KÖY-KOOP'ta Özdemir Dönemi

Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanlığını yürüten Erol Akar, kendi isteği ile görevini Sedat Özcan Özdemir'e devretti.

Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanlığını yürüten Erol Akar, kendi isteği ile görevini Sedat Özcan Özdemir’e devretti.

KÖY-KOOP’un yeni Başkanı yönetim Kurulu Kararıyla Orman Yüksek Mühendisi olan Sedat Özcan Özdemir oldu. Başkan Sedat Özcan Özdemir’in Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerinde Şevket Yerli, Erol Akar, Şükrü Göloğlu ve İsmail Şen, Denetleme Kurulu Asil Üyeliklerinde de Sadık Söylemez, Salih Karataş ve Ahmet Köroğlu isimleri yer aldı. 

KÖY-KOOP Tahir Aydın Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında KÖY-KOOP eski Başkanı Erol Akar ve yerine gelen Sedat Özcan Özdemir birlik yönetim kurulu görev değişikliği ve faaliyetleri konusunda konuşma yaptı.

Görevi boyunca yaptığı hizmet, faaliyet ve çalışmaları ile ilgili uzun bir konuşma yapan Erol Akar; “Öncelikle şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, 1995 yılında burada göreve başladım. Belki birazdan bu sürecin hikâyesinden kısaca bahsederiz. Kurumumuzun geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. O tarihten bu yana farklı zamanlarda çeşitli faaliyetlerde bulunulmuştur. Ancak 1977 yılında kurulan bu yapı, 1980'den 1995 yılına kadar hiçbir faaliyet göstermemiştir. 1995 yılında göreve başladığımızda elimizde hiçbir varlık, faaliyet, personel ya da belge yoktu. Tam anlamıyla sıfırdan başladık ve bugüne kadar geldik. Bugün itibarıyla gerçekten önemli bir noktaya ulaştığımızı söyleyebilirim. Benim açımdan baktığımızda, 1995'ten 2025'e kadar geçen 30 yıllık süre tamamen emekle geçti. Kastamonu’da önemli bir kuruluş haline geldik ve bundan büyük bir gurur duyuyorum. Özellikle üzerinde yoğunlaştığımız süt konusunda bugün 43'e ulaşan merkezimizle günlük 230 tonluk bir soğuk zincir kapasitesi oluşturduk. Şu anda farklı alanlarda faaliyet gösteren güçlü bir kuruluşuz. Kastamonu ekonomisinde çok önemli bir yere sahibiz. Birliğimize bağlı 290 kooperatif var ve yaklaşık 20 bin ortağımız bulunuyor. Her gün 4 bin üreticimizin sütü bizim tarafımızdan toplanıyor, kalite kontrolü yapılıyor, muhasebeleştiriliyor ve pazarlanıyor. Üreticilerimiz bu sayede güvence altında ve ürünleri Türkiye piyasasına uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla satılıyor” dedi.

‘Birlik, Şehre Çok Ciddi Bir Katkı Sağlıyor’

Tabloya sadece süt ve hayvancılık bakımından bakmamak gerektiğini belirten Erol Akar; “Bu tabloya sadece süt ve hayvancılık açısından bakmamak gerekir. Birliğimize bağlı yaklaşık 180 kooperatif, ormancılıkla da ilgileniyor. Kastamonu’daki orman üretiminin yüzde 65-70’ini kooperatiflerimizin ortakları gerçekleştiriyor. Bu da yaklaşık 6-7 milyar lira düzeyinde bir işçilik bedelinin Kastamonu ekonomisine girmesi anlamına geliyor. Bu rakama sanayi ve diğer çarpan etkileri dahil değil. Bu yönüyle de birlik, şehre çok ciddi bir katkı sağlıyor. Hayvancılık alanında da gerçekten önemli bir mesafe kat ettik. Süt üretimi açısından küçük bir örnek vermek gerekirse, 2012 yılında Taşköprü bölgesinde yıllık 7 bin ton süt üretiliyordu. Bugün bu miktar 25 bin tonu geçmiş durumda. Bu gelişme, hayvancılığın ilerlemesi, üreticiye istihdam yaratılması, gelir seviyesinin artması ve yerel ekonomiye olumlu yansıması açısından son derece değerlidir. Biz bu katkıyı, bölgesel kalkınmaya yönelik önemli bir destek olarak görüyoruz. Dolayısıyla birliğimiz, hem orman hem de hayvancılık ve süt pazarlama alanlarında ciddi ve sürdürülebilir çalışmalar yürütmektedir. Bu faaliyetleri daha da güçlendirmek her zaman önceliğimiz olmuştur. Aynı zamanda önemli bir istihdam alanı da oluşturduk. Şu anda 64 çalışanımız, 43 süt toplama merkezimiz var. Kurum binamızın tamamı bize ait. Çetmi bölgesinde 7 dönümlük bir arazimiz bulunuyor. Yakın zamanda revizyonunu planladığımız bir yem fabrikamız var. Önceden çalışan bu fabrika şu an için faaliyette değil. Bu yıl ayrıca Kastamonu’da bir ilk olarak mısır kurutma tesisi kurduk. Bu da üreticiye alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak adına önemli bir adım oldu. Kapasite açısından zaman zaman yetersizlik yaşansa da proje desteklerinden yararlanmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda finans kuruluşlarıyla iş birliği içinde ciddi projeler gerçekleştirdik. Bu projelerin kurumun gelişimine katkısı büyük oldu” ifadelerine yer verdi. 

‘Özellikle Gelişmiş Ülkelerde Ön Planda Olan Bir Sistemdir’

Erol Akar son olarak; “Kurumun kurumsallaşması adına da önemli çalışmalar yaptık. Bu doğrultuda Alman Kooperatifleri Konfederasyonu ile yaklaşık 10 yıl boyunca ortak projeler yürüttük. Bu iş birlikleri eğitim başta olmak üzere birçok alanda katkı sağladı. Bunun yanı sıra Kastamonu’yu doğrudan ilgilendiren başka faaliyetlerde de bulunduk. Örneğin, Kastamonu Ticaret Borsası’nın kuruluşunda birlik olarak ve şahsen benim çok ciddi katkım oldu. Bugün Türkiye’de kurulan son borsalardan biri olan bu yapı, hem istihdam hem de şehrin ekonomik gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Geçmişte ayrıca Kırsal Kalkınma Platformu’nu kurduk. Kurucusu olduğum bu platformda 13 sivil toplum kuruluşunu bir araya getirdik. Bugün zaman zaman gündeme gelen BAKAP Projesi'nin ilk fikirlerinden biri bu platformda oluştu. IFAD Projesi’nin Kastamonu’ya kazandırılmasında da rol aldık. Ayrıca Kastamonu Birliği olarak Ankara’daki Merkez KÖY-KOOP Birliği’nin ve OR-KOOP Merkez Birliği’nin kuruluşlarında da aktif görev üstlendik. Tüm bu çalışmalar sonucunda birliğimiz, Türkiye genelinde örnek gösterilen bir kuruluş haline geldi. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Aynı zamanda Kastamonu’da da bu işlerin yapılabileceğini, kooperatifçiliğin burada da gelişebileceğini kanıtlamış olduk. Kooperatifçilik özellikle gelişmiş ülkelerde ön planda olan bir sistemdir. Çünkü piyasada fiyat regülasyonu yapar, dengesizlikleri dengeler. Serbest piyasa ekonomisinin hâkim olduğu sistemlerde kooperatifler, piyasanın sert uçlarını törpüleyen bir işlev üstlenir. Bu nedenle fiyat düzenlemeleri açısından son derece önemlidir. Hayvancılık alanında da gerçekten önemli bir mesafe kat ettik. Süt üretimi açısından küçük bir örnek vermek gerekirse, 2012 yılında Taşköprü bölgesinde yıllık 7 bin ton süt üretiliyordu. Bugün bu miktar 25 bin tonu geçmiş durumda. Bu gelişme, hayvancılığın ilerlemesi, üreticiye istihdam yaratılması, gelir seviyesinin artması ve yerel ekonomiye olumlu yansıması açısından son derece değerlidir. Biz bu katkıyı, bölgesel kalkınmaya yönelik önemli bir destek olarak görüyoruz. Dolayısıyla birliğimiz, hem orman hem de hayvancılık ve süt pazarlama alanlarında ciddi ve sürdürülebilir çalışmalar yürütmektedir. Bu faaliyetleri daha da güçlendirmek her zaman önceliğimiz olmuştur. Aynı zamanda önemli bir istihdam alanı da oluşturduk. Şu anda 64 çalışanımız, 43 süt toplama merkezimiz var. Kurum binamızın tamamı bize ait. Çetmi bölgesinde 7 dönümlük bir arazimiz bulunuyor. Yakın zamanda revizyonunu planladığımız bir yem fabrikamız var. Önceden çalışan bu fabrika şu an için faaliyette değil. Bu yıl ayrıca Kastamonu’da bir ilk olarak mısır kurutma tesisi kurduk. Bu da üreticiye alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak adına önemli bir adım oldu. Kapasite açısından zaman zaman yetersizlik yaşansa da proje desteklerinden yararlanmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda finans kuruluşlarıyla iş birliği içinde ciddi projeler gerçekleştirdik. Bu projelerin kurumun gelişimine katkısı büyük oldu” diye konuştu.

‘Hizmet Ve Sorumluluk Değişikliği Aslında’

KÖY-KOOP’un yeni Başkanı Sedat Özcan Özdemir ise; “Bu görev değişikliği büyük bir sorumluluğu da getiriyor. Erol Bey de biraz önce bahsetti. Yani birliğin faaliyetlerinden, birliğin kapasitesinden yaklaşık 18 bin tane üreticinin sorumluluğu var. Ve birliğin nereden nereye geldiğinin ve bu hedeflere ilerlemesi için büyük bir sorumluluğu üzerimize aldığımızı ve bu sorumluluğun da yanında çok onurlu bir görev olduğunu bilerek bu işe başladık. Ben öncelikle birliğimizi bir yerden bir yere kadar getiren vizyonuyla üstün gayretiyle, çalışmasıyla bize hep önder olan Birlik Başkanımız Erol Akar'a şükranlarımı bildirerek bu görevi devralmak isterim. Tabi bize bir yol çizdi, iyi bir temellerle burayı devrediyor. Bu hedeflerle çıtayı daha yükseğe götürmek bizim hedefimiz olacak. Bu hedeflerle devam ettireceğiz inşallah. Tabii bu bir unvan değişikliği değil. Hizmet ve sorumluluk değişikliği aslında. Bu sorumluluk, öyle bir sorumluluk ki yani birisi başkan olup desin diye buraya kimse tercih etmez. Büyük bir sorumluluğu var buranın. O yüzden bu sorumlulukla inşallah daha iyi işleri, daha iyi yaptığımız işleri sizlerle birlikte halka tanıtırız, kamuoyu oluştururuz diye ben düşünüyorum. Yine bu görevi veren arkadaşlarımıza da ben teşekkür ederek teşekkür etmek istiyorum. Birlikle ilgili Erol Bey çok detaylı zaten özet bilgi verdi daha doğrusu. İnşallah daha iyi işler başarırız diye inancım sonsuz daha doğrusu. Benim de diyeceklerim bu kadar” ifadelerine yer verdi.

KÖY-KOOP'ta Özdemir Dönemi

KÖY-KOOP'ta Özdemir Dönemi

 

Bakmadan Geçme