• Haberler
  • Genel
  • KÜ'de Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü Düzenlendi

KÜ'de Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi Coğrafya Bölümü ve Türkiye'nin Coğrafya Topluluğu tarafından düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü Sektör ve Akademi Buluşması Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu'nda gerçekleşti.

KÜ'de Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Coğrafya bilgi teknolojilerindeki güncel gelişmeler konusunda öğrencilere bilgi vermek amacıyla sektör çalışanları ve akademiyi bir araya getiren Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü Sektör ve Akademi buluşması etkinliğine çok sayıda akademik personel ve öğrenci katıldı.

Programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından kürsüye çıkan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celalettin Duran her geçen gün gelişen bilgi ve teknolojinin bilim adına büyük katkısı olduğunu söyleyerek coğrafyada bilgi teknolojilerinin kullanımının çok önemli olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Duran, günümüzde yapay zekanın kullanıldığı bir dönemde gençlerin sektördeki son gelişmeleri takip etmek için coğrafi bilgi sistemlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Duran’ın ardından söz alan Başarsoft firma temsilcisi, Kıdemli Eğitim ve Teknik Destek Uzmanı Fatih Sucu, Başarsoft hakkında bilgi verdikten sonra özel sektörde coğrafi bilgi sistemlerinin yeri, Başarsoft tarafından yapılan coğrafi bilgi sistemlerine yönelik projeler, coğrafi bilgi sistemlerine yönelik uzmanlık ve istihdam olanakları gibi konular hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Karar Destek Mekanizmalarının Güçlenmesine Katkı Sağlıyor

Fatih Sucu’dan sonra kürsüye çıkan Esri Türkiye Eğitim Takım Lideri Utku Şahin, Saha Operasyon Yönetimi içerisinde kullanılan uygulamalar ve veri düzenleme konularında öğrencilere bilgi verdi. Şahin, saha yönetimi ile ofis koordinasyonun önemli olduğuna dikkat çekerek, coğrafi bilgi sistemlerinin gelişmesiyle kullanıcıların daima güncel bilgiyle çalışarak, yüksek durum farkındalığı ile saha ve ofis koordinasyonunun en üst seviyeye çıkarılmasının amaçlandığını böylece iş süreçlerini kolaylaştırılırken, karar destek mekanizmalarının güçlenmesine katkı sağladığını söyledi. Şahin ayrıca, Esri’nin enerji kaynakları, doğal afetler, tarım, çevre ve ekonomik gelişim alanlarında kalıcı çözüm üretmeyi amaçladıklarını vurgulayarak sorunları çözmek için gerek akademi gerek öğrenciler ile işbirliği yaptıklarının altını çizdi.

Qgis Programı Anlatıldı

Takım Lideri Şahin’den kürsüye çıkan Üniversitemiz İhsangazi MYO Harita Kadastro Bölümü Öğretim Görevlisi Samet Doğan, konuşmasında QGİS, programın avantajları ve kısıtlılıkları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Öğr. Gör. Doğan, kullanıcıların hedeflerine uygun şekilde uyarlamalar yapılabildiğini söyleyerek QGİS programı aracılığı ile yapılan çalışmaları örnekler ile açıkladı.

Programda son sözü İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim görevlilerinden Dr. Ömer Vanlı, “Tarımsal Bilimlerde CBS ve UA Kullanımları ve TARBİL Projesi Yoluyla Buğday Verim Tahmini: İslâhiye ve Nurdağı Örneği” isimli sunumunu gerçekleştirdi.  Dr. Vanlı coğrafi bilgi ve Lanstat gibi Uzaktan Algılama sistemlerinin bilgisayarlı haritacılık alanlarındaki gelişmelerle birlikte tarımsal uygulamalara entegre edilmesini amaçladığını ifade ederek, katma değerli ürünlerinin ihracatta payını arttırmada faydalı olduğunu dile getirdi.

Etkinlik Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celalettin Duran, Bölüm öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serdar Ceylan, Doç.^Dr. Ekrem Mutlu ve Dr. Öğr. Üyesi Bekir Taştan’ın katılımcılara teşekkür plaketi takdim etmesiyle toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme