KÜ'nün Adli Tıp Alanındaki Projesine Destek

'Vücut Dokularında Çeşitli Biyokimyasal Belirteçlerin Düzey Ölçümü ile Postmortem İnterval Tespit Edilmesi' projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklendi.

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Serbülent Kılıç’ın yürütücülüğünü yaptığı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Akpulat, Doç. Dr. İrfan Çınar ve Dr. Öğr. Üyesi Nurtaç Sarıkaş’ın araştırmacı olarak görev aldığı “Vücut Dokularında Çeşitli Biyokimyasal Belirteçlerin Düzey Ölçümü ile Postmortem İnterval Tespit Edilmesi”  projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklendi.

2024 yılı 1. Dönem TÜSEB A Grubu Acil Ar-Ge Proje Destek Programı kapsamında kabul edilen proje 12 ay boyunca 200 bin TL desteklenecek.

Ölüm Tespiti İçin Yaklaşık Yarım Günde Hızlı Sonuç Alınması Hedefleniyor

Kabul edilen proje kapsamında Postmortem interval (ölüm anı ile cesedin bulunduğu ana kadar geçen süre)’in tespiti yapılarak Adli Bilimlere yapacağı bilimsel katkının yanı sıra, faydalı model elde edilecek olup; adli vakalarda yapılan ölü muayenesinde ölüm tespiti için yaklaşık yarım günde hızlı sonuç alınması hedefleniyor. Ayrıca ölüm sonrası geçen zamanı  (PMI) tespiti için kesin sonuç verebilen bir yöntem olmaması nedeniyle bu proje ile adli bilim çalışmalarına önemli bir katkı sağlanması amaçlanıyor. Adli vakaların ölüm zamanının kesin tespiti yapılarak adalet sistemine ve toplum huzuruna sosyal katkı sağlanması hedefleniyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal TÜSEB'in sağladığı katkıların projenin başarısına önemli bir şekilde katkıda bulunduğunu vurgulayarak, gelecekte de bu iş birliğinin sürdürülmesini temenni etti. Ayrıca Rektör Topal, projede yer alan akademisyenlere ve çalışmalarıma destek veren TÜSEB'e ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Hakan Eroğlu’na teşekkür etti. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme