• Haberler
  • Genel
  • 'Kültür toplumsal bir birikimdir ve yüzyıllara dayanır'

'Kültür toplumsal bir birikimdir ve yüzyıllara dayanır'

VALİ YAŞAR KARADENİZ Kültür Konseyi tarafından düzenlenen Halk Kültürü, Ahilik ve Kastamonu Sempozyumu dün Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış programı ile başladı. Sempozyumun açılış programına Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını...

VALİ YAŞAR KARADENİZ;


Kültür Konseyi tarafından düzenlenen Halk Kültürü, Ahilik ve Kastamonu Sempozyumu dün Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programı ile başladı.

Sempozyumun açılış programına Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür Konseyi Başkanı Metin Eriş; “Bazı şehirlerimiz vardır, kadim zaman dilimlerinden itibaren birer yerleşim yerleri olarak geleceğe hitap edecek olan imkanlara kavuşmuşlardır. Bu durumda her şeyi sahiplenmesi çok kolay değildir. Gelecek ilgili olarak baktığımızda o şehirde sadece maddi değerler değil, manevi değerler çok daha belirgin yaşanan, geleceğe ışık tutacak olan bir yapı içerisindedir. Kastamonu böylesi mümtaz şehirlerden bir tanesidir. Kastamonu’nun özelliklerinden bir tanesi de madde ile manayı bütünleştirmesidir. Şeyh Şaban-ı Veli gibi bir ulemanın yaşamış olması, Kastamonu’ya özel bir değer katmaktadır. Türkiye’mizin tüm şehirlerinden bu tür unsurları mümkün. Fakat Kastamonu bir şansı daha yakaladı. Geçen yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Bazı şehirlerimiz bu maddi ve manevi değerlere sahip olmasına rağmen, onun değerlerini kavramadıkları için beklenen noktada olmamışlardır. Sayın Valimiz bir kültürel amir olma niyetine sahiptir. Bu bir geleceğin işaretidir” dedi.

“AİLE VE AKRABALIK İLİŞKİLERİ İLGİLİ ÇALIŞMALAR KİTAPLAŞMA NOKTASINA GELDİ”

Aile ve akrabalık ilişkilerine değinen Eriş; “Aile ve akrabalık ilişkilerini geçtiğimiz yıl Kasım ayında, burada 3 büyük komisyon değerlendirdik. Aile ve akrabalık ilişkilerini hem Türk toplumlarının nazarında hem de Batı Dünyası nezdinde değerlendirdik. Geleceğe ışık tutacak, bir yapının ortaya çıkmasını sağladık. Bu defa sosyal hayatımızın bir parçası olan ahiliği işleyeceğiz. Orta Asya’dan getirdiği değerlerle, İslamiyet ile bütünleştiği andan itibaren değerlere sahip çıkma noktasında ahilik müessesinin önemli rol oynamaktadır. Ahilik bir halk kültürüydü. Ahilik konusunda Türkiye’de ne yazık ki çok çalışma yok. Hep gönlümde ahilik konusunda bir çalışma şevkini duydum. Sayın Valimizde bunu arz ettiğimizde bunu kabul ettiler. Bugün Kastamonu’da ahilik konusunda gelişmeler neydi? Nasıl bir gelişme geçirdi? Bunları inceleyeceğiz. Bu zaman diliminde görmekte olduğumuz bir şey var. Teknoloji ve siyaset bilimi gelişmekte savaşları birebir haline getirmenin amacına düştü. Belli yerlerin işgalleri askeri güçle olmuyor sadece. Sosyopolitika ile oluyor. Bunun temelinde kültürel değerler var. Kültürel varlıklarını gelecek nesillere devredemezseniz ve gelecek nesiller bu değerleri sahiplenmezse, şeklen değil ama sosyal olarak başka devletin tebaaları olursunuz ve bunun farkında olmazsınız. Asıl tehlike buradan kaynaklanıyor. Bu tehlikeleri önlemek gençlerimize düşüyor. Görüyoruz ki, gelecekte pırıl pırıl, hiçbir şeye tebaa olmayacak olan, ilmi araştıran, ilmi geleceğe aktaran bilim adamları ile birlikte olacaksınız. Aile ve akrabalık ilişkileri ilgili çalışmalar kitaplaşma noktasına geldi. Önümüzdeki hafta bu kitapta tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

“HERKESİN GÜNDEMİNDE OLMASI GEREKEN BİR KONU”

Vali Yaşar Karadeniz geçen yıl yapılan çalışmalara değinerek; “Biz Türk Dünyası Kültür Başkenti olduktan sonra, ilimize çok sayıda proje yağdı. Fakat bu projelerin hemen hepsi, Kastamonu’ya bir şey katmak değil, Kastamonu’da bu işten ne kadar bütçe kaparız mantığıyla gelen projelerdi. Hemen hepsine de kapılarımız kapattık. Kültür Konseyi’ne hariç. Çünkü Birsen hocam memleketine bir şeyler bırakmak istiyordu. Metin hocamızda Kastamonu’ya katkı sunmak için buradaydı. Dolayısıyla bu çalışmaları birlikte yaptık. Sempozyumlara katılan hocalarımızda bu amaçla yer aldılar. Bizlere son derece güzel eserler bıraktılar. Son olarak da Akrabalık İlişkileri ve Aile konulu sempozyumun genel olarak bir kitap haline gelecek olması bizim için değerli olacak. Vatandaş ve muhtar toplantısında bir vatandaşımız aile ilişkilerinin bozulduğunu, bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti. Serzenişinde haklıydı. Bu konu herkesin gündeminde olması gereken ve sahip çıkması gereken bir konuydu. Toplantının sonunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz bu konuda bir çalışma yapacak” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜR EĞİTİMLE KAZANILAN BİR OLAY DEĞİL”

Halk Kültürü, Ahilik ve Kastamonu Sempozyumu’nun önemini vurgulayan Vali Karadeniz; “Kültür bir anda kazanılan bir olay değil. Kültür eğitimle kazanılan bir olay değil. Kültür toplumsal bir birikimdir ve yüzyıllara dayanır. Bizimde kadim bir millet olarak, birikmiş bir halk kültürümüz var. Fakat yaşanan göçlerle köyden kente gelen insanlarımız hem kır kültüründen koptular, hem de kent kültürüne adapte olamadılar. Bu arada kalmışlığı da millet olarak biz aşmak zorundayız. Kentte yaşayan insanların her birinin o kültürün bir parçası haline gelmesi için bir çaba sarf etmemiz gerekiyor. Zaten ahilik esnafımızın kendi içerisinde otokontrol yöntemiyle kurmuş olduğu bir disiplindir. Bu disiplin bizdeki esnaf kültürünün gelişmesini ve bugünlere taşınmasını sağlamıştır. Bu kültürü de korumak zorundayız. Belki adı ahilik olmayacaktır ama bugünkü ismiyle bu kültürü sürdürmek zorundayız. O ilke ve prensipler üzerinden yürümemiz gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Dr. Metin Eriş’in başkanlığında 1’inci oturum başladı. 1’inci oturumda Prof. Dr. Mehmet Şeker-Ahiliğin Türk Kültür Hayatında Yeri, Yavuz Selim Uzgur-Anadolu’da Ahilik Anlayışı; Ebu’l-Hasan Harakani Örneği, Dr. İrfan Mısırlı- Günümüzde Ahilik ve Mesleki Standartlar ve Belgelendirme İlişkisi konularında anlatımda bulundular.

Bakmadan Geçme