Küçükbaş yetiştiriciliğine can suyu olacak

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce hazırlanan 'Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var' projesinin 2'nci etap protokol imza töreni Vali Avni Çakır'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Küçükbaş yetiştiriciliğine can suyu olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Valilik makamında düzenlenen törene İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Cambaz ve Ziraat Bankası Şube Müdürü Metin Özcivelek katıldı.

Kastamonu'da küçükbaş yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve işletmelerin kapasitesinin arttırılması amacıyla Kastamonu Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Zonguldak Ziraat Bankası bölge müdürlüğü arasında 23 Kasım 2021 tarihinde imzalanan “Köyüme dönmek için bir süre nedenim var projesi” Protokolü kapsamında, 18 Nisan 2022 tarihinde hazırlanan ve imza altına alınan uygulama talimatı ile 16 Mayıs 2022 tarihinde birinci etap başvuruları alınmıştı. Ziraat Bankası Zonguldak Bölge Müdürlüğü ve ilimiz merkez ve ilçe Ziraat Bankası şubelerince yapılan gerekli kontrollerin ardından başvuruda bulunan 11 yetiştiricinin başvuruları onaylanarak 819 koyun hak sahiplerine teslim edildi.

Bu kapsamda 2’nci Etap Protokolü ile Kastamonu'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hususunda önemli bir adım daha atıldı. Vali Avni Çakır, yeni bir protokolün duyurusunu yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek; “Bugün özellikle tarım ve hayvancılık konusunda ilimizin potansiyelinin daha çok harekete geçirilmesi, küçükbaş hayvancılık mevcudiyetimizin de artırılması konusunda başlatmış olduğumuz projemizle alakalı ikinci etabın sözleşmesini imzalayacağız. Projemizin ismi köyüme dönmek için bir sürü nedenim var” dedi.

“VALİLİK OLARAK HER KONUDA DESTEĞE HAZIRIZ”

Kastamonu'nun ormanlarla dolu bir memleket olduğunu dile getiren Çakır; “Coğrafyamızın yüzde 68’i son derece verimli ormanlarla kaplı. Bunun yanı sıra bu muhteşem coğrafya Türkiye’nin en güzel yaylalarını, meralarını da özellikle köylerimiz bünyesinde barındırıyor. Bu coğrafyada meralar ve yaylalarda nispeten büyükbaş hayvan görüyoruz ama özellikle küçükbaş hayvan konusunda maalesef çok büyük bir eksiğimiz var. Bu kapsamda bizler de bakanlık, valilik, özel idare olarak bu anlamda ilgili meslek odaları arkadaşlarımızla beraber sorumluluk yüklenmek ve küçükbaş mevcudiyetini artırmak isteyen çiftçilerimizle imkan sağlamak, desteklemek konusunda Ziraat Bankası’yla bir iş birliğine gittik. Bu konuda ilk projemizi geçen sene Araç ilçesinde gerçekleştirmiştik ve bunun devamının geleceğini de söylemiştik. Bugün inşallah ikinci etabını başlatacağız. Bu konudaki çalışmalarımızı artırarak devam ettirmek zorundayız. Çünkü günümüzde gıdaya ulaşımının zorlaştığı, maliyet anlamında da belirli bir seviyeye geldiği dünya konjonktüründe de bir gerçek. Gıda, tarım ile uğraşan insanımızın da artık ciddi gelirler elde etmeye başladığı da bir gerçek. Bu anlamda devletimizin de çok ciddi destekleri ve projeleri var. Bu konuda yeter ki ‘Çalışmak istiyorum’ diyen çiftçimiz gelsin, bizler de valilik olarak her konuda desteklere hazırız. Uçsuz bucaksız meralarımız maalesef potansiyelin çok çok altında hayvan varlığına sahip. Ben bunları gördüğümde üzülüyorum. Bu konuda süt fiyatların hem et fiyatlarının hem de her türlü tarımsal üretiminin fiyatlarının nispeten çiftçilerimizin istediği seviyeye gelmesi de bu konuda ilimiz genelinde ciddi bir canlanmayı da beraberinde getirdiği bir gerçek. Diğer destekler konusunda da her türlü çalışmayı biz yapıyoruz” diye konuştu.

“ÜRETİMDE CİDDİ ARTIŞLAR BEKLİYORUZ”

Çakır, pancar ve diğer tarım ürünlerinin üretiminde bir artış yaşandığını belirterek; “Yağışlarımız son derece bereketli geçiyor. İnşallah bunun yansıması olarak da üretimde de ciddi artışlar bekliyoruz. İlimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, bu konuda faaliyette bulunan işletmelerin kapasitelerinin artırılması amacıyla Kastamonu Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Zonguldak Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü arasında 2021 yılında protokol imzalanmıştı. Buradaki amacımız da ‘Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var’ projesinin protokolü kapsamında da birinci etap başvurularına çıkmıştık. Bu kapsamda 11 yetiştiricimizin 9 tanesi Araç ilçemizde, 1 tanesi il merkezinde, 1 tanesi de Tosya ilçemizde olmak üzere başvurular incelendi ve onaylandı. İlk etapta da 819 koyunun teslimatları yapıldı. Şimdi ikinci etabını imzalıyoruz. Bu süreç duyuruya çıkacak, müracaatlar alınacak. Samimi talep oluşsun bu konuda biz şartları tutan herkese destek vermeye hazırız ve iyi projeleri de yakalamaya ihtiyacımız var ki bu anlamda hep iyi niyetli insanlar bu işte desteği görsün ve başarılı olsun” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme