KÜ, Kanserde Humaninin Etkilerini Araştırıyor

Tıp alanında yaptığı çalışmalardan adından sıkça söz ettiren Kastamonu Üniversitesi, kanser tedavisine yönelik çalışmalar ile önemli bir adım attı.

Kastamonu Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gökmen yürütücülüğünde, Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. İrfan Çınar, Veteriner Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim dalından Doç. Dr. Musa Tatar ve Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kıymet Kübra Tüfekçi’nin araştırmacı olarak yer aldığı  “[Gly14]-Humaninin In Vitro ve In Vivo Sisplatin kaynaklı Nörotoksisite Üzerindeki Koruyucu Etkilerinin Araştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında 1 yıl süreyle 74 bin 998 TL destek almaya hak kazandı.

Gelecekte kanser araştırmalarına önemli katkısı olacak araştırmada klinik etkileri büyük olan araştırmada proje ile birçok solid kanser türünün tedavisi için kullanılan sisplatin toksisitesini engellemeye yönelik peptit yapıya sahip olan [Gly14]-Humaninin koruyucu etkileri hem hücre kültürü hem de hayvan deneyleriyle araştırılacak. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltmak veya engellemek için alternatif stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunması amacıyla hazırlanan proje sonuçlarının, hedefe yönelik kanser tedavisi alanlarında önemli katkılar yapması bekleniyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu projede ve çalışmada yer alan akademisyenleri tebrik ederek, destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Ayrıca Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumu teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti.  

Özel Haber

Bakmadan Geçme