KÜ, Silimarinin Koruyucu Etkisini Araştıracak

'Silimarinin Ferroptozisi İnhibe Edici Etkisini, Diyabet ve Sorafenibin neden olduğu Karaciğer ve Böbrek Hasarının Patogenezinde Araştırılması' isimli proje TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Veterinerlik Patoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Funda Terzi’nin yürütücü olduğu “Silimarinin Ferroptozisi İnhibe Edici Etkisini, Diyabet ve Sorafenibin neden olduğu Karaciğer ve Böbrek Hasarının Patogenezinde Araştırılması” isimli proje TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje süresince, Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özgür Kaynar proje danışmanı olarak, Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Serkan Erol, Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Beste Demirci, Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Celal Demir ve Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Arş. Gör İlayda Yıldırım’da araştırmacı olarak destek verecek.

TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen proje ile diyabet komplikasyonları ve kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan sorafenibin toksik yan etkilerini azaltmada ve/veya önlemede, silimarinin etkisinin araştırılması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda silimarinin, diyabetin komplikasyonları ve kanser hastalarında kullanılmasına yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlaması hedefleniyor.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri tebrik ederek, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Ayrıca Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumu teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti. 

Bakmadan Geçme