Kurt üzümü Kastamonu'da kadın çiftçilere tanıtıldı

'Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi' kapsamında Proje Paydaşı Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyelerine proje hakkında bilgilendirme yapıldı.

Kurt üzümü Kastamonu'da kadın çiftçilere tanıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanarak uygulamaya başlanılan “Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi” kapsamında; Proje Paydaşı Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyelerine proje hakkında bilgilendirme yapıldı.

Hanönü’nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısı; Proje Koordinatörleri Ziraat Mühendisi Ömür Onur, Harun Demirci ve Sosyolog Aysu Köserecep, Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Arukan, Proje Paydaşı Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortağı kadınların katılımı ile gerçekleştirildi.
Düzenlenen toplantıda; proje hedefleri, projenin uygulama aşamaları, projenin nasıl uygulanacağı, uygulama aşamalarında verilecek eğitimler ve kadın çiftçilerin kazanımları; satış ve pazarlama yöntemlerine ilişkin bilgilendirme ve ürün tanıtımı yapıldı. Sosyolog Aysu Köserecep tarafından ise; proje süresi içerisinde hedef kitleyi oluşturan kadın çiftçilere; iletişim ve iletişim yöntemleri, iletişimin satış ve pazarlamadaki etkin rolü üzerine verilecek eğitimler konusunda bilgiler verildi. 

KADINLAR DESTEKLENECEK

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2023- 2024 yıllarında 2 (İKİ) yıl süre ile uygulanacak olan “Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi” Merkez, Daday, Devrekâni ve Hanönü’nde yürütülecek olup; proje süresince kooperatif ortağı kadınlara çeşitli eğitimler verilecek, kurt üzümü bahçeleri tesis edilecek, üretim ve pazarlama, satış yöntemleri konularında kadınlar desteklenecek.

KURT ÜZÜMÜ (GOJİ BERRY) NEDİR? 

Latince adı Lycium barbarum olan goji berry bitkisi ülkemizde Kurt Üzümü olarak bilinir. Dünyanın tropik ve subtropik bölgelerinde yayılış gösteren Lycium cinsi; ticari olarak 3 türü yaygın olmakla birlikte bünyesinde yaklaşık 80 türü içerir. Bitki Himalayalardan Batı Çin, Moğolistan ve Tibet'e kadar yayılış göstermektedir. Özellikle Çin ve Tibet'te 2000 yıldan fazladır geleneksel tıp ve gıda alanında kullanılmaktadır. Küçük ağaç ya da çok güçlü çalı formlu, 1,5- 2,5 metre boylanabilen, yaprağını döken çok yıllık odunsu bitkidir. Kurt Üzümü; sert iklim koşullarına dayanıklı, ekolojik talepleri bakımından toleransı yüksek, toprak ihtiyacında seçici olmayan ve bu özelliği nedeni ile verimsiz toprakların ıslahında kullanılabilecek kök yapısına sahip bir bitkidir.  Kök gelişimini tamamladıktan sonra fazla bakıma ihtiyaç duymaksızın zor şartlarda yaşar. Goji berry meyvesi küçük, etli ve sulu olup kırmızı, turuncu, sarı ya da siyah renktedir. Bitki, dikimini takiben ikinci yılından itibaren meyve oluşturmaya başlar.[M1]  Meyvesi dünyanın birçok yerinde besin değeri çok yüksek meyveler arasında yer alır ve tüketilir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar meyvesinin en yüksek antioksidan içeren yiyeceklerden biri olduğunu; polifenoller, flavonoidler, karotenoidler ve vitamin A, C, E gibi vitaminlerce zengin olduğunu göstermektedir. Hücre yenilenmesini hızlandırması sebebiyle, yaşlanmayı önleyici etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında bağışıklık düzenleme, anti-diyabet, karaciğeri koruma, kemik erimesi ve yorgunluk engelleyici olma gibi birçok farklı ve önemli biyolojik faaliyete sahip olduğu kaynaklarda belirtilmektedir.
 

Bakmadan Geçme