaki odunları toplamasına izin veriyoruz. Onun haricinde mahallede üretim yapmayan, hiçbir şekilde üretim çalışması olmayan köylümüzün ihtiyaçlarını da geçen yıl bakanlığımızın yapmış olduğu, maliyet bedelinin üçte biri oranda fiyatla köylümüze, rampadan odun satışını gerçekleştiriyoruz. Yani burada şu farka lütfen dikkat edin. Maalesef üretim yapan köylümüze biz biz odun toplamasına izin eriyoruz eğer üretim yapmıyorsa buna izin vermiyoruz, rampadan satış yapıyoruz. Bir de e-satışla ilgili bir öneri vardı bununla ilgili. E-satış bizde bir devrim. E-satışın ülke ekonomimize çok ciddi katkıları var. Biliyorsunuz eskiden Orman İşletme Müdürlükleri ihale salonlarında ihaleler yapılıyordu. Bu ihaleler için ülkemizin birçok yerinden tüccarlarımız bir iki gün öncesinden ihalenin yapılacağı yere gelip depoları geziyordu. Alacağı ürünleri belirliyordu ama e-satışla birlikte e-satış ekranında ihaleye çıkan ürünlerimizi çok daha rahatlıkla görebiliyor. Hem zamandan tasarruf ediyor. Hem akaryakıt masrafı yapmıyor ve bu şekilde ihtiyaç olan ürünleri e-satış yoluyla temin etme yoluna gidiyor. Burada değerli arkadaşımızın talebi, yani küçük esnafla ilgili bir talebi vardı yanılmıyorsam, eğer o arkadaşımız ihaleye giremiyorsa biz tahsisli olarak küçük sanat erbabımıza işletme müdürlüklerimizin yetkisinde bilgi, belge ve dokümanları olmak kaydıyla yüz metre küpe kadar zaten tahsisli olarak ürün veriyoruz. Bu konuda ilgili işletme müdürlüklerimizle irtibata geçerek küçük sanat erbabımız ihtiyacını giderebilir. Çok teşekkür ediyorum, üreten Türkiye'nin fedakar çalışanları. Genel kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

‘Kooperatifimiz Bakanlığın Merciinde Ve Takibinde’

AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise; “Milletvekili seçilmemle beraber KÖY-KOOP ile her zaman çok yakın ilişkiler kurduk. Çünkü biliyordum ki bu kadar geniş bir aileye, bu kadar geniş bir kooperatif yapısına sahip olan bir birlikle benim beraber yol yürümem gerekir, neden? Çünkü tabi ki ortak paydamız Kastamonu. 300'e yakın kooperatiften oluşuyor bildiğim kadarıyla ve ben bana kısaca sorulduğu zaman 20 bin üye diyorum ve kendimi de 20 bin 1'inci üye olarak kabul ettim ve o şekilde çalışıyorum bu sebeple de her zaman ilişkilerimizi sıkı tuttuk bundan sonra da tutmaya devam edeceğiz ve bu bağlamda öncelikle ne kadar bilsem de yapılan faaliyetleri, çalışmaları yerinde görmek istedim. Geçtiğimiz aylarda 4 yada 5 tane süt toplama merkezimizi gezdik. Hepsini yerinde gördüm, yerinde inceledim ve gerçekten yapılan çalışmalarla, faaliyetlerle gurur duydum. Siz de kendinize de ne kadar gurur duysanız gerçekten az. Bu çalışmalardan sonra bu izlenimlerden sonra Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı beyefendiyle konuyu istişare ettik, kendisi hemen kooperatif ziyaretlerine Kastamonu programını da aldı ve zaten ziyaretlerini de gerçekleştirdi. Daha sonrasında da bakanlık yetkilileriyle iletişimler zaten devam etmekteydi. Daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Şunu çok iyi biliyorum ki kooperatifimiz gerçekten bakanlığın merciinde ve takipinde. Bununla da gurur duyuyorum ve çalışmalarımızın daha hızlı bir şekilde devamını diliyorum. Az önce söyledik ortak paydamız Kastamonu dedik, bu noktada hepimizin aynı hedefte olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun herhangi bir siyasi görüşü ayrımı olamaz. Başka düşüncelerimiz ne olursa olsun her konuda farklılaşsak, ayrışsak bile konu Kastamonu ve gelişmesi olduğunda ortak noktamız bir diye düşünüyorum ve bu noktada kim ne derse desin, nasıl düşünürse düşünsün ben kendi düşüncemi net olarak paylaşmak istiyorum. Bizim gelişmemizin tek yolu mutlaka yardımcı şeyler olabilir, destekler olabilir ama kırsal kalkınmanın güçlendirilmesi. Biz bunu başardığımız ölçüde Kastamonu bizim hedeflediğimiz, istediğimiz yerlere gelir. Biz bunu başaramazsak biz yerimizde sayarız. Bir kere bunu kabul edip hedefimizi buna göre belirleyip bu şekilde çalışmak zorundayız. Bu noktada da sadece siz değil sizin dışınızda tüm paydaşlar üzerine düşen her türlü görevi, her türlü sivil toplum kuruluşu, her türlü devlet kademesi, birimler, müdürlükler ne gerekiyorsa bunu el birliğiyle yapmak durumundayız diye düşünüyorum. Az önce kitapçığı incelerken orada çok beğendiğim bir cümle oldu, kooperatifin vizyonu kısmında uluslararası standartlarda referans olabilmek vizyonu yazıyordu. Bu beni gerçekten çok etkiledi. Yani hedefini böyle koymuş bir kooperatifin zaten başarısız olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Benim bu aşamaya kadar gördüğüm yapılan hizmetler, ormancılık faaliyetlerinde, özellikle süt toplama alanında olsun ve diğer eğitim faaliyetleri bir sürü alanda zaten oluşumlarını tamamlamış. Bundan sonrası hem kolay hem daha zor diye düşünüyorum. Biz hep birlikte el birliğiyle çalışırsak, istişare edersek, ortak aklımızı ortaya koyarsak ben Kastamonu'nun önünde hiçbir şeyin duracağını düşünmüyorum. Çünkü buna potansiyelimiz var, sizlerin sayesinde. Çok büyük bir ailesiniz çünkü. Ben çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu zamana kadar emek veren, destek veren, çalışan, bütün ekibe başarılar diliyorum teşekkür ediyorum bundan sonra da yeni gelecek yeni seçilecek arkadaşlarımıza da yine en güzel şekilde çalışmalarını yapmayı nasip etmesin diyorum Allah'tan. Sizlere tekrar saygılarımı sunuyorum. Kolaylıklar diliyorum. Her zaman için birlikteyiz, beraberiz. Yaklaşan kurban bayramınızı da en içten dileklerimle kutluyorum, saygılar sunuyorum” dedi.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

‘Hayvancılığın Geliştirilmesindeki En Büyük Kaynak Süt’

Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu da; “Faaliyetler kısmında okunurken en büyük başlıklardan biri süt toplama merkezleriydi. Özelikle Köy Kooperatifleri son dönemdeki birleşmiş milletler tarafından desteklenen bir projesi vardı. Bizimde kırsal dezavantaj alma kalkındırma projesi kapsamında özelikle süt toplama merkezlerinde hem yenilerin açılması hem de toplanması yönündeki projemiz hem bakanlığımızca hem de tesislerimiz tarafından takdirle karşılandı. Bu proje içerisinde tüm dünyada övgüyle bahsedilen örnek bir projelerden bir tanesi oldu. Bu hem birliğimiz adına hem de bizim İl Müdürlüğümüz adına övünç kaynağı oldu. Zaten yurt dışından geldiklerin de bu konuyu kendileri ilettiler. Ailecek bizim sulama kanallarıyla il özel idare üzerinden yaptığımız sulama projeleri dünyaya örnek gösterilecek projeler arasında yer aldı. Diğer ülkelerde de bu projeleri örnek göstereceklerine dair bizlere ifade ettiler. Hem hayvancılığın geliştirilmesindeki en büyük kaynak süt. Biz bunu biliyoruz. Köy Kooperatif birliğimizle çalışmalarını özelikle son 20 yıla batığımızda çalışmalar bu şekilde gelişmiştir. Ben geldiğimde özellikle 2022 yılında başkanımızla tanıştıktan sonra Köy-Kop’un birliğimizin Türkiye de örnek gösterilecek örgütler arasında yer alacak. Bakanlığa bunu ilettiğimde mutlaka incelenmeli. Çünkü ulaşması yapılanması faaliyetleri irdelendiğinde gerçekten Türkiye’de bizim en büyük sıkıntımızdan biri örgütleşme. Tarımsal amaçlı üretimin artmasını istiyorsak biz bunu örgütler üzerinden yapmak zorundayız. Çünkü sinevizyondan da gösterildiği üzere birlikten kuvvet doğar. Tek tek başaramadığımız her şeyi birlikte çözeceğiz. Bununda en büyük örneği Kastamonu Köy-Kop birliğinin Türkiye’de ki örnek gösterileceği örgütlerdir. Marifet irtifada tabidir” şeklinde konuştu.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

‘Yaşadığımız Tüm Bu Sıkıntılar Bir Mücadelenin Bir Başlangıcı Olacak’

İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü, meclis olarak tüm alanlarla ilgili çalışmalara başladıklarını belirterek; “Bin 54 köyümüz, 3 bin 700 bağımız var. Türkiye’nin en dağlık coğrafyasında çalışmaları yürütüyoruz. Bizlerde il genel meclisi olarak yeni dönemde sadece il genel meclisini ilgilendiren alanlarda değil tarım hayvancılık ormancılık diğer tüm alanlarda da çalışmalarımıza başladık. Bakın gal arısı denilen bir sıkıntı çıktı. Vekilimiz başkanımızla mücadeleye devam ediyoruz. Bir tarafta da keneyle ilgili bir mücadele var. Orman emvalleri zararlarıyla olan mücadelemiz devam etmektedir. Bu haftaki gündemlerimizden bir tanesi de ormana zarar veren zararlılar la ilgili mücadelemizdi. Önümüzdeki süreçte iklim değişikliği, kuraklıkla ilgili yoğun bir mücadele edeceğimiz bir döneme giriyoruz. Çalışmalara başladık. Sayın bakanımızın Kastamonulu oluşu tarım ve orman bakanımız bizim için bir şans. Ve en önemlisi sulama alanlarının genişletilmesi ve kapalı modern sistem sulamaya dönüştürülmesi. Mevcut panel ve görevlerimizin tamamlanması son derece önemli. Bununla ilgili çalışmalarımızı sadece Kastamonu merkezde değil tüm ilçelerde de sürdürüyoruz. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tarımsal faaliyetleri gerçekleştirmediğimiz zaman süt ve ürünleri olmaz. Hayvancılık yapmakta da büyük zorluk çekeriz. Ormanda yaşadığımız iklimsel değişikliklerden dolayı bu zararlılar ve etiklerinden olanlar için bir mücadele vermemiz gerekiyor bu yıl 312 proje ürettik. Hepsi kabul edildi. Projelerin Kastamonu’ya girdisi yaklaşık 300 milyon hibe olarak geri dönecek. Sizden ricamız diğer bölgelerle bizler mücadele edip bir adım önlerine geçmemiz adına projeler üretmeye bakın. Proje üretildiğinde görüyoruz ki tamamı kabul ediliyor. Bunlar son derece önemli konulardan biri. KÖY-KOP yıllardır çalışıyor. Hummalı bir çalışma var. Biz bu çalışmalara emek verelim. Emek verinin yanında destekçisiyiz. Başkanımızın da her zaman yanında ve destekçisiyiz. Köylerimizin her daim yanındayız. Yaşadığımız tüm bu sıkıntılar bir mücadelenin bir başlangıcı olacak” dedi. 

‘Az Çalışıp Fazla Tüketiyoruz’

Sütün önemine vurgu yapan Ünlü; “Bizim sütle ilgili son derece artışı sağlama sebeplerimizden biriside bizim süt verimi fazla olan ırktaki hayvanlara sahip olma oranımızın yukarı doğru gitmesi. Büyük çiftlikleri gezip ziyaret ediyoruz. Aslında köylerimiz o kadar güzel ki. Köylerimize yoğun bir talep var. Buralara gelmek isteyen çok sayıda İstanbul da bulunan ve şehirlerden köylerimize gelmek isteyen bir çok hemşerimiz var. Biz bunu sadece ikamet amaçlı değil ama üretim amaçlı da olmasını temenni ediyoruz. Son derece önemli bir konu. Bu konuyla ilgili önümüzdeki süreçte köylerimiz daha da toplanacak. Daha da güçlenecek. Bakın pandemi döneminde herkes köylere akın etti. Herkes ata toprağına döndü. Az çalışıp fazla tüketiyoruz. Tarım ve hayvancılık sektörüne insan gücü sıkıntısı maalesef önünüzde bir sorun olarak duruyor. Nereye giderseniz gidin nerde olursanız olun doğduğunuz köyden daha güzeli yok. Çünkü o köy bizim köyümüzdür. Orada biz sahip çıkacağız. Köy-kop yapılan çalışmaları en güzel biçimde anlattı. Bölgesinde lider olan bir kooperatife dönüştük. Bu başarıların devamını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

KÖY-KOOP'ta Erol Akar Güven Tazeledi

‘Biz Kooperatifleri Birliğe Mahkum Etmişiz’

KÖY-KOOP Başkan Adayı Özkan Kapucu kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında; “Orman mühendisiyim. 2013 yılında personel olarak başladığım görevime 2019 yılında Erol Bey'in tasarrufu ve sizlerin onayı ile yönetim kurulu üyesi olarak bugüne kadar devam ettim. Bu konuda Erol ağabeyime müteşekkirim. Kooperatifçiliği bizlere öğretti ve sevdirdi. Evet, Erol Bey 1995'ten bu tarafa 29 yıldır Birliği yoktan alıp şimdiki durumuna getirmiştir. Emeği tartışma konusu bile olamaz. Emekleri yadsınamaz. Ama birlik büyürken maalesef kooperatiflerimiz hep yerinde saydı. Biz kooperatifleri birliğe mahkum etmişiz. Sonra da kooperatifçilik gelişmiyor diyoruz. Neden, çünkü 3 harfli zincir marketlerin yaptığını biz birlik olarak birim kooperatiflerimize yapmaktayız. Kooperatifleri bize muhtaç bırakıyoruz. Ayrıca Türkiye'nin hiçbir yerinde uygulanmayan bir örnek ilimiz de uygulanmaktadır arkadaşlar. Bunu kendimde bir vicdan azabı olarak hissediyorum” diye konuştu.

‘Toplama Merkezlerinin Sütleri Azaldığı İçin Zarar Etti’

Açıklamalarına devam eden KÖY-KOOP Başkan Adayı Özkan Kapucu; “Türkiye'de birlikler satılan sütten, sanayiciden alınan yüzde 1 ile ayakta kalır. Ama biz burada sizlerden kesilen yüzde 2 ile ayakta kalıyoruz. Yani bu ne demek açıklayayım isterseniz. Aslında size ödenmesi gereken yüzde 2'yi Birlik olarak biz yüzde bir hizmet pirimi yüzde bir de borsa tescilinden dolayı Aslında kooperatiflere kalması gereken bu payı da sizlerden alarak birliğin cirosunu katlıyoruz, büyütüyoruz. Bu olayın farkına varıp itiraz eden bazı kooperatifler Birlik tasarrufundan çıkarılarak kendi başlarına bırakıldılar, birkaç kooperatif ise itiraz edince yüzde 2 yüzde 1'e düşürüldü. Ama fark etmeyen ya da itiraz etmeyen kooperatiflerin cebinden bu paralar hala alınıyor değerli hazirun. Hani ben hırsızdım ya Hani ben zimmetime para geçirmiştim ya, işte bu cebinizden alınan paraların hırsızı kim peki soruyorum sizlere. İşte bu düzene dur demek için aday olduk. Ayrıca son zamanlarda yapılan yatırımlardan bazıları Maalesef fiyasko. Evet çok emek verildi, lakin düzgün fizibilite yapılmadan yatırımlar yapıldı. Sırf inat uğruna bölgede süt toplama merkezi varken hemen birkaç kilometre ötesine başka bir süt toplama merkezi yapıldı. Orada istihdam sağlandı Lakin giderlerimiz birken, 2 oldu. Ama toplama merkezlerinin sütleri azaldığı için zarar etti. Bu zararda Diğer süt toplama merkezlerinin ve kooperatiflerin sırtına yüklendi. Diğer bir yatırım ise Mısır kurutma tesisi. Evet hibesi vardı. Hibe oranı güzeldi ancak hesapta olmayan kalemler ortaya çıktı neredeyse 3 milyondan fazla kaynak toprağa gömüldü. İşin enteresanı bölgemizde şu anda 1 kg dane mısır üretimi yok. Diğer bir enteresan olan olay ise bölgemizin dane Mısır üretimine elverişsiz olduğu. Bunun yerine yem tesisi faaliyete geçirilmiş olsaydı üreticimizin daha çok işine yarayacaktı. Gelelim orman kooperatiflerine. Yıllardır orman kooperatiflerinden yüzde 1 birliğe bir kaynak aktarıldı. Bu kaynak ile süt toplama merkezleri oluşturuldu geliştirildi. Fakat maalesef orman Kooperatifleri için Dişe dokunur bir hizmet ne yazık ki verilemedi veremedik. Kendimi de bu konuda çok rahatsız hissediyorum. Mevzuattan öteye veya İşletmelerdeki anlaşmazlıklarda orta yol bulmadan öteye geçemedik. Örneğin sütte yaptığımız garantörlüğü orman kooperatiflerine de yapabilirdik. Dikili konusunda kooperatifleri müteahhitlere mahkum etmeden Birlik kanalıyla kooperatiflerin alabilmesi sağlanabilirdi. Fabrikalarla anlaşma sağlanarak çıkan ürünler toplu halde pazarlanabilirdi. Şayet bizlere bu görevi uygun görürseniz ormancılık bürolarıyla anlaşarak üretim fiyatı tespitleri yapılacak Dikili konusunda Danışman Mühendislik anlamında kooperatiflere yardım edilecektir. İşte bu anlattığım sebepler Dolayısıyla içinde olduğum yönetim kurulumda tamamen pasifize edildiği için ve sizlere hiçbir katkı ve fayda sağlayamadığımız için aday olduk. Artık 29 yıllık emeği için Erol Bey'e teşekkür edip Onursal başkanımız olarak kooperatifçilik tarihine altın harflerle ismini not edelim. Güçlü kooperatif güçlü Birlik sloganıyla Tek Adam rejiminden kurtulup çoklu yönetim anlayışıyla yolumuza devam etmek istiyoruz. Yani istişareye, Fikir alışverişi yapılarak projelerimizi geliştirmek hedefimiz. Ben gencim dinamiğim ve bu saltanata son vermek için yola çıktık. Hakkımızda hayırlısı genel kurula katılan tüm temsilcilere teşekkür ediyoruz saygılar sunarım. Ayrıca önümüzdeki günlerde kutlayacağımız Mübarek kurban bayramınızı şimdiden kutluyorum hepinize teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Mevcut başkan Erol Akar ve Özkan Kapucu olmak üzere 2 adaylı yapılan seçim sonucunda kazanan taraf Erol Akar oldu. 
 

Bakmadan Geçme